BauskasDzive.lv ARHĪVS

Meklē jaunas receptes

Zane Gorškova

2013. gada 25. oktobris 00:00

48
Meklē jaunas receptes

Vecsauliete Santa Bernāte kopā ar draugu Kristapu Beitiņu nereti vakariņās pagatavo ko garšīgu. Kopš šīs vasaras  ēdienkarte kļuvusi daudzveidīgāka un neparastāka, jo Santa atteikusies no gaļas produktiem.

Jauniete studē loģistiku Rīgas Tehniskajā universitātē. Jāraksta bakalaura darbs, jāgatavo prakses atskaites. Santa strādā franču kafejnīcā «Cadets de Gascogne». Cepot kruasānus un taisot burvīgo «Caffé latte», viņa pelna iztiku. Tomēr dienu steigā atliek laiks arī atpūtai, izklaidei un garšīgu ēdienu gatavošanai.

Palīdz māsas
Kad darbā ir agrā maiņa, brokastis un pusdienas Santa mājās neietur. Kafejnīca atrodas Vecrīgā, un viņa tur ierodas agri – jau pulksten sešos. Līdz brīdim, kad atver durvis apmeklētājiem, jaunietei stundas laikā jāizcep siera un gaļas kruasāni, smalkmaizītes ar šokolādi, ķiršiem, persikiem un citi gardumi.

Darbā gūtās iemaņas noder ikdienā. Septembrī, kad Santa svinēja vārdadienu, viesiem bija izceptas ap 100 mazu smalkmaizīšu. Piknika laikā mīkstās, gardās un vēl nedaudz siltās bulciņas slavēja visi, atceras Santa.

Darbdienu vakaros un brīvdienās abi ar draugu nododas kulinārijai. Dažkārt viņi cenšas sevi palutināt un dodas paēst ārpus mājām. Santa atminas, ka, dzīvojot Vecsaulē, nav gatavojusi: «Virtuvē sāku dzīvoties, kad kopā ar Kristapu pirms diviem gadiem ievācāmies kopējā mājoklī.» Sākotnēji padomus lūgusi vecākajai māsai, bet nereti virtuves gudrībās dalās Kristapa māsa, kura dzīvo turpat kaimiņos. «Ja kaut kā virtuvē trūkst vai gribas kādu interesantāku recepti, dodos pie viņas,» atklāj Santa, piebilzdama, ka ziemai lečo gatavojusi pēc kaimiņienes ieteikuma.

Pašu produkti
Jauniete stāsta, ka šī bijusi pirmā vasara, kad abi ar Kristapu rūpējušies par gardumiem ziemai. Puiša ģimenei Iecavā ir zemnieku saimniecība,  dārzeņu un ogu viņu ledusskapī netrūkstot. No bagātīgās aveņu ražas vārīts pirmais ievārījums. Kristaps iemēģinājis roku, taisot «vīriešu zapti».

Jaunā saimniece pēc iespējas vairāk ēdienkartē cenšas iekļaut pašu audzēto. Kad vien laiks atļauj, abi dodas sēņot. Santa atminas, kā septembrī mājupceļā no Siguldas piestājuši mežā un 20 minūšu laikā salasījuši gailenes mērcei.

Kristaps ir kaislīgs makšķernieks. Nesen no Daugavas izcēlis tādus  brekšus! Pats tos iztīrījis, un Santa likusi lomu cepeškrāsnī. Kopš vasaras vidus jauniete atteikusies no gaļas produktiem, tāpēc zivis un dārzeņi abiem cieņā. Pēdējā laikā saimniece gatavo jūras veltes, zupas un dārzeņus, Kristaps gaļu sev sarūpē pats.

Lutina apkārtējos
«Nākas arī eksperimentēt – gaļas vietā izmantoju citus produktus, meklēju jaunas receptes,» stāsta Santa. «Negatavoju ierasto vistas fileju vai cūkgaļas karbonādi, toties esmu sākusi ēst garneles, nogaršoju nēģus, izvārīju sparģeļus, biešu un ķirbju krēmzupu un vēl daudz ko citu. Kādreiz biju konservatīvāka. Pārmaiņas man ir pavērušas iespēju veidot daudzveidīgāku ēdienkarti,» piebilst jauniete.
Viņa atzīst, ka patīkamāk ir gatavot, kad mājās ir vairāk ēdāju. Svētku reizēs un draugu kopā sanākšanas brīžos viņa labprāt ceļ galdā dažādus salātus, pašas ceptas kūkas, picas un citus gardumus. «Ikdienā ābolkūku gan necepu, jo divatā to nevaram apēst,» secina meitene. Šī iemesla dēļ ciemiņi viņu mājoklī nāk bieži. Pirms divām nedēļām Santa un Kristaps draugus cienāja ar mājās gatavotu suši, nereti galdā ir arī tortiljas un citi neierasti ēdieni. «Prieks, ka manējiem vienmēr viss garšo,» spriež jaunā saimniece.

Rudenīgas receptes

Ābolkūka
200 gramu mīksta sviesta samaisa ar četrām ēdamkarotēm cukura. Atsevišķi tikpat cukura saputo ar trim lielām olām, divām ēdamkarotēm skābā krējuma un vienu tējkaroti cepamā pulvera. Visu samaisa, pievieno astoņas ēdamkarotes miltu. Pannā ieklāj cepamo papīru un izlīdzina masu. Pa virsu klāj ābolu šķēlītes. Cep desmit minūtes 220 grādos, pēc tam vēl desmit minūtes 180 grādos. Kad kūka gatava, pārlej olu, kas sajaukta ar skābo krējumu un vaniļas cukuru. Uz brīdi ieliek cepeškrāsnī.

Lečo
800 gramus tomātu bez mizas sajauc ar 400 gramiem paprikas, 1 – 2 asā čili pipara pākstīm bez sēklām un 4 – 8 ķiploka daiviņām. Visu sagriež vai saspaida. Vāra apmēram 45 minūtes. Pievieno 1 – 2 ēdamkarotes sāls, glāzi cukura, 50 gramus etiķa un divas ēdamkarotes raudenes. Vāra vēl septiņas minūtes un karstu lej burciņās. Kopā sanāk aptuveni litrs lečo.

Ķirbju krēmzupa
300 gramus ķirbja mīkstuma sagriež gabalos un katlā vāra kopā ar purava balto daļu un sarīvētu pētersīļa sakni. Pēc garšas pievieno sāli un kaltētus čili piparus.
Dārzeņiem sākot vārīties, pielej ēdamkaroti olīveļļas. Kad masa vēl pamīksta, katlu noņem no plīts un sablenderē. Pievieno paciņu klasiskā kausētā siera «Dzintars». Zupu vēlreiz uzkarsē, labi izmaisa, un tā ir gatava. Var pie-drupināt 200 gramus zilā «Dor blue» vai arī rīvētu cieto – piemēram, parmezāna – sieru. Pie zupas labi garšo krāsnī grauzdēta maize.