BauskasDzive.lv ARHĪVS

Uz festivālu Iecavā brauc no visas Latvijas

Lauma Ieveniece

2013. gada 18. jūlijs 18:46

395
Uz festivālu Iecavā brauc no visas Latvijas

Iecavā jauniešu padomes rīkotais 4. Latvijas jauniešu īsfilmu un foto festivāls notiks sestdien, 20. jūlijā, kultūras namā. Tajā piedalīsies finālā iekļuvušie: 11 īsfilmu veidotāji un pieci fotomākslinieki arī no tālākām Latvijas vietām, informē viens no organizatoriem Bruno Bahs.

Viena no filmu māksliniecēm ir piecpadsmitgadīgā Dārta Vijgrieze no Saulkrastiem, kas par festivālu uzzinājusi pavisam nejauši internetā un, lasot festivāla nolikumu, sapratusi, ka viņas veidotā īsfilma «Pavasara diriģents» pat ļoti atbilst festivāla devīzei «Manam stāstam robežu nav».

Dārtas aizraušanās ar videomākslu sākās 2011. gada vasarā, kad iegādājusies «Canon 60D» spoguļkameru un izgājusi trīs mēnešu ilgus fotokursus. Pamazām, pašmācības ceļā apgūstot praksi, sākusi montēt safilmētos videomateriālus no ģimenes ceļojumiem un sporta pasākumiem.

Saprotot, ka video ir lielisks veids, kā sevi izpaust, pievērsās tam. Dārtu iedvesmo dzimtenes režisori, piemēram, Ulda Cipsta darbi. Pavasarī Dārta ieguva lomu vienā sērijā LNT seriālā «Dzīves krustcelēs» un saprata, ka režija un kino ir patiesi tas, ko vēlas savā dzīvē attīstīt.

«Pavasara diriģents» ir Dārtas pirmais lielais projekts, par ko viņa saka šādi: «Mans gadalaiks ir pavasaris, kad mostas daba, parādās pirmie sniegpulkstenīšu asni, putnu dziesmas. Apbēdina, ka cilvēki ikdienā to nepamana, tāpēc ar šīs īsfilmas palīdzību vēlos parādīt, cik svētīgi ir apstāties un ieklausīties, nevis visu dzīvi steigties. Galvenais tēls ir meitenīte, jo bērni prot dzīvot bez stresa un pilnu sirdi iztēles. Bērni kā diriģenti modina dabu.»