BauskasDzive.lv ARHĪVS

Visvalža Eglīša kausu Iecavā izcīna igauņi

Uldis Varnevičs

2013. gada 1. septembris 18:26

646
Visvalža Eglīša kausu Iecavā izcīna igauņi

Kamēr Latvijas basketbola izlase vēl tikai briest Eiropas čempionātam, Iecavā, sporta namā «Dartija», 30. un 31. augustā tika aizvadīta leģendārā basketbolista, Eiropas čempiona Visvalža Eglīša kausa izcīņa.

Iecavas novada sporta skolas «Dartija» organizētajās sacensībās startēja Iecavas U19 grupas basketbolisti kopā ar komandām no Krāslavas, Alfrēda Kraukļa VEF sporta skolas un Igaunijas pilsētas Rakveres. Pēdējie kļuva par sacensību uzvarētājiem.

Turnīra atklāšanas pasākumā sanākušos uzrunāja Iecavas novada sporta skolas «Dartija» direktore Baiba Gāga, Iecavas novada domes priekšsēdētājs Jānis Pelsis un Eiropas čempions Visvaldis Eglītis. «Es ceru, ka šis turnīrs kļūs par tradīciju,» tā savu runu noslēdza J. Pelsis. «Esmu ļoti pagodināts, ka šāds turnīrs ir sarīkots. Par to pateicos Baibai Gāgai un ceru, ka kausa izcīņas sacensības būs ilggadējas,» tā V. Eglītis.

Sarunā ar «Bauskas Dzīvi» basketbola veterāns V. Eglītis sacīja: «Ceru, ka jaunajiem basketbolistiem šis turnīrs būs iespēja pilnveidot savu meistarību un nākotnē nest tālāk gan Iecavas, gan Latvijas vārdu.»

Turnīra atklāšanā sanākušos ar nelielu uzstāšanos izklaidēju šova deju grupa «Matrix».

«Iecavas» komandas treneris Voldemārs Pārums turnīrā laukumā sūtīja Franci Lisovski, Robertu Lindavu, Jāni Kozlovu, Kristapu Sviķi, Ričardu Kalniņu, Jāni Pelēci, Kristeru Spalvu, Ritvaru Priedi un Robertu Zariņu – spēlētāji ir no Iecavas un Vecumnieku novada.

Sacīkšu pats sākums gan mājiniekiem bija neveiksmīgs – spēlē pret «VEF» iecavnieki sākumā zaudēja gan ar 0:8, gan pēc tam ar 8:16. Tiesa, tad savas prasmes parādīja Iecavas basketbolistu līderi – J. Pelēcis realizēja divus trīspunktu metienus, un rezultāts jau līdzīgs. Pirmā ceturtdaļa noslēdzās jau 24:22 mājinieku labā, bet pēc pirmā puslaika 42:33. Viesiem samazināt atstarpi izdevās tikai pašās spēles beigās, bet arī tad iecavnieki neapjuka, veiksmīgi nospēlēja R. Zariņš un Roberts Lindavs, mājinieki guva uzvaru 66:61.

«Mēs esam jauna komanda – 1995. gadā dzimušo ir maz, pārsvarā spēlē 1996. gadā dzimuši audzēkņi. Esam saspēlējušies kopā vairākās treniņnometnēs šogad,» stāsta «Iecavas» vienības spēlētājs Francis Lisovskis. Viņš atzīst, ka pirmajā mačā varēja nospēlēt labāk. Pagājušas vairākas minūtes, kamēr pieraduši pie pretinieku komandas stila, bet pēc tam spēle aizvadīta veiksmīgi.

Šogad Iecavas komandu ir pametis Linards Jaunzems, līdzšinējais komandas līderis. Spējīgiem basketbolistiem ir jāmeklē spēcīgāki pretinieki, tāpēc jaunietis ir devies uz Rīgu, bet komanda – palikusi bez ierastā līdera.

Tomēr spēles pierādījušas, ka arī pārējie basketbolisti spēj veiksmīgi cīnīties laukumā. V. Pārums atzīst, ka līdera lomu spēlē pret «Krāslavas» komandu, kur uzvarēts ar 57:49, uzņēmies R. Zariņš, bet pret igauņiem no Rakveres, lai arī piedzīvots zaudējums ar 64:69, ļoti labi nospēlēja J. Pelēcis.

Igaunijas vienība, kurai ir arī Ziemeļeiropas basketbola līgas pieredze, jau no pirmajiem mirkļiem parādīja, ka pretendēs uz uzvaru – ļoti labi komplektēta, disciplinēta, spēlētāji zina savas vietas un lomas laukumā. Latvieši mēģināja cīnīties pretim ar ātrumu un cīņassparu, bet pret garajiem un uzmanīgajiem pretiniekiem ar to tomēr nepietika. Iecavnieki ar divām uzvarām un vienu zaudējumu palika otrajā vietā, bet trešie – «VEF».

Katrā komandā tika noteikts vērtīgākais spēlētājs. «Iecavas» rindās tas bija Roberts Zariņš, bet «VEF» sastāvā par vērtīgāko atzina Edžu Kauķi, kurš ilgus gadus pārstāvējis Bauskas un Iecavas novada basketbola komandas.