BauskasDzive.lv ARHĪVS

Liepājā atrasts savs nacionālais ēdiens

Ziņu aģentūra BNS

2011. gada 27. janvāris 15:26

729
Liepājā atrasts savs nacionālais ēdiens

Liepājā otrdien pavāru slepenas tikšanās laikā atrasts savs nacionālais ēdiens - auksti kūpināta menca ar kartupeļiem, sīpoliem, dillēm un saldo krējumu.Liepājas domes sabiedrisko attiecību speciālists Aigars Štāls aģentūrai BNS pavēstīja, ka īpašo ēdienu gatavojuši astoņi pavāri. Liepājas pilsētas domes priekšsēdētāja vietnieks Gunārs Ansiņš paudis prieku, ka sen lolotā recepte par Liepājai raksturīgo ēdienu ir realizēta. Viņš atzinis, ka ēdiens ir gards, sātīgs un jūras pilsētai atbilstošs. Recepte tagad ir zināma visiem pilsētas pavāriem, taču Liepājas īpašajam ēdienam vēl jāizdomā nosaukums. Recepte par auksti kūpinātu mencu ar kartupeļiem, sīpoliem un dillēm meklējama jau 17.gadsimtā, kad Liepājas apkaimes iedzīvotāji nodarbojās ar zvejniecību, pastāstīja pašvaldība. Vēsturnieks Gunārs Silakaktiņš norādīja, ka tā ir sen aizmirsta un atkal gaismā celta recepte. Lai ikvienam būtu skaidra Liepājas nacionālā ēdiena vēsture, tiks izveidots stāsts par ēdiena pirmsākumiem, ar ko ikviens gardēdis varēs iepazīties kafejnīcu ēdienkaršu piedāvājumā. Oficiāla pilsētas nacionālā ēdiena atklāšana notiks maija beigās Līvu tirgus festivāla laikā, kad liepājniekiem un pilsētas viesiem būs iespējams mieloties ar pilsētai raksturīgo un unikālo ēdienu. Paredzēts, ka īpašo maltīti turpmāk gatavos daudzās pilsētas kafejnīcās, kā arī restorānos un pasniegs Liepājas keramiķu gatavotos podiņos. Liepājas universitātes valodnieki pašlaik meklē piemērotākos Liepājas nacionālā ēdiena nosaukuma variantus, ko tuvākajā laikā piedāvās pilsētas iedzīvotājiem, lai arī liepājniekiem būtu iespēja piedalīties pilsētas nacionālā ēdiena tapšanas procesā, balsojot par sev tīkamāko ēdiena nosaukumu, informēja Štāls.