BauskasDzive.lv ARHĪVS

Māksliniekus Bauska iedvesmo

Aina Ušča

2013. gada 29. jūlijs 10:57

498
Māksliniekus Bauska iedvesmo

Pašlaik norisinās starptautiskais mākslas plenērs «Bauskas vasara». Tā atklāšana notika Bauskas pilī ar ekskursiju un iepazīšanās sarīkojumu. Tajā piedalījās Lietuvas, Baltkrievijas, Krievijas un Latvijas mākslinieki, Bauskas novada domes deputāte Daira Jātniece, biedrības «Meistars Gothards» un «Bauskas vecpilsēta» vadītājas Indra Liepa un Ieva Bronko-Pastore, kā arī plenēra atbalstītāji.

Pirmajā dienā mākslinieki gleznoja vecpilsētā un abu upju krastos, bet sestdien, 27. jūlijā, devās uz Renesanses dārza svētkiem Bruknas muižā. Šonedēļ ir paredzēts apmeklēt Rundāles pili un Rožu dārzu, viesu namu «Baltā māja», bet svētdien mākslinieki ciemojās un gleznoja codietes Ingas Celmas zemnieku saimniecībā «Celmi». Inga ir ļoti dāsna plenēra atbalstītāja. Katru rītu viņa māksliniekiem ved pašas ražotu sieru un citus produktus.

Plenērs «Bauskas vasara» notiek jau desmito reizi, bet pirmo reizi līdztekus risinās tēlniecības plenērs. Vecmeistaru paaudzi pārstāv Aivars Gulbis, vidējo paaudzi – Igors Dobičins, bet Rīgas Dizaina un mākslas vidusskolas students baušķenieks Niks Edušs tēlnieku trijotnē ir visjaunākais.

Skulptoriem ir konkrēts uzdevums – leģendārā personāža Murzas pieminekļa metu izstrāde, informē tēlniecības plenēra projekta autore Ieva Bronko-Pastore. Gleznotāju aktivitātes organizē biedrība «Meistars Gothards», bet skulptoru plenēru – biedrība «Bauskas vecpilsēta». Tās ir īpaši aktīvas nevalstiskās organizācijas Bauskā, kuru mērķis ir pilsētas kultūrvēsturiskā mantojuma saglabāšana un atjaunošana, radošu iespēju piedāvāšana iedzīvotājiem, kā arī pārrobežu sadarbības veicināšana.

Jau iepriekš plenērā ir piedalījušies Lietuvas, Baltkrievijas un Krievijas vairāki mākslinieki, bet šovasar pirmo reizi dalībnieku vidū ir Vitebskas mākslinieki Viktors Nikolajevs, Viktorija Krupska, viņu dēls Gļebs, Jeļena Čuikova. Veļikijnovgorodas dizainere Darja Sokolova plenērā ir ieradusies otro reizi.

Lietuvieši Arūns un Ingrīda Vaitkus dzīvo Lietuvas pilsētā Alitā. Abi ir vizuālās mākslas skolotāji. «Par plenēru uzzināju no latviešu tēlnieka Matiasa Jansona. Iepazināmies sāls skulptūru festivālā Lietuvas pilsētā Drusķininkos. Man un sievai Ingrīdai šķita aizraujoši piedalīties plenērā Bauskā, kur iepriekš nav būts. Esmu nolēmis bez gida kājām izstaigāt Bausku, lai ieraudzītu tās kolorītu,» stāsta Arūns.

Matiasa Jansona tēvs tēlnieks Andrejs Jansons 90. gadu sākumā rekonstruēja Bauskas Brīvības pieminekļa statuju.

Jeļena Čuikova ir ļoti priecīga par iespēju nedēļu pavadīt Bauskā un apkārtnē. Viņa atceras Vitebskas mākslinieku grupas izstādes atvēršanu Bauskas novadpētniecības un mākslas muzejā 2012. gada novembrī. «Kopā ar kolēģi Natāliju Demšovu, kura ir aizrāvusies ar Latviju, jūsu skaistajā zemē pavadījām vairākas dienas. Nakšņojām Rundāles novada «Baltajā mājā». Šīs dienas bija bezgala jaukas un emocionāli piesātinātas,» atceras Jeļena.

Jaunajai latviešu gleznotājai Laurai Pīgoznei Bauska nav sveša, jo vietējā muzejā pirms dažiem gadiem viņa kopā ar tēvu Jāzepu Pīgozni sarīkoja gleznu izstādi. Laura atklāj: «Man gribējās skaistu vasaras piedzīvojumu. Zināju, ka Bauska ir brīnišķīga vieta, kur gleznot un gūt iedvesmu.»

Plenēristu darbu izstādi Novadpētniecības un mākslas muzejā atklās 2. augustā. Tā būs laba dāvana iedzīvotājiem un viesiem Bauskas pilsētas svētkos šīs nedēļas nogalē.