BauskasDzive.lv ARHĪVS

Renesanses dārzā Bruknā dejo līdz pusnaktij

Aina Ušča

2013. gada 29. jūlijs 09:02

1431
Renesanses dārzā Bruknā dejo līdz pusnaktij

Bruknas muižā, kas atrodas Bauskas novada Dāviņu pagastā, 27. jūlijā notika Renesanses dārza svētki. Tos rīkoja biedrība «Bruknas Kalna svētību kopiena», piedaloties kopienas visiem iemītniekiem un brīvprātīgajiem palīgiem no Saldus, Talsiem, Rīgas un citām pilsētām.

Kopienā uzturas cilvēki, kuri nolēmuši atbrīvoties no alkohola, narkotiku un azartspēļu atkarības, izmantojot fiziska darba, lūgšanu un mākslas terapiju.

Koncertā uz muižas kāpnēm muzicēja Edijs Naumanis, grupa «Putnu balle», slavēšanas grupa «Ex animo». Imanta Ziedoņa dzeju lasīja kopienas vadītājs priesteris Andrejs Mediņš. Pēc tam kopienas iedzīvotāji rādīja Šekspīra lugas «Spītnieces savaldīšana» īsu versiju.

Iestudējuma autore, Sabiles amatierteātra režisore Inga Krišāne, Bruknā uzturējās visu pirmssvētku nedēļu, lai veidotu uzvedumu. Trupas dalībnieki uzstājās ar pašu darinātām lellēm – dažādiem kukaiņiem, kas raksturo lugas personāžus. Gluži kā Šekspīra laikā arī šajā iestudējumā visas lomas atveidoja vīrieši. Kaprīzās Katarīnas lomā lieliski iejutās Edijs Naumanis.

Tie bija jau septītie Renesanses dārza svētki, kuros kopienas iemītnieki iestudē kādas Šekspīra lugas versiju. Noslēgumā dalībnieku kopkoris, kam pievienojās skolēni – brīvprātīgie palīgi no Saldus –, izpildīja Imanta Kalniņa «Musketieru dziesmu».

Pirmo reizi Bruknas Renesanses dārzā uzstājās Bauskas pils muzeja seno deju grupa «Galms», ko vada Ilona Taure, un svētku ikgadējie dalībnieki – grupa «Ballare» Gunas Ezermales vadībā. Koncerts notika lāpu gaismā.

Skatītāju vidū bija daudzi Bauskas, Vecumnieku, Iecavas, Rundāles novada iedzīvotāji, kā arī ciemiņi no citiem Latvijas reģioniem. Pusnaktī Andrejs Mediņš vadīja Svēto Misi uz saliņas Kristus Apskaidrošanās kapelā.

Bruknas kopienas iedzīvotāji un darbinieki 1. augustā kājām dosies svētceļojumā uz Dievmātes svētkiem Aglonā. Priesteris Andrejs Mediņš teic, ka grupai var pievienoties ikviens interesents. Bruknas Kalna svētību kopienas interneta mājaslapā ir publicēts svētceļojuma maršruta detalizēts plāns. Pievienoties grupai var jebkurā apstāšanās vietā.

Turpinās Bruknas Svēto Apustuļu kapelas celtniecība un pērn sāktā labdarības akcija. To 31. jūlija vakarā atklās Valsts Akadēmiskais koris «Latvija» diriģenta Māra Sirmā vadībā, kas koncertēs Rīgas Svētā Jēkaba katedrālē. Ienākumi tiks ziedoti Bruknas kapelas celtniecībai un 12 apustuļu skulptūru izveidei. Labdarības lielkoncerts Bruknas muižā ir paredzēts 24. augustā. Tajā piedalīsies komponists Raimonds Tiguls, Igo, Kārlis Kazāks, Ieva Kerēvica, Aija Andrejeva un citi mūziķi.