BauskasDzive.lv ARHĪVS

Bauskas literātu apvienība «Akmeņi zied» svin 50 gadu jubileju

Lauma Ieveniece

2013. gada 15. septembris 17:43

475
Bauskas literātu apvienība «Akmeņi zied» svin 50 gadu jubileju

Sestdien, 14. septembrī, Bauskas kultūras centrā gaišā noskaņā ritēja Bauskas literātu apvienības 50 gadu jubilejas svinības.

Sarīkojuma vadītāja Centrālās bibliotēkas galvenā bibliogrāfe Laimdota Ozoliņa, svētkus atklājot, sacīja: «Kādā bezdvēseliskā laikā mēs dzīvojam…», taču literātu apvienības paveiktais pierādījis pretējo.

Radošu ideju apsēstie savu meistarību dzejas labirintos kopj filoloģes Sandras Cīrules vadībā, padomu sniedz arī dzejas vecmeistares – Inta Baltgalve, Ināra Druva, Aina Medne. Apvienības darbības saskaņotāja ir Daina Ziemele.

Interesanti bija vērot Bauskas Centrālās bibliotēkas veidotā diska prezentāciju ar 50 gados savāktām fotogrāfijām un publikācijām.
Apvienības dalībnieki priecājās par tajās ietvertām savas «jaunības hronikām», spilgtākajiem notikumiem, iepriekšējo trīs grāmatu izdošanas svētkiem un viesošanos pie dzejas mīļotājiem.

Bauskas literātu apvienības biedri savas vārsmas lasījuši, tiekoties ar dzejas cienītājiem bijušā rajona robežās – skolās, bibliotēkās, kultūras namos, ciemojušies Jelgavā, Ogrē, Rīgā. Baušķenieku dzejas rindām melodijas radījuši komponisti Kārlis Ārgalis-Straumēns, Mārcis Kalniņš, Dāvis Beitlers, kā arī Ēriks Ozoliņš Austrālijā.

Sarīkojuma dalībnieki augstu vērtēja laikraksta «Bauskas Dzīve» sadarbību ar novada dzejniekiem, publicējot Literārās lapaspuses. L. Ozoliņa sacīja: «Latvijā nav daudz reģionālo laikrakstu, kas to dara. Mēs bibliotēkā no šīm lappusēm veidojam īpašu sējumu. Prieks, ka ļaudis to meklē, lasa un novērtē.»

Bauskas Tautas teātra aktieri, iekārtojušies skatuves priekšā, runāja literātu apvienības dalībnieku dzeju no jaunākā, tikko kā atvērtā kopkrājuma «Sirds dzirde». Viņu uzstāšanos labi papildināja žesti un interesantas uzrunas formas.

Šķita, ka laiks uz brīdi ir apstājies un dzejnieki, aizturējuši elpu, gaida savu darbu lasījumu, kā tos izjutuši un sakārtojuši režisori Ināra un Edvīns Hegenbarti. Vēlāk autori uzteica aktierus par interesanto dzejas interpretāciju.

Sarīkojumā bija iespēja visiem apvienības dalībniekiem nedaudz pastāstīt par sevi un nolasīt jaunākos dzejoļus, arī no ceturtā krājuma «Sirds dzirde». Dzejniece Sandra Cīrule atklāja, ka septembris ir viņas laiks – šajā mēnesī ir viņas dzimšanas diena, vārdadiena, jaunā mācību gada sākums, laikam tāpēc īpaša viņai liekas lapu smarža un ābolu garša. Par to arī viņas dzejoļa rindas: «Manis vasarā nav. Gaidiet rudeni atnākšu mājās...»

Ne reizi vien izskanēja: «Septembris ir mūsu visu mēnesis!»
Aiga Ludviga par dzejnieci sevi nesauc, viņa vēl mācoties, taču ir cieši pārliecināta, ka dzejot var ikviens. «Bērns manī dejo tik ļoti, ka tas patīk man,» teic Aiga.

Prieks, godkārība, mīlestība vai ciešanas – katram ir kāds iedvesmas brīdis, kad top māksla, līdz tā gatava «iziešanai tautās». Ja izdodas, lepnums «pāri kausam plūst».

Sarīkojumā skanēja mūzika un dziesmas «latviešu dziedoņa» K. Ārgaļa-Straumēna un komponista un pianista D. Beitlera priekšnesumā ar A. Mednes, D. Gasūnas, Intas Baltgalves un I. Druvas tekstu. Dzejnieks un mūziķis Gatis Zotovs atzīstas, ka «dzeju lasīt nemaz nemāku». Viņš paša uzrakstīto izdzied ģitāras pavadījumā. Gata jaunākā kompozīcija radio būs dzirdama jau šajā mēnesī.

Klātesošos – rakstītājus un lasītājus – uzrunāja «Bauskas Dzīves» galvenā redaktore Anita Rozentāle.