BauskasDzive.lv ARHĪVS

Mežgaļu pamatskolas audzēkņi mācās gatavot veselīgu ēdienu

Vilnis Auzāns

2013. gada 16. oktobris 07:47

946
Mežgaļu pamatskolas audzēkņi mācās gatavot veselīgu ēdienu

Brunavas pagasta Mežgaļu pamatskolas audzēkņi otrdien, 15. oktobrī, apguva veselīgas maltītes gatavošanas prasmes.
 
Lielveikalu tīkla «Rimi» veselīgas ēšanas kustības «Aikāgaršo» šefpavārs Normunds Baranovskis vairākas stundas pavadīja kopā ar 4. klases audzēkņiem.

Teoriju par veselīgu uzturu bērni zina, par to runā sociālo zinību stundās. Diemžēl vecāku rocība, viņu aizņemtība ir iemesls tam, ka bērniem ēdienkartē arvien biežāk ir sviestmaizes un makaroni. Ne visiem mājās ir čaklas omītes, ka pēcpusdienā sagaida skolēnus ar siltu maltīti, stāsta klases audzinātāja Mārīte Birzniece.

Sarunā ar pavāru N. Baranovski noskaidrots, ka skolēnu iecienītākie  gardumi ir čipsi, frī kartupeļi un sviestmaizes. Bērni stāstīja, ka dažreiz mājās rosina vecākus pagatavot ko interesantāku. Juris Grašs ticis pie hamburgera, ievietojot starp maizes šķēlēm kotleti un salātu lapas. «Bija ļoti gards un daudz lētāks nekā pirktais,» atzīst skolnieks. Megija Purviņa pastāstīja, ka vasarā ik rītu gājusi uz dārzu pēc svaigiem gurķiem un salātiem.

«Daudzās ģimenēs vecāki strādā līdz vēlam vakaram. Bērni pārnāk no skolas  un ēd to, kas viņiem atstāts. Ceru, ka tagad audzēkņi iemācīsies paši pagatavot ko vienkāršu un veselīgu,» pirms tikšanās ar kustības «Aikāgaršo» šefpavāru sprieda skolotāja M. Birzniece.

«Mācīsimies, kā dažādot tik ierastos kartupeļus,» skolēnus uzrunāja N. Baranovskis. Kopā viņi pagatavoja kartupeļu salātus bez citkārt tik ierastā krējuma, desas un marinētiem gurķiem. To vietā bija mērcīte no sinepēm, olīveļļas, citrona, bagātināta ar dažādiem zaļumiem. Pavāra mācīti, skolēni četrgraudu pārslas sagrauzdēja ar medu, pievienojot tām saldētas ogas un sojas pienu ar vaniļu. Pēc kopīgi paveiktā darba virtuvē pašu gatavotā maltīte ļoti labi garšoja.