BauskasDzive.lv ARHĪVS

Inovatīvā ceļā taps seši produkti

Antra Ērgle

2013. gada 21. augusts 00:00

58
Inovatīvā ceļā taps seši produkti

Bankrotējušā «Bauskas piena» teju pabeigtajā jaunajā ražošanas ēkā pāris gadu gaitā varētu sākt uzstādīt jaunas iekārtas piena pārstrādei, «Bauskas Dzīvei» pastāstīja īpašumu šogad pārņēmušās SIA «Sigilo KV» direktors Kaspars Kazāks.

Taču te netaps gluži parastie piena produkti, bet galvenokārt inovatīvi tiks izmantotas sūkalas, kas atliek pēc piena pārstrādes sierā un citos gardumos.

Grūti izmantojamas
«Ražotnei nebūs pamatprodukta, bet seši blakusprodukti,» biznesa plānu atklāj K. Kazāks, «pārstrādāsim pienu, ko tagad aizvedam uz Lietuvu, no citiem ražotājiem tepat un kaimiņvalstī pirksim sūkalas un to koncentrātu.»

Vispirms piens pārtaps cietajā sierā ar kāda Itālijas ražotāja zīmolu un krējumā. Sūkalas, kas piena ražošanas procesā līdz šim bijis grūtāk izmantojamais atlikums, tiks pārstrādātas bioetanolā, procesā iegūstot arī lopbarības piedevu, attīrītu un sašķidrinātu CO2 gāzi un sūkalu proteīna pulveri. Katram produktam būs savs tirgus, kopumā pienu izmantojot ļoti efektīvi. «Sanāk vairākas dīvainas lietas. Derīgas lietas,» smaida Kaspars.

Tehnoloģiju attīstījuši Latvijas zinātnieki – Latvijas Universitātes mikrobiologi, uzsver K. Kazāks. «To dara vēl tikai Amerikā, Īrijā un Jaunzēlandē,» stāsta uzņēmējs. Produktu klāstam varot parādīties vēl kāds papildinājums, piemēram, ļoti vērtīgi raugi, kurus var piedāvāt kā uztura bagātinātājus cilvēkiem. «No pēdējiem filtriem nāk ārā tīrs ūdens, gandrīz destilāts. Galvenais, lai ir finansiāli izdevīgi iepakot un pārdot,» biznesa domāšanu rāda uzņēmējs.

Pretendēs atbalstam
«Sigilo KV» pēc pieredzes uzkrāšanas piena iepirkšanā vēlas biznesu attīstīt ar lielāku pievienoto vērtību. «Bauskas piena» ražotni paveicies iegūt par ļoti izdevīgu cenu, jo banka kreditore atstāja Latvijas tirgu.

Veco ražotni nojauks, rāda Kaspars. Būs vieta, kur izplesties noliktavām. Vecās attīrīšanas iekārtas arī nojauks, tiklīdz pašvaldības pārslēgs klientus uz jaunajām Īslīces iekārtām. Tām pievienos arī ražotni.

Iekārtas K. Kazāks plāno iegādāties ar Lauku atbalsta dienesta un Investīciju un attīstības aģentūras atbalstu, prezentējot projektu arī Zemkopības ministrijai. «Eju uz visu banku un atklāju kārtis, lai ceļas ažiotāža, lai konkurenti un pretinieki pauž viedokļus, lai varu visu uzlabot un izskaidrot,» līdzšinējo vilcināšanos stāstīt par projektu vairāk skaidro vadītājs.

Viņš plāno sadarbību ar Zemgalē jau esošajām ražotnēm, piemēram, etanolu destilēt varētu «Jaunpagasta» ražotnē Iecavā, kur ir jaunas iekārtas, bet bez valsts atbalsta īpašnieki pagaidām pārtraukuši ražošanu. Iecavas ražotnes pārstāve Una Ulme teic, ka «Jaunpagasts» gatavs apspriest sadarbību.

Jauna atgriešanās
Pašam Kasparam šī ir atgriešanās Bauskā. Te viņš gājis skolā, studējis Jelgavā un tagad dzīvo Dobelē. Nekustamā īpašuma «burbuļa» gados paguvis nopelnīt «Zemgales gazeles» titulu par strauju biznesu, taču pēc maksātnespējas procesa otrreiz ko tādu vairs nepieļaušot – «zināšu, ja kas līdzīgs draudēs».

Darbiniekus – kopskaitā ap 40 – 50 – meklēšot tepat Bauskas apkaimē. Jau tagad uzņēmumā ir 13 speciālistu.

Zināmu nomales efektu viņš nenoliedz – kamēr darījums kārtots, sīkie zaglēni paguvuši šo to nočiept. «Viņiem ieguvums par dažiem latiem, bet mums jāpērk jauna saldēšanas iekārta par 19 tūkstošiem,» secina K. Kazāks. Tagad ir apsardze un signalizācija, vēl sakārtos sētu.

Iekārtu uzstādīšana, kurā jāiegulda 8 – 9 miljoni latu, te varētu sākties pēc gada, pusotra, ražošana – vēl pēc kāda laika. Ja Eiropas fondu atbalsta nebūs, ies lēnāk, paredz K. Kazāks. Taču viņam biznesa mērķis ir skaidrs – oriģināli, inovatīva procesa produkti, kam katram ir savs noteikts tirgus.

«Par parastu piena pārstrādātāju negribam kļūt, jo tādu ir daudz, tikai cīnās savā starpā, bet eksporta tirgū netiek. Iekārtas piena un sūkalu pieņemšanai un pasterizācijai ir līdzīgas, pārstrādi ir viegli apvienot,» atklāj uzņēmējs. Viņa mērķis – necīnīties grūti un ilgi par jaunu zīmolu, bet uzreiz strādāt ar pilnu jaudu, lai atmaksātos ieguldījumi un ražošanai būtu perspektīva.

UZZIŅAI

Bauskas ražotnes plānotā jauda un ražošanas apjoms
Piena pārstrāde: 200 – 300 tonnas dienā (t/dn).

Sūkalu koncentrāta pārstrāde: 250 – 450 t/dn.

Cietais siers: 15 – 25 t/dn.

Krējums: 10 t/dn.

Bioetanols: 15 – 25 tūkst. litri/dn.

Lopbarības piedeva: 4 – 6 t/dn.

Attīrīta un sašķidrināta CO2: 10 – 15 tūkst. l/dn.

Sūkalu proteīna pulveris: 10 – 15 t/dn.
Dati: «Sigilo KV» biznesa plāns.