BauskasDzive.lv ARHĪVS

Aicina skolās ieviest kolektīvās muzicēšanas stundas

Ziņu aģentūra LETA

2013. gada 21. jūlijs 19:58

143
Aicina skolās ieviest kolektīvās muzicēšanas stundas

Ministru prezidenta padomnieks kultūras un politikas plānošanas jautājumos, bijušais kultūras ministrs Ints Dālderis (V) aicina vienu no muzikālās audzināšanas stundām sākumskolās un pamatskolās pārvērst par kolektīvās muzicēšanas stundām, proti, korī būtu jādzied visiem vai, ja nedzied korī, jānodarbojas citādā veidā ar kolektīvo muzicēšanu.

Nerunājot jau par to, ko kolektīvā muzicēšana dod personības attīstībai, tas arī daudz lielākā mērā nodrošinātu visas tautas saikni ar Dziesmu svētku procesu, intervijā aģentūrai LETA teica Dālderis. Viņš ir pārliecināts, ka tas ir iespējams. Varbūt tas nav ātrs risinājums, bet ilgtermiņā tas dotu daudz, jo visi bērni būtu iesaistīti kora dziedāšanā.

Lai nodrošinātu kora dziedāšanas tradīciju ilgtspēju, otrs Dāldera ieteikums ir - jāturpina valsts finansējums Dziesmu svētku procesa nodrošināšanai - mērķdotācijas amatiermākslas kolektīviem. Pērn tika mainīts valsts dotācijas modelis - tagad šos līdzekļus var izlietot ne tikai kolektīvu vadītāju algām, bet arī tērpu, mūzikas instrumentu iegādei un citām akūtām vajadzībām.

"Pats galvenais tomēr ir pašas tautas, nācijas sajūta - vai viņai Dziesmu svētki ir vajadzīgi. Redzot, kādas cilvēku masas lauzās uz Dziesmu un deju svētku lielkoncertiem, rodas pārliecība, ka tautai šie svētki ir vajadzīgi," norāda Dālderis.

Neskatoties uz to, ka Dziesmu svētki ir importēta tradīcija, tie ir kļuvuši par latviešu tautas identitātes mugurkaulu. Dziesmu svētku process ir veids, kā latvieši izpauž savu piederību konkrētai nācijai - caur amatiermākslu, caur piedalīšanos Dziesmu svētku procesā, caur ikdienas, iknedēļas mēģinājumu darbu. Dālderis pats ir piedalījies kā mūziķis vairākos Dziesmu svētkos. Šajos svētkos viņa dēls dziedāja kora "Kamēr" sastāvā, tēvs dziedāja vīru korī "Gaudeamus". Tādējādi Dāldera ģimene bija ļoti cieši iesaistījusies Dziesmu svētku procesā.

Emocionāli lielākais piedzīvojums Dālderim bija koncerts Mežaparka Lielajā estrādē. Pirmo reizi viņš uz tās stāvēja 1985.gada Dziesmu svētkos, kad viņam bija 14 gadu. "Toreiz biju pūtēju orķestra dalībnieks. Tas man, jaunam cilvēkam, bija pagrieziena punkts, izvēloties turpmāk nodarboties ar mūziku," pastāstīja Dālderis.