BauskasDzive.lv ARHĪVS

«Ēdamie» pagasti pulcējas Vecumnieku novada Bārbelē

Žanna Zālīte

2013. gada 28. jūlijs 17:08

457
«Ēdamie» pagasti pulcējas Vecumnieku novada Bārbelē

Latvijas «ēdamo» pagastu tradicionālais saiets šogad notika Vecumnieku novada Bārbelē, kur sestdien, 27. jūlijā, pulcējās vairāk nekā 150 dalībnieku.

Kopā ar mājiniekiem lustējās viesi no Zirņiem, Pampāļiem, Tumes, Kūkām un Gailīšiem. Pirmoreiz «ēdamie» pagasti satikās 2000. gada vasarā Tumē (Tukuma novads).

Bārbelieši saimnieku godā iejutās trešo reizi. «Pirmoreiz ciemiņus savā pagastā sagaidījām 2002., pēc tam – 2008. gadā,» teic Tatjana Kadiķe, Bārbeles tautas nama vadītāja. Viņa atklāj, ka šī gada saieta moto – «Mīlējot un dzīrojot, turpinājums būs!» – nav izraudzīts nejauši: «Tā kā gana esam cits citu mīlējuši un kopā dzīrojuši, bet pēcnācēju šajā «laulībā» kā nav, tā nav, beidzot ir atrasts arī «bērniņš» – Gailīšu pagasts no Bauskas novada.»

Ar asprātīgi veidotu «radību mirkli» amatierteātra «Bārbelīši» «mediķu brigāde» veiksmīgi tika galā gan ar «dzemdībām», gan vecāku meklēšanu «gailīšiem», kas tikko izšķīlušies.

Bārbelē viesi sabrauca jau priekšpusdienā, kur visus sagaidīja pūtēju orķestris «Skaistkalne». Ciemiņiem iejusties palīdzēja gidi Dina Kļaviņa, Sandra Ancveire, Dzintra Vespere, Valdis Rusiņš un Voldemārs Barens. Pēc tam dalībnieki devās ekskursijā uz Skaistkalni, apmeklēja brīvdabas muzeju «Ausekļu dzirnavas», bet vakarā Bārbeles parkā izrādīja ciemakukulī atvestos priekšnesumus. Koncertu vēroja gan bārbelieši, gan kaimiņu pagastu ļaudis.

Svinību izskaņā pagastu pārstāvji cits citu apdāvināja, tika godināti bijušie priekšnieki, pārvalžu vadītāji un kultūras darbinieki, kuri savulaik aktīvi iesaistījušies sava «ēdamā» pagasta ikdienas dzīvē. Īpaši tika sumināta šī sarīkojuma krustmāte – kādreizējā Tumes pagasta padomes priekšsēdētāja un bijusī labklājības ministre Dagnija Staķe.

«Patīkami redzēt gan pazīstamas, gan jaunas sejas. Prieks, ka šī tradīcija vēl aizvien dzīvo, svētkos valda līksme un rodas arvien jauni atmiņu stāsti,» sacīja bijušais Bārbeles pagasta pašvaldības vadītājs Oskars Reķis.

Noslēgumā saieta dalībnieki un koncerta apmeklētāji pulcējās tuvējā pļaviņā, lai gaisā palaistu 30 dažādu krāsu laternas, kas koši iemirdzējās tumšajās debesīs. Sarīkojums izskanēja ar zaļumballi, kas ilga līdz pulksten četriem rītā.

Nākamvasar ieplānots satikties Krustpils novada Kūku pagastā.