BauskasDzive.lv ARHĪVS

Fotoplenērs «Trīs krasti» Bauskā stiprina komandas garu

Kristaps Ābelnieks

2013. gada 19. augusts 09:12

793
Fotoplenērs «Trīs krasti» Bauskā stiprina komandas garu

Pagājušās nedēļas nogalē, 17. un 18. augustā, Bauskā risinājās tautas fotostudijas (TFS) «Bauska» organizētais plenērs «Trīs krasti».

Pasākumā piedalījās ne vien Bauskas un tās apkārtnes fotoentuziasti, bet arī fotokluba «Rīga» un Jūrmalas fotostudijas «Aspazija» biedri.

Sestdien pēc ierašanās un pulcēšanās Rātslaukumā fotogrāfi devās pils virzienā, kur pa ceļam iepazinās ar Bauskas vecpilsētas arhitektūru. Pamatīgāk gan no ārpuses, gan no iekšpuses tika apskatīta luterāņu baznīca.

Pilī plenēra dalībnieki sadalījās vairākās grupās, lai ērtāk varētu veikt uzdevumus. Fotogrāfiem vajadzēja izraudzīties atsevišķas gleznas, pēc kurām, izmantojot pieejamos modeļus, tika veidotas fotoreprodukcijas.

TFS «Bauska» vadītāja Linda Kaufmane uzskata, ka uzdevums bija piņķerīgs, jo fotogrāfiem bija jākļūst par režisoriem, gaismotājiem un scenāristiem. Strādājot jauktās grupās, fotoklubu biedri stiprināja komandas garu.

«Lai arī uzdevums nebija viegls, jau tagad, redzot neapstrādātās fotogrāfijas, var secināt, ka ir tapuši spēcīgi darbi,» rezumē L. Kaufmane.

Iespēju Bauskas pilī bildēt cilvēkus viduslaikiem raksturīgajā apģērbā atzinīgi vērtēja Līga Blome no fotokluba «Rīga». Viņa atzina, ka, veidojot fotoreprodukcijas, bija krietni jādomā.

Plenēra dalībnieki devās uz Jātnieku ģimenes saimniecību «Vaidelotes» Codes pagastā, kur iemūžināja skaistus lauku skatus un baudīja gardas pusdienas.

Tad sekoja brauciens pie Laimdotas un Pētera Neikšāniem, kuru plašā sēta līdz vēlai naktij tika pārvērsta par fotogrāfu treniņnometni.

Pēc vairāku stundu darba stiliste Laura Stūre bija saposusi modeles Kristu, Baibu un Irīnu fotosesijai. Meiteņu izturība  uzklausīt un īstenot visdažādākos daudzo fotogrāfu pieprasījumus vēlamajai ķermeņa pozai, kas prasīja ilgstošu sastingšanu, šajā vakarā bija apbrīnojama. Plenēra dalībnieki naktī atgriezās arī pie pils, lai to iemūžinātu tumsā, tā uz īsu brīdi tika šim nolūkam izgaismota.

Svētdiena sākās ar Bauskas Valsts ģimnāzijas tornīša apmeklējumu un pilsētas panorāmas iemūžināšanu. Tālāk fotogrāfi devās uz Kultūras centru, kur izskatīja iepriekšējā – Sāmsalas – plenēra darbus un izvēlējās labākos kopīgai izstādei, kas plānota oktobrī, atklājot Mazo zāli.

«Lielākā daļa iecerētā izdevās. Diemžēl nebija laika rīdziniekus un jūrmalniekus aizvest uz Ķirbaksalu, kā iepriekš bijām plānojuši, nepaguvām apskatīt un novērtēt labākos šajā plenērā tapušos darbus. Taču tas tuvākajā laikā tiks izdarīts,» atzīst TFS «Bauska» vadītāja L. Kaufmane.