BauskasDzive.lv ARHĪVS

Skaistkalnes Kanepenē savieno laicīgo un garīgo

Lauma Ieveniece

2013. gada 6. augusts 16:01

2838
Skaistkalnes Kanepenē savieno laicīgo un garīgo

Vecumnieku novada Skaistkalnes pagastā no 2. līdz 4. augustam notika ikgadējais šai pierobežas vietai raksturīgais pasākums – Kanepene –, kas apvieno laicīgo ar garīgo, materiālo ar Dieva doto, latvisko ar otrpus Mēmeles krastam esošo jeb lietuvisko. Augusta pirmajā svētdienā viesi uz Skaistkalni brauc no malu malām, katrā mājā ir radu un draugu gaidītas tikšanās. 


Svinības tika atklātas piektdienas, 2. augusta, vakarā ar svecīšu liesmām Skaistkalnes pakalnos un māju logos, ar pūtēju orķestra muzicēšanu un patriotisku brīvdabas kino «Sapņu komanda». Sestdien Skaistkalnē tika spēlēts basketbols, volejbols, spīdmintons un zolīte, tāpēc svētku otrā diena tiek saukta par sportisko Kanepeni. 


Skaistkalnes pagasta pārvaldes vadītāja Ineta Skustā ar lepnumu teic, ka šogad vietējam tirgum ir 300 gadu jubileja. 1713. gadā Polijas karalis Augusts II apstiprinājis atļauju Skaistkalnes muižā rīkot gadatirgu. Apkārtnē bijuši seši šādi gadatirgi, lai varētu darboties, muižai nācies jāmaksā 3000 rubļu, tolaik tā bijusi prāva summa. Kanepene Baltijas guberņā bijis lielākais lauku gadatirgus. Katram tirgotājam vajadzējis līdzi vest 20 mārciņas smagu bruģakmeni un salmus, ko paklāt uz nebruģētās zemes, lai lietus gadījumā nebūtu jāmīcās dubļos. Padomju gados svētki rāmi un klusi svinēti kalnā esošajā Skaistkalnes dievnamā, taču Atmodas laikā senās izklaides tradīcijas atjaunotas, pārvēršot šo notikumu par pagasta svētkiem.

Vairāk par Kanepeni lasiet laikraksta «Bauskas Dzīve» drukātajā versijā trešdien, 7. augustā.