BauskasDzive.lv ARHĪVS

Viesturos kopīgi gatavo un nogaršo kāpostu ēdienus

Antra Ērgle

2013. gada 15. septembris 12:18

643
Viesturos kopīgi gatavo un nogaršo kāpostu ēdienus

Rundāles novada Viesturu pagasta kultūras centrā sestdien, 14. septembrī, valdīja saimnieces – kādreizējā skolas virtuvē un zālē rosījās centra vadītāja Guna Lisovska, ciematnieces Lienīte Ķince, Inga Borisa un Anna Grebeža ar palīdzēm Guntu Krikščūni un Līgu Rikmani, gatavojot dažādus kāpostu ēdienus.

Guna kādreiz šai pašā virtuvē gatavojusi pusdienas skolasbērniem, bet tagad regulāri rīko kopīgas ēdiena gatavošanas sarīkojumus, jo Viesturos mīt daudzas labas saimnieces. Inga stāsta, ka pankūku un klimpu dienā noskatītās receptes izmēģinājusi ģimenē un vīrs atzinīgi novērtējis pagatavoto.

Pirmie tapa Ķīnas kāpostu salāti ar vistu un citām piedevām. Tie labāk par svaigi rīvētu galviņkāpostu un burkānu kāpostiem garšoja mazajiem degustatoriem Rebekai Krikščūnei, Mikam Lisovskim un Jānim Ķincim. Visi trīs izkrāsoja dārzeņu attēlus, saņemot par to saldas balvas.

Galvenais degustators – pagasta pārvaldnieks Vitālijs Bļinkovs – slavēja saimnieces, svaigajiem salātiem iesakot pievienot sēkliņas.

Kāpostu dienā vēl tika pagatavoti tīteņi, kas mazajam Jānim garšojot vislabāk, siltie ziedkāpostu salāti ar olu, pikantie galviņkāpostu salāti ar olu un sīpoliem, dažādi smalcinātu kāpostu maisījumi ar gurķiem, tomātiem, zaļumiem, skābēti kāposti utt.

Veselīgi un ļoti garšīgi, uzsver Guna, piebilstot, ka visas Kāpostu dienā izmantotās izejvielas, izņemot mērces, nākušas no pašu dārziem un laukiem. Dažādos kāpostus dāvājuši Svitenes pagasta saimniecības «Kaži» zemnieki, viesturietes atnesušas zaļumus, papriku, piparus utt. Gunas siltumnīcā izauguši gardi ķiršu tomātiņi.