Codes pagasta «Celmos» ar Eiropas atbalstu modernizēta siera ražotne

Bauskas novada Codes pagastā strādājošais Ingas Celmas ģimenes uzņēmums pāris gados ar Eiropas fondu atbalstu no nelielas sierotavas izaudzis plašā ražotnē ar degustācijas zāli.
«Celmu» sieri ir populāri – nesen kādā gadatirgū Sēlijā nezināma sieva savus produktus pieteikusi kā Codē ražotus. No tā neesam pasargāti, taču ir arī pluss – tātad produktu ir vērts atdarināt, saka Inga Celma.
Inga Codes pusē ir ienācēja. «Mani salīdzina ar lielajiem zemniekiem, kam aiz muguras paaudžu tradīcijas, bet es esmu pilsētniece, jelgavniece. Kad pēdējos kolhoza gados atbraucu te dzīvot, gadījās rosīgi, laipni kaimiņi, kas ierādīja, kā audzēt kāpostus, gurķus, kā produktus pārdot tirgū,» atminas naskā saimniece, līdztekus stāstījumam izlejot no nerūsošā tērauda katla kārtējo siera porciju.
Kad ienākusi privatizētajā kūtī, neko īsti nav zinājusi par piena ražošanu. Rūgtā pieredze ar «Bauskas pienu» likusi domāt, kā izslaukto pārstrādāt. Receptes top uz vietas – rituļi ar dillēm, ķiplokiem, dažādām sēklām, saldajām piedevām. «Divu vienādu nav,» smej Inga, «reizēm gadās neizmaisītu ķimeņu pikucis, bet tas tikai rāda, ka produkts tapis pašu rokām, ar mīlestību.»
Sākumā mazajā virtuvē rosījusies viena pati, bērni pirms krīzes labos darbos prasījuši, vai mātei patiesi šis «hobijs» vajadzīgs. Nu jau vairākus gadus te rosās visa ģimene – dēls Guntis atbild par projektiem, būvniecību un attīstību, znots Dzintars Bērziņš – par tehniku un kūts darbiem, meita tirgojas.
Tikai tagad pa īstam sākuši ražot jaunajās telpās, Inga izrāda plašās, tīrās istabas ar iekārtām, degustāciju zāli, kuru no galvenās virtuves atdala stikla siena, lai var redzēt darba procesu. Viņa ved uz otrā stāva kabinetu, kur gan sēžot reti, uz dušām, saldētavu utt. «Esam izauguši desmitkārtīgi,» vērtē Guntis, atminoties agrāko apjomu.
Šovasar «Celmos» sāka uzņemt tūristu grupas maršrutā «Baudi Bauskā», ko noorganizējusi Raimonda Ribikauska. «Bauskas Dzīve» jau rakstīja, ka tajā var apskatīt ne tikai sierotavu, bet arī Dairas Jātnieces latvisko sētu, vīnu darītavu, beķerejas u. c. «Inga un citas saimnieces ir lieliskas stāstītājas,» raksturo Raimonda, «sevišķi priecīgi ir Krievijas tūristi, visu labprāt degustē un iepērkas ar vērienu.»
Ingai ir iecere piedāvāt sierotavu tieši siera siešanas mācībām vai izklaides aktivitātēm, līdzīgām kā kopīga maizes cepšana vai ēst gatavošana. Rosīgā, lietišķā sieva ap sevi rada tādu gaisotni, no kuras negribas doties prom – nudien, varētu kaut dienu sēdēt, klausīties raitajā, dzīvajā valodā, smaržot un garšot sieru...
Vairāk par šo tēmu lasiet laikraksta «Bauskas Dzīve» drukātajā versijā, piektdien, 13. septembrī.
Kategorijas
- Vietējās ziņas
- Sports
- Tautsaimniecība
- Izglītība
- Kultūra un izklaide
- Kriminālziņas
- Vēlēšanas
- Latvijā un pasaulē
- Lietotāju raksti
- Sēru vēstis
- Foto un video
- Blogi
- Laikraksta arhīvs
- Afiša
- Sports
- Kultūra un izklaide
- Dažādi
- Reklāmraksti
- Citas ziņas
- Projekts «Saimnieko gudri»
- Projekts «Kultūrvide novados»
- Projekts «Iesaukums politikā»
- Dzīvesstils
- Projekts «Mediju kritika»
- Projekts «Dzīves kvalitāte novados»
- Projekts «Dzīve pierobežā»
- Projekts «Vide un mēs»
- Projekts mediju profesionāļiem par trešo valstu pilsoņu sociālo iekļaušanos un migrāciju
- Projekts «Dzīve pierobežā – 2020»
- Projekts «Kultūrvide novados-2020»
- Projekts «Vide»-2021
- Projekts «Iesaukums politikā»-2021
- Podkāsts «ViedDoma»