BauskasDzive.lv ARHĪVS

Kartupeļu ražu prognozē pērnajā līmenī; jaunie kartupeļi - pasīki

Ziņu aģentūra LETA

2013. gada 4. jūlijs 13:05

269
Kartupeļu ražu prognozē pērnajā līmenī; jaunie kartupeļi - pasīki

Kartupeļu raža šajā rudenī varētu būt pērnā gada līmenī - vidēji 17 līdz 19 tonnas no viena hektāra, savukārt jaunie kartupeļi, kurus patlaban sāk novākt atsevišķas saimniecības, ir sīkāki, nekā ierasts, liecina Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra (LLKC) augkopības speciālistu veiktās pirmās provizoriskās ražas prognozes.

Kā biznesa portālu "Nozare.lv" informēja LLKC augkopības nodaļas speciāliste Laura Ludevika, patlaban kartupeļu stādījumi izskatās labi un prognozēto ražu var uzskatīt par labu. Šā gada vidējā statistiskā raža ir atbilstoša pēdējo piecu gadu vidējiem rādītājiem - 16 līdz 19 tonnām no hektāra.

"Patlaban ir kartupeļu ziedēšanas laiks, un no tā, vai stādījumi saņems pietiekami daudz mitruma, atkarīgs bumbuļu augšanas process. LLKC speciālistu apsekotie kartupeļu stādījumi izskatās labi. Saimniecībās, kur ar kartupeļu audzēšanu nodarbojas profesionāli, ievērojot agrotehniku un lietojot augu aizsardzības līdzekļus, nav arī būtisku problēmu ar slimībām un kaitēkļiem. Vidējā raža šādās saimniecībās šobrīd tiek prognozēta ap 40 tonnām no hektāra," sacīja eksperte.

Viņa arī atzina, ka kartupeļu lapgrauzis jeb Kolorādo vabole patlaban vairāk kaitē piemājas saimniecību stādījumiem, kā arī kartupeļu laukiem bioloģiskajās saimniecībās, kur pastāv ierobežotas kaitēkļu apkarošanas iespējas.

Jūnija pirmajās dienās sākusies agro kartupeļu ražas vākšana. To raža šogad gan ir nedaudz mazāka nekā pērn, jo vēlais pavasaris aizkavēja stādīšanas laiku un agro kartupeļu bumbuļu veidošanās laikā bija maz nokrišņu, arī bumbuļi ir mazāki, nekā ierasts.

Kultūraugu ražas prognozēšanu LLKC Augkopības nodaļas speciālisti veic desmit galvenajiem Latvijā audzētajiem kultūraugiem: ziemas kviešiem, vasaras kviešiem, rudziem, tritikālei, vasaras miežiem, auzām, griķiem, vasaras rapsim, ziemas rapsim un kartupeļiem. Prognozes tiek veiktas trīs reizes: divas reizes tiek apsekoti kultūraugi uz lauka, bet trešo reizi pēc kultūraugu novākšanas tiek veikta aptauja par iegūto ražību. Ziemājiem prognozes tiek veiktas maijā, jūlijā un augustā, vasarājiem jūnijā, augustā un septembrī, kartupeļiem jūlijā, augustā un oktobrī.

Kā ziņots, Latvijā kartupeļus pērn audzēja par 5,1% mazākās platībās nekā 2011.gadā - 29 700 hektāros. Savukārt kartupeļu ražība ir pieaugusi no 168 centneriem 2011.gadā līdz 191 centneram pērn. Līdz ar to kopumā ievākts par 8,1% vairāk kartupeļu - 538 900 tonnas salīdzinājumā ar 498 600 tonnām pirms gada.

Saskaņā ar Zemkopības ministrijas informāciju 2011.gadā ar kartupeļiem bija apstādīti 31 300 hektāri, 2010.gadā - 30 100 hektāri. 2009.gadā kartupeļi tika stādīti 30 000 hektāru, savukārt 2008.gadā - 37 800 hektāros.