BauskasDzive.lv ARHĪVS

CSP šogad apsekos lauku saimniecības

LETA

2013. gada 22. augusts 13:28

228
CSP šogad apsekos lauku saimniecības

Centrālā statistikas pārvalde (CSP) pirmdien, 26.augustā, sāks 2013.gada lauku saimniecību struktūras apsekojuma datu vākšanu, dodot iespēju respondentiem līdz 16.septembrim elektroniski iesniegt apsekojumam nepieciešamo informāciju.

Lauku saimniecību struktūras apsekojums atbilstoši Eiropas Parlamenta un Padomes regulai tiek veikts reizi trīs gados. Plānots, ka apsekojuma pirmos provizoriskos rezultātus CSP publicēs 2014.gada aprīlī.

Kā norāda CSP, apsekojuma mērķis ir nodrošināt datu lietotājus ar kvalitatīvu un starptautiski salīdzināmu statistisko informāciju par lauku saimniecību struktūru, kas tiks izmantota, gan lai izvērtētu lauksaimniecības nozares attīstības tendences, gan lai plānotu un novērtētu lauksaimniecības politiku.

Lauku saimniecību struktūras apsekojums ir izlases veida, tā ietvaros paredzēts iegūt informāciju par 30 000 lauku saimniecībām. Izlasē iekļautie respondenti, kuru elektroniskā pasta adrese ir CSP rīcībā, e-pastā saņems informāciju par apsekojuma anketas aizpildīšanu ar tiešo saiti, lietotājvārdu un paroli datu elektroniskai aizpildīšanai.

Apsekojamā vienība ir lauku saimniecība, kas ražo lauksaimniecības produktus vai uztur zemi labā lauksaimniecības un vides stāvoklī. Saimniecībā var arī ražot nelauksaimnieciskus produktus un sniegt nelauksaimnieciskus pakalpojumus.

2013.gada lauku saimniecību struktūras apsekojuma datu ieguvi veiks CSP Lauksaimniecības statistikas daļa sadarbībā ar Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centru (LLKC). Elektroniski nesaņemto informāciju CSP sadarbībā ar LLKC turpinās iegūt līdz decembra beigām, veicot intervijas lauku saimniecībās, kā arī telefonintervijas, piesaistot CSP Preiļu telefoninterviju centra intervētājus.

Lai samazinātu respondentu slodzi, 2013.gada lauku saimniecību struktūras apsekojumā ir paredzēts daļu informācijas iegūt no administratīvajām datubāzēm: Lauksaimniecības datu centra Mājdzīvnieku reģistra un Bioloģiskās lauksaimniecības statistikas informācijas sistēmas, Lauku atbalsta dienesta Integrētās administrēšanas un kontroles sistēmas.