BauskasDzive.lv ARHĪVS

Bauskā tapušie gliemeži aizceļo uz Japānu

Vilnis Auzāns

2013. gada 8. septembris 08:00

4056
Bauskā tapušie gliemeži aizceļo uz Japānu

Starptautiskajā izstādē «Riga Food 2013» līdzās citiem pārtikas ražotājiem bagātīgi pārstāvēti bija mūsu novadu zemnieki. «Bauskas Dzīve» mūspuses pārtikas ražotāju iespaidus uzklausīja izstādē piektdien, 6. septembrī.

Vairumam Latvijas mājražotāju šogad bija iespēja savu produkciju bez maksas izstādīt četros lielajos kultūrvēsturisko novadu stendos. Tas tika īstenots ar plānošanas reģionu finansiālu atbalstu. Zemgales stendā varēja skatīt, nobaudīt un iegādāties vairāku mūsu novadu mājražotāju darinājumus.
 
Jau 12 gadu Bauskas pievārtē, Codes pagastā, top SIA «Poļu nams» saldumi. Uzņēmuma valdes locekle Gunita Pole «Bauskas Dzīvei» pastāstīja, ka gājis visādi. Tā dēvētajos treknajos gados mēnesī apgrozījums bijis līdz pat 60 000 latu, tagad tas ir ap 10 000 latu.

«Liekas, krīzi būsim pārvarējuši. Stabilizējies saražotās produkcijas apjoms, izveidojies patērētāju loks. Joprojām pieprasītākā ir «Saldā brunete». Daudzi iecienījuši «Saldo pērli» un «Saldo blondīni». Pirms kāda laika sākām ražot «Jauno bruneti», ko paši smejoties dēvējam par blondīni šokolādē. Visa produkcijas top ar četru strādājošo rokām. Meklējam jaunas izpausmes formas, piedāvājam ekskursijas mūsu ražotnē,» stāsta G. Pole.

 Uzņēmuma vadītāja piebilst, ka tiek meklētas iespējas ražotnes ēkas rekonstrukcijai. «Poļu nama» gardumi top dažās telpās ēkā, ko vecākie baušķenieki atceras kā Draudzības ielas kultūras namu. G. Pole spriež – ja izdotos piesaistīt ES līdzfinansējumu ēkas remontam, līdztekus saldumu ražošanai varētu īstenot citas ieceres.
 
Pirmo reizi šādā izstādē produkciju piedāvā zemnieku saimniecība «Kraujas» no Codes pagasta un «Cepļi» no Iecavas novada. Saimniece Gunta Čepuka iespēju savu produkciju piedāvāt izstādē vērtē atzinīgi: «Tas ir jauns potenciālo pircēju loks. Esmu guvusi dažas jaunas ierosmes. No lietuviešiem noskatījos, kā dažādot kūpinājumus. Daudzi prasīja, kā es gatavojot tik gardu gaļu. Līdztekus maziem knifiem, ko neviens ražotājs neatklāj, varu atzīt – svarīgi, ka produkts ir dabisks. Izstrādājumus regulāri tirgoju Paula Stradiņa klīniskajā universitātes slimnīcā. Daudzi ārsti ir teikuši, ka labāk pērk dabisku speķi, nevis ar ķīmiju bagātinātu margarīnu. Īsts speķis tagad atkal nāk modē.»

Arī Ruta Āboliņa no z/s «Cepļi» ir gandarīta par iespēju produkciju izrādīt izstādē. Viņa secinājusi, ka ar biškopību nodarbojas arvien vairāk ļaužu. Pircējus var pievilināt ar kvalitāti un oriģinālu noformējumu.
 
Ceraukstes pagasta zemnieku saimniecībā «Dārzi» gatavotos smiltsērkšķu produktus izstādes apmeklētājiem piedāvāja pārdevēja Daiga Jēkabsone. Viņa secinājusi, ka pircējiem visvairāk patīk dažādie smiltsērkšķu džemi. Atzinīgi novērtēta produkcija, ko var lietot ar gaļas ēdieniem un ķimeņu sieru, – smiltsērkšķu un brūkleņu džems.

Sanita Rupkus no SIA «Rufus-V» laikrakstam «Bauskas Dzīve» atzīst, ka interesanti ir vērot pircēju reakciju, uzzinot, ka uzņēmumā ražotās delikateses ir no vīngliemežiem: «Pieaugušie nereti sarauc degunu, taču bērni ir bez aizspiedumiem un labprāt prasa nogaršot.» Izstādē šī Codes pusē tapusī produkcija ir pirmo reizi. Saimniece stāsta, ka 60 kārbas tikko nosūtītas uz kādu Japānas restorānu. Tā īpašnieks solījis gatavot jaunu pieprasījumu papildu sūtījumam. Par mūsu vīngliemežiem interesi izrādījuši arī Anglijas tirgotāji.
 
Regulārs izstādes «Riga Food» dalībnieks ir SIA «Kronis» no Codes pagasta. Tehnoloģe Valda Leimane stāsta, ka izstādes apmeklētāji ne tikai garšo produkciju un uzteic tās noturīgo kvalitāti, bet vaicā pēc jaunumiem. Joprojām pieprasīti ir «Zemgales gurķi», arvien iecienītāka kļūst produktu līnija «Rundāle». Šī gada jaunums ir suvenīriesaiņojumā fasēta produkcija – mazas stikla burciņas ar sīpolu džemu, rožlapiņu džemu un kāļu pesto. Brenda «Rundāle» menedžere Ilze Krusta skaidro, ka šos un citus maza iepakojuma produktus piedāvā lidostā, uz prāmjiem. Tos izvēlas kā skaistu un gardu suvenīru no Latvijas.
 
Apmeklējot izstādi jau vairākus gadus, «Bauskas Dzīve» šoreiz konstatēja vairākas novitātes. Īpaši bagātīgs ir Latvijā ražoto produktu piedāvājums. Ļoti sarosījušies vīndari. Izstādē vairāk nekā citus gadus piedāvā dažādus mājās ražotus alkoholiskus dzērienus. Vai visos novados ir vairāki medus ražotāji, daudzveidīgs ir zāļu tēju klāsts.

«Bauskas Dzīve» izstādē sastapa bijušo baušķenieci Annu Taubi, uzņēmuma «Latvijas pārtikas ražotājs» mārketinga vadītāju. Šī uzņēmuma produkcija ir tā dēvētā «premium» līnija – preces dārgo produktu veikaliem «Sky» un «Stockmann». Tie ir kvalitatīvi, no vietējām izejvielām gatavoti dārgi produkti. Preču realizācijas apjoms salīdzinājumā ar pagājušo gadu ir teju divkāršojies.