BauskasDzive.lv ARHĪVS

Turpinās rabarberu raušu laiks

ILZE LUJĀNE

2013. gada 7. jūnijs 00:00

66
Turpinās rabarberu raušu laiks

Dārzos sakuplojuši rabarberi. Sulīgie kāti jāēd, jāgatavo, jārūpē ziemas krājumiem, jo līdz vasaras saulgriežiem tie ir visnoderīgākie.Bauskas novada Ceraukstes pagastā Dairis Rāzmanis rabarberus audzē aptuveni pushektāra platībā. Ziema šogad bija ilga, rabarberu raža ienākusies vēlāk. Lapas esot lielas, un stumbri resni.D. Rāzmanis smej, ka rabarberi augot kā nezāle un tos tik viegli iznīdēt nevarot. Viņš rabarberus plānojis pārdot vairumā: «Reizēm mums zvana, sakot, ka nepieciešamas divas tonnas, bet ne vienmēr ir tik daudz ir, ko nogriezt. Tomēr neatteiksim arī tad, ja cilvēks vēlas iegādāties vien kilogramu. Pašlaik pieprasījums ir ļoti liels, cik izaudzis, tik nogriežam pārdošanai, tāpēc paši sev tikai reizes divas esam ķīseli izvārījuši.» Kad sezona vēl nebija pilnā sparā, D. Rāzmanis rabarberus pārdeva par 1,50 Ls/kg, bet tagad sezonas plaukumā cena noslīdējusi līdz 0,50 Ls/kg.SIA «Kronis» vadītājs Aivars Svarenieks stāsta, ka pērn rabarberu iepirkts daudz, bet nav sekmējusies to pārdošana. Tā kā joprojām noliktavā ir krājumi, šogad rabarberi iepirkti netiks.Rabarberu audzētāja Ineta Kalnmale Mežotnes pagastā desmit gadus centusies atrast īsto rabarberu šķirni un labāko veidu audzēšanai. Pirkusi dažādas sēklas, eksperimentējusi, bet rabarberi auguši tieviem aveņkrāsas kātiem. Pēc ilgiem meklējumiem sapratusi, ka grūti, gandrīz pat neiespējami atrast profesionālas skābā auga sēklas.Ciemojoties pie vīramātes, Ineta pamanījusi viņas dārzā milzīgu ceru ar rabarberiem. Vareniem kātiem, lielām lapām. Šķirni neviens nav zinājis, gluži vienkārši aug, un viss. Dabūjusi sēklas, Ineta tos iesējusi gar dobi savā dārziņā, un pēc dažiem gadiem jau kuplojuši kārtīgi rabarberu krūmi.«Laikam vispareizāk ir rabarberus meklēt pie vecvecākiem sen iekoptos dārzos. No neliela gabaliņa tagad teju katru otro dienu varam novākt no 50 līdz 70 kilogramiem sulīgo kātu. Ja desmit gadus nebūtu nesekmīgi eksperimentējusi, bet gan uzreiz paņēmusi sēklu vai auga ceru no vīramātes, tad peļņu būtu guvusi jau ātrāk,» stāsta I. Kalnmale.Audzētāja bilst, ka rabarberiem ir daudz lieliska pielietojuma. Ļoti garšīgs esot vīns, kuru gan nevar taisīt tikai no kātu sulas vien: «Sulas iegūšanai vīrs izmantoja spiedi, tas nenācās viegli, jo augs ir stiegrains. Turklāt sula bija ļoti skāba. Atšķaidījām to pusi uz pusi ar ūdeni, likās, ka ir labāk. Rabarberu vīns ir ļoti garšīgs – tam nav krāsas, bet aromāts un garša ir ļoti patīkami,» stāsta I. Kalnmale.Ja vēlas arī ziemā uzcept rabarberu plātsmaizi vai izvārīt ķīseli, vitamīniem bagāto augu saglabāt ziemai var pavisam vienkārši. Ineta Kalnmale iesaka pašas pārbaudītu paņēmienu – kātus nomazgā, nemizotus un nesmalcinātus pilda trīslitru burkā. Ja par garu, pārlauž. Pārlej ar tīru, aukstu ūdeni, burku aizvāko ar metāla vāku, var izmantot arī blīvu plastmasas vāku, glabā pagrabā. Atverot burku, rabarberu garša nebūs kā tikko plūktam, bet izmantošanai esot gana labs.Lai pagarinātu rabarberu lietošanas laiku un neļautu tiem pāraugt, jūnija beigās ceru ieteicams nogriezt līdz zemei, lai aug jaunie dzinumi.  UZZIŅAIĒdot rabarberus lielos daudzumos, skābeņskābe var izraisīt nieru darbības traucējumus un saindēšanos, izsaucot vemšanu un krampjus, pieaugušajiem var veicināt urīnceļu akmeņu rašanos un citus vielmaiņas traucējumus. Tādēļ nav ieteicams pārspīlēt ar rabarberu ēšanu, it īpaši grūtniecēm. Taču pārējiem nelielos daudzumos jaunie pavasara rabarberi ir veselīgi. Rabarberi stimulē vielmaiņu un aknu darbību, tiem piemīt kuņģa sekrēciju veicinoša, asinsradoša un mīkstinoša iedarbība. Tos ieteicams lietot organisma spēcināšanai, fiziskas un garīgas pārpūles novēršanai.