BauskasDzive.lv ARHĪVS

Rundālē demonstrēs čigānu kultūru

Zane Gorškova

2013. gada 16. jūlijs 08:48

420
Rundālē demonstrēs čigānu kultūru

Pie viesu nama «Baltā māja» Rundāles novadā sestdien, 20. jūlija, vakarā notiks sarīkojums «Čigānu ugunskurs».

Tā gaitā varēs iepazīt romu kultūru, informē novada kultūras darba speciāliste Lilita Lauskiniece. «Tas būs īpašs vakars tiem, kuri grib uzzināt, iepazīt, izbaudīt un saprast, kas tad īsti ir čigāni jeb romi,» stāsta speciāliste.

Pasākums pulksten 19 sāksies ar «Čigāniskām meistardarbnīcām», kurās bērni varēs veidot ķermeņa apgleznojumus, rotāt matus ar ziediem un citādi iepazīt čigānu tautas tradīcijas. Pēc stundas tiks rādīta pārdomāta programma, kas raksturo čigānu kultūru. Tajā varēs iepazīt čigānisku temperamentu deju grupas «Mantigra» izpildījumā, saklausīt čigānisku smeldzi Katrīnas Šatas vijoles skaņās, ieklausīties čigānu pasakās un dzejā par čigāniem.

Iestudēti Ērika Ādamsona pasaku poēmas «Čigānmeitēns Ringla» lasījumi vietējās teātra studijas «Savējie» izpildījumā, tiks demonstrēta multfilma «Ringlas ceļojums», būs dejas un atmiņu stāstījumi.

Iecerēts, ka kultūras racionālo kodolu atklās Latvijas Čigānu nacionālās kultūras biedrības priekšsēdētājs Normunds Rudēvičs. Tiekoties ar viņu, varēs iepazīt čigānu valodu, ābeci un vēsturi.

Vakara izskaņā apmeklētāji varēs izdzīvot stāstu par čigānu Romeo un Džuljetu filmā «Tabors aiziet debesīs», apskatīt Kārļa Rudēviča gleznas un nogaršot īsti čigānisku zupu.

Rīkotāja L. Lauskiniece atklāj, ka sarīkojuma idejai ir sena vēsture: «Jau no skolas gadiem man ir bijusi saistība ar čigāniem un viņu kultūru. Šī saskarsme bijusi bagātinoša, tāpēc uzskatu, ka sabiedrībai vajadzētu interesēties un iepazīt dažādās kultūras un cilvēkus, ar kuriem dzīvojam līdzās.»

Tematisko vakaru rīko Rundāles novada dome, ieeja tajā ir bez maksas.