BauskasDzive.lv ARHĪVS

Bauskas novada svētkus pagastos svin, spītējot lietum

Vilnis Auzāns

2013. gada 22. jūlijs 09:10

2085
Bauskas novada svētkus pagastos svin, spītējot lietum

Bauskas novada svētki šajā nedēļas nogalē svinēti trijos pagastos – Dāviņos, Mežotnē un Ceraukstē.

Piektdien, 19. jūlijā, novada svētku koncerts priecēja klausītājus Dāviņu pagastā. Laika apstākļi gan nebija īpaši labvēlīgi, tomēr sanākušos ielīksmoja vokālie priekšnesumi, dejotāji no kaimiņu pagastiem, arī Vecumnieku novada.

«Bauskas Dzīve» 20. jūlija pēcpusdienā apmeklēja koncertu Ceraukstē. Šī pagasta Mūsas ciemā lietus mākoņi negribīgi izklīda tikai pēc folkloras kopas «Laukam pāri» uzstāšanās. Pēcāk lietus atkal apmeklēja svētku dalībniekus. Tomēr sanākušie, gan mazāks pulks nekā citu gadu, priecīgi aplaudēja daudzajiem deju kolektīviem. Ceraukstē uzstājās vairākas senioru deju kopas, savu soļu prasmi rādīja līnijdejotājas, arī dāmas no Brunavas pagasta.

Sirsnīgus aplausus sanākušie veltīja Lietuvas Biržu rajona lauku kapelai «Mēmelīte». Ceraukstiete Valija atzina, ka bijis jauki dzirdēt lietuviešu valodu, kas viņai palikusi atmiņā no bērnības gadiem, kad ar vecākiem dzīvojuši Lietuvā. Viņa vien pauda nožēlu, ka uz daudzveidīgo koncertu bija sanākuši tik maz klausītāju. «Vai nu visi no cukura, ka pāris lietus lāses var izbiedēt?!» pukojās sirmā ceraukstiete.

Pagasta pārvaldes vadītājs Viesturs Janševskis sacīja, ka šogad svētkiem citādāks formāts. Ļaudis uz koncertiem pagastos tiek aicināti nedēļas nogalēs. Viņš pauda cerību, ka citu gadu svētkos būs jaukāks laiks un kuplāks apmeklētāju pulks.

Sestdienas, 20. jūlija, vakarā novada svētki izskanēja Mežotnes pagastā. Arī Līgo dārzā skatītāju rindas bija pavisam retas. «Taču tie, kas bija atnākuši, jauko vakaru pavadīja jautrā noskaņā. Daudziem līdzi bija ziedi, ko pasniedza koncerta māksliniekiem: aktieriem un dziedātājiem no Vecsaules pagasta,» tā par svētkiem Mežotnē pastāstīja Bauskas novada domes deputāte Inita Nagņibeda. Mežotnē, arī Ceraukstē viņa novada domes vārdā sveica sanākušos.

Līdztekus koncertiem pagastos risinājās arī «Jautrā skrējiena» atlases sacensības. Stafetes vadītājs Rūdolfs Demme «Bauskas Dzīvei» pastāstīja, ka īpaši spraigas bijušas sacensības Dāviņos, kur divi dalībnieki uzrādījuši pilnīgi vienādus rezultātus. Tādēļ nācies rīkot pat papildu skrējienu. Savukārt uzteicama ir Švecu ģimenes uzņēmība. Skrējienā Mežotnē uzvarēja tēvs Jānis, savukārt dēls Elvis, nevēlēdamies atpalikt, brauca uz stafeti Ceraukstē, kur arī izrādījās visveiklākais.

Novada svētki turpināsies šonedēļ. Vecsaulieši tos svinēs 26. jūlijā, aicinot pulcēties pie Vecsaules saieta nama. Savukārt Codē novada svētkus atzīmēs 27. jūlijā pie Codes pamatskolas. Te kopā ar novada amatierkopām izdziedās un izspēlēs koncertuzvedumu «Kas to Rīgu piespēlēja».

Turpināsies arī «Jautrā skrējiena» atlases sacensības. Līdz šim tās notikušas sešos pagastos. Finālam Bauskā gatavojas Artūrs Kālis no Īslīces, Dāvis Arājs no Gailīšu pagasta, Kristaps Auzāns no Brunavas pagasta, Estere Viļuma no Dāviņiem, kā arī uzvarētājs Ceraukstē Elvis Švecs un mežotnieks Jānis Švecs.