BauskasDzive.lv ARHĪVS

Svitenē varavīksnes krāšņumā norisinās Latvijas senioru deju festivāls

Zane Gorškova

2013. gada 22. jūlijs 10:01

912
Svitenē varavīksnes krāšņumā norisinās Latvijas senioru deju festivāls

Senioru deju festivāls «Vīgriežu laikā» sestdien, 20. jūlijā, pulcināja dejotājas no 15 kopām, pārstāvot Latvijas 12 novadus. Dejotājas satikās Rundāles novada Svitenes pagastā. 

Pasākums sākās, kad vietējās folkloras kopas «Svitene» pavadībā svētku gājienā graciozi, saules staru apspīdētas, devās visas dalībnieces. Atgādinot tikko plaukušu ziedu pļavu, senioru deju kopas prezentēja sevi, tērpdamās spilgtos, dažnedažādās krāsās un rakstos rotātos tērpos. Lillā, bordo, rozā, sarkanos, zilos un citos toņos ģērbtās smaidīgās un cēlās kundzītes nepārprotami priecēja pasākuma apmeklētājus. 

Festivāla dalībnieces un skatītājus svinīgā runā sveica Rundāles novada domes priekšsēdētājs Aivars Okmanis, piebilstot: «Ceru, ka laikapstākļi netraucēs mums baudīt svētku gaisotni, būt kopā, priecāties, parādīt sevi un paskatīties, ko citi māk, kā jau tas katrā festivālā piedienas.» Noslēgumā priekšsēdētājs novēlēja dejotājām raitu deju soli un saulainu turpmāko vasaru. 

Dejotājas izpildīja senioru dejas «Čehu polka» un «Pie dzintara jūras». Sarīkojumā tika atrādītas kopā 12 latviešu, somu, austriešu un citu tautu senioru dejas, tās atšķiras ar dažādo temperamentu un stilu. Jelgavas novada Vircavas pagasta deju kopas «Vakarvējš» dalībniece Lonija Bļinova atklāj, ka viņas mīļākā deja ir «Viva Espana», jo tā izceļas ar ātru tempu.

Lai izveidotu kopīgus deju zīmējumus, dalībnieces ieradās Svitenē jau no rīta, lai pasākuma iniciatores – Rundāles novada deju kopas «Magnolijas» vadītājas Aigas Vangales – pavadībā vairākas stundas strādātu ar festivāla koncertprogrammu. Lai vienlaicīgi uz skatuves deju izpildītu vairāki kolektīvi, «Magnoliju» vadītājai bija jāpārveido deju horeogrāfija. Svitenes tautas nama vadītāja Sandra Kerēvica, kas uzņēmās pasākuma organizatorisko pusi, teic: «Dejotājas jutās kā Deju svētku dalībnieces un Aiga kā pats svētku virsvadītājs Jānis Purviņš.»

Pēc mēģinājumiem dalībnieces no dažādiem Latvijas nostūriem devās kopīgā ekskursijā uz Rundāles novada pērli – Rundāles pili. Vietējā «Magnoliju» dejotāja saulainiete Ņina Bērzmārtiņa uzskata, ka šāds pasākums ir lielisks veids, kā izrādīt mūsu vietējās, krāšņās vietas. «Festivāla ieguvums ir komunikācija, iespēja izrauties no ierastās rutīnas un sajust, ka esi sabiedrībai noderīgs,» piebilst N. Bērzmārtiņa.

Bija ne tikai dejas, arī folkloras kopa «Svitene» un Nacionālā teātra aktieris un dziesminieks Juris Hiršs sveica dejotājas un apmeklētājus svētkos ar muzikāliem priekšnesumiem. Aktieris ar pozitīvismu un sev piemītošo harismu uzmundrināja publiku. «Es nekur neesmu redzējis krāsaināku bildi – puķzirnīšu, magoņu un citās krāsu gammās. Ir izjūta, ka Svitenē varavīksne nolaidusies uz zemes,» šie dziesminieka vārdi lika atplaukt visām kundzītēm platos smaidos.

Organizatore A. Vangale stāsta, ka šādi senioru deju festivāli katru gadu notiek kādā Latvijas novadā. Pērn «Magnolijas» piedalījušās festivālā Carnikavā. Šogad ar Senioru deju apvienību nolemts, ka festivāls norisināsies Rundāles novadā, tāpēc pasākumu organizēja deju kopa «Magnolijas» sadarbībā ar Svitenes tautas namu un Rundāles novada domes atbalstu.

Festivālā piedalījās:
Brocēnu novada deju kopas «Zīle» un «Dzirnaviņas», Bauskas «Vēlreiz», Jelgavas novada «Virši zied», «Saulessvece», «Vakarvējš» un «Rudens roze», Saldus novada «Senlejas», Kandavas novada «Ozolzīles» un «Alianse», Ikšķiles «Vijas», Ogres «Astras», Vārkavas «Dzīves virpulī», Rēzeknes «Zelta atvasara», Daugavpils novada «Magones», Ozolnieku novada «Garroze» un Rundāles novada vietējā deju kopa «Magnolijas».