BauskasDzive.lv ARHĪVS

Bibliotekārus ciena un novērtē

Aina Ušča

2013. gada 21. jūlijs 19:58

652
Bibliotekārus ciena un novērtē

Latvijas publisko bibliotēku attīstības projekta «Trešais tēva dēls» jeb «3TD» septiņgades sarīkojums 19. jūlijā notika Siguldas pils dārzā. Projektu finansē Bila un Melindas Geitsu fonds, kas darbojas ASV. No visiem Latvijas reģioniem Siguldā bija ieradies ap tūkstoš bibliotekāru, pašvaldību vadītāju, bibliotēkas draugu.

Svētkos piedalījās Bauskas, Iecavas, Rundāles un Vecumnieku novada bibliotekāres, kā arī Bauskas novada domes deputātes Inita Nagņibeda un Daira Jātniece, Vecumnieku novada domes priekšsēdētāja vietnieks Jānis Kovals.

Tik plašas svinības, kas tika rīkotas visiem vienā profesijā strādājošiem, Inita Nagņibeda apmeklēja pirmo reizi. Viņa domā, ka valstī nav līdzīga piemēra, un apbrīno Latvijas bibliotēku valsts un nevalstisko organizāciju prasmi motivēt un atzinīgi novērtēt ikkatru nozares darbinieku. Turklāt projekts «3TD» acīmredzami  rāda konceptuāli atšķirīgu nostādni ierastajam domāšanas veidam, kad viss ārpus Rīgas notiekošais tiek uztverts kā mazsvarīgs, provinciāls.

Pirmo reizi ir panākts pilnīgs līdzsvarotības princips bibliotēku nozarē, secina projekta «3TD» vadītāja Sandra Ozoliņa. Videouzrunā, ko visi klātesošie vēroja uz ekrāna, to pauda arī Latvijas valsts eksprezidente Vaira Vīķe-Freiberga, kuras pilnvaru laikā tika noslēgts stratēģiskais līgums starp Latvijas valsti un Geitsu fondu.

Publiku uzrunāja Latvijas Nacionālās bibliotēkas direktors Andris Vilks – projekta «3TD» izcilākais padomdevējs: «Latvija ir Eiropas pirmā valsts, kurā tika īstenots tik vērienīgs pašvaldību 800 bibliotēku attīstības projekts. Tikai Čīlē jau bija noticis kas līdzīgs. Pirmsprojekta stadijā mūsu speciālisti rūpīgi izpētīja šo pieredzi.»

Andra Vilka sacīto papildina Daiga Rokpelne, Valmieras Galvenās bibliotēkas vadītāja. Viņa uzsver, ka Latvijas publiskās bibliotēkas vēl pirms projekta sākšanas iestājās par pārmaiņu nepieciešamību, izmantojot nevalstisko organizāciju ietekmi un iespēju iesaistīties lokālos un starptautiskos projektos. Bauskas Centrālā bibliotēka – viena no pirmajām Latvijā – to sāka pirms 15 gadiem.

«Siguldā mani, un, domāju, arī kolēģes, iedvesmoja projekta vadītāju attieksme. Siguldas pils dārzā mēs jutāmies īpaši gaidītas, cienītas un izbaudījām teju vai ideālo «komplektu» – atpūtu, izklaidi, skaistu mūziku un vidi,» apgalvo Aina Ezergaile, Iecavas novada Zorģu bibliotēkas vadītāja.