BauskasDzive.lv ARHĪVS

«Zvanītāju Bukās» cep Napoleona kūku

2011. gada 6. marts 18:05

1389
«Zvanītāju Bukās» cep Napoleona kūku

Saimnieču saiets, gaidot pavasara svētkus – Sieviešu dienu, Vecumnieku novada Valles pagasta «Zvanītāju Bukās» notika 5. martā.Brāļu Amtmaņu muzejā kurējās plīts un krāsnī sprakšķēja malka. Ap lielo saimes galdu rosījās vallietes, kuras vēlējās pensionētās konditores Ģertrūdes Zvaigznes vadībā izzināt Napoleona kūkas cepšanas noslēpumus un iemācīties pagatavot gardus eklērus.«Leģendārā karavadoņa Napoleona vārdā nosauktā konditorejas izstrādājuma cepšana nenotiek nejauši. Tā kā daudziem šī vēsturiskā persona simbolizē vīrišķību, Valles sievietes, gatavojoties 8. martam, nolēma, ka šī būtu īstā reize apgūt Napoleona kūkas cepšanas prasmi. Kura gan nevēlas svētkos tikt apsveikta un ievērota? To grib ikviena sieviete! Taču ir jāprot sevi iepriecināt arī tad, ja līdzās nav stiprā pleca vai ja vīrieši par pārsteigumu sagādāšanu ir aizmirsuši,» ideju komentēja muzeja vadītāja Dace Anna Paegle.Šī ir jau trešā reize, kad vietējās saimnieces pulcējas kopā, lai ieklausītos Ģ. Zvaigznes padomos.«Man ļoti patīk eksperimentēt un katrreiz uzzināt ko jaunu, jo nedēļas nogalēs, kad ciemos atbrauc bērni un mazbērni, allaž cenšos viņus pārsteigt ar kādu našķi. Mana mamma bija liela cepēja (savulaik beigusi Feldmaņa mājturības skolu Rīgā), pirmās brīvvalsts laikā pat Ulmanim galdus klājusi, bet es tā īsti no viņas šo prasmi darboties pie plīts neiemācījos, tāpēc tagad labprāt apmeklēju Ģertrūdes vadītās nodarbības,» teic uzņēmēja Diāna Ruģele. Viņa 6. martā kopā ar vīru Imantu atzīmēja savu kāzu 35. gadskārtu, tāpēc bija nolēmusi mājiniekus iepriecināt ar Napoleona kūku.«Pīrāgus pēc receptes, ko ierādījusi Ģertrūde, cepu gan uz Jāņiem, gan Ziemassvētkos. Šķiet, jo biežāk to daru, jo gardāk sanāk,» sacīja Valles pagasta pārvaldes vadītāja Iveta Radziņa.Pensionārei Emīlijai Pancei interese par pavārmākslu ir jau kopš bērnības, viņai ir sava pīrāgu, plātsmaižu un kēksu recepte, taču šķitis vilinoši atnākt uz muzeju, lai ieklausītos profesionālas meistares ieteikumos. Ģ. Zvaigzne, kas vietējo vidū ir izdaudzināta konditore (strādājusi restorānos «Rīga», «Tallina» un «Zelta rudens»), sacīja, ka bieži vien, apmeklējot saietus, sievas prasījušas pēc padoma. Cita vēlējusies zināt, kāpēc pīrāgi iznākuši par cietu, cita – kāpēc torte «jūk laukā» u. tml. Lai katrai nebūtu atsevišķi jāstāsta, radusies ideja ik pa laikam sapulcēties pie plīts, lai dalītos savos virtuves noslēpumos. Muzeja telpas piedāvājusi D. A. Paegle, jo «ēka ir jāapdzīvo un «Zvanītāju Bukām» ļoti piestāv pīrāgu smarža».