BauskasDzive.lv ARHĪVS

Personību attīsta gleznojot

Aina Ušča

2013. gada 15. jūlijs 08:59

252
Personību attīsta gleznojot

Mežotnes pils otrā stāva Ziedu zālē līdz vasaras beigām ir aplūkojama baušķenieces Kristīnes Selanes pirmā personālizstāde «Ziedu mirklis». Kolekcijā ir šogad gleznotie darbi, kas emocionāli, koloristiski krāšņi un sievišķīgi atklāj ziedu netveramo skaistumu un gaisīgumu. 


Izstādi, klātesot autores draugu, radu un domubiedru plašai auditorijai, viņnedēļ atvēra SIA «VNĪ pilis» Mežotnes un Igates pils direktore Guna Preimane. Viņa pauda prieku par kvalitatīvo un sezonai piemēroto kolekciju, kas bagātinās Mežotnes pils apmeklētāju iespaidus par harmonisko arhitektūras ansambli Lielupes krastā. Viņa spriež, ka izstāde lieliski papildina šopavasar pilī iekārtoto fotoekspozīciju «Trīs pasaules». Viena no autorēm ir Linda Kaufmane – tautas fotostudijas «Bauska» vadītāja. Viņa un vairākas studijas dalībnieces piedalījās Kristīnes Selanes izstādes atvēršanā. Svētku viesu interese par Bauskas radošo sieviešu izpausmēm bija acīmredzama. Gan Kristīne, gan Linda ikvienu iepazīstināja ar darbu tapšanas procesu, stāstīja par izjūtām, sava stila meklējumiem mākslā.

Biedrības «Meistars Gothards» vadītāja Indra Liepa sacīja: «Kristīnes Selanes mākslas ceļā esmu iesaistījusies no paša sākuma pirms deviņiem gadiem, kad piedāvāju viņai apmeklēt mūsu gleznošanas studiju. Kristīne, kura mākslā bija iesācēja bez jebkādām priekšzināšanām, ir reāls, iedvesmojošs paraugs personības un radošo izpausmju apliecināšanai. Kā viņa mācās, cik daudz strādā patstāvīgi, pēta, lasa, interesējas un, neiekļaujoties «tipiskā latvieša» kautrīguma standartā, meklē Latvijā pazīstamu mākslinieku profesionālus padomus, kuri ir arī biedrības «Meistars Gothards» mākslas pedagogi! Kristīne ir piedalījusies visās mūsu studijas grupu izstādēs Bauskā. Viņas divas kompozīcijas bija eksponētas profesionālās mākslas lielizstādē «Rudens»». Savukārt Bauskas novadpētniecības un mākslas muzeja mākslas nodaļas vadītāja Ilga Balode ir iepazinusi Kristīni kā uzticamu sadarbības partneri ekspozīciju iekārtošanā, jo pērn viņa bija Bauskas mākslinieku grupas izstādes kuratore muzejā.

«Nereti mani piemeklē sirdsapziņas pārmetumi, ka gleznošanas dēļ samazinu ģimenes biznesam veltīto laiku. Mūsu uzņēmējdarbība ir ļoti tāla no mākslas – nodarbojamies ar lauksaimniecības produkcijas pārstrādi. Par savu vainas izjūtu reiz ieminējos vīram Imantam, bet viņš iesaucās: «Kristīn, bez gleznošanas tu nebūtu tik interesanta personība!» atklāj personālizstādes autore.