BauskasDzive.lv ARHĪVS

«Enefit» mājsaimniecībām elektrību nepārdos

Antra Ērgle

2013. gada 22. oktobris 15:45

190
«Enefit» mājsaimniecībām elektrību nepārdos

Igaunijas elektroenerģijas tirgotājs «Enefit» nolēmis nepiedalīties Latvijas mājsaimniecību elektroenerģijas tirgus atvēršanā, portālu informēja uzņēmuma pārstāvis Oskars Kupše.

Tātad nākamgad pavasarī plānotajā mājsaimniecību pārejā uz brīvu elektrības pārdevēja izvēli būs par vienu konkurentu mazāk.
Kā skaidro «Enefit» valdes priekšsēdētājs Jānis Bethers, viens no galvenajiem negatīvā lēmuma iemesliem ir nozares atbildīgo institūciju pasīvā: «Nespēja rast risinājumu, kā fiksēt izmaksas starpvalstu elektroenerģijas pārvadei, nopietni apdraud atvērtā tirgus attīstību visā reģionā. Pie tik milzīgiem pārrobežu pārvades cenu riskiem ir zaudēta stabila pieeja Igaunijas un Ziemeļvalstu energoresursiem. Tiek uzturētas paaugstinātas elektroenerģijas cenas un kropļota konkurence tirgū.»

«Enefit» pārstāvji norāda, ka pēdējos mēnešos saasinājušās elektroenerģijas tirgus problēmas rada nekontrolējamās starpvalstu pārvades izmaksām uz Latvijas un Igaunijas robežas. Vienlaikus Latvijas Ekonomikas ministrija izvirza nesamērīgas prasības tirgotājiem, kuri vēlētos darboties mājsaimniecību tirgū. Tāpēc «Enefit»pieņēmis lēmumu fokusēties tikai uz biznesa segmenta klientiem un nepiedalīsies 2014. gada pavasarī plānotajā elektroenerģijas tirgus atvēršanā Latvijas mājsaimniecībām.

Kā skaidro J. Bethers, pārrobežu elektroenerģijas tirdzniecības problēmas rada fakts, ka pārvades izmaksas tiek noteiktas tikai dienu uz priekšu un ir neprognozējamas – tās var pat pārsniegt pašas elektroenerģijas cenu.

 «Šāda situācija nav pieļaujama un ir pretrunā ar Eiropas Parlamenta un Padomes Regulu EK 714/2009,» norāda ražotājs. Šo faktu oktobrī apstiprināja Eiropas Savienības Energoregulatoru sadarbības aģentūra (The Agency for the Cooperation of Energy Regulators). Tomēr Baltijas pārvades sistēmas operatori nav spējuši risināt problēmu, fiksējot pārrobežu pārvades cenas mēneša un gada ietvaros. Tāpēc «Enefit» jau septembrī pārtrauca jaunu fiksētas cenas līgumu slēgšanu, līdz pārvades izmaksu riski tiks samazināti.

Jau vēstīts, ka mājsaimniecības ir pēdējā klientu grupa, kas vēl saņem elektrību par fiksētu regulētu tarifu no Latvijas valstij piederošā koncerna «Latvenergo», lai arī teorētiski tām jau tagad ir iespēja izvēlēties citu piegādātāju. Uzņēmumi un juridiskās personas jau pārgājušas uz brīvo tirgu, izmantojot iespēju pirkt elektrību no ražotāja, kas piedāvā izdevīgāko cenu.