BauskasDzive.lv ARHĪVS

Gailīšos ienākusies jauno gurķu raža

Vilnis Auzāns

2011. gada 4. maijs 08:00

2367
Gailīšos ienākusies jauno gurķu raža

Pusdienu un vakariņu galdā arvien biežāk varam celt vietējo zemnieku audzētos dārzeņus. Salāti, redīsi, lociņi Bauzes tirgū parādījās jau pirms Lieldienām. Maija pirmajās dienās realizācijai nodoti pirmie gurķi, kas izaudzēti Gailīšu pagastā.Bauzes tirgū mežotniece Vija Jankūna savā siltumnīcā audzētos zaļumus sāka tirgot aprīļa pēdējās dienās. Salāti, dillītes, redīsi - viss smaržo, kā tikko dārzā nošķīts. Aizmetušies arī gurķi, vēl nedēļas divas, tad tos varēs tirgot. «Grūti šogad mazajiem dārzeņu audzētājiem. Ziema bija auksta, gara, daudz naudas iztērēts apkurei. Arī pērk šopavasar krietni mazāk nekā pirms gada,» atzīst V. Jankūna.Turpat līdzās salātus no dārzniecības «Kristāli», kas atrodas Bauskas pievārtē, tirgo Katrīna Šimko. Pirmie salāti jau realizēti pirms Lieldienām. «Pircēju kā jau tirgū brīvdienās vairāk, darba dienās pārdot var mazāk. Tomēr cilvēki labprāt izvēlas vietējos zaļumus, nevis importa,» novērojusi K. Šimko.«Bauskas Dzīve» tirgū pārliecinājās, ka salātus pārdod vēl vairāki apkaimes zemnieki. Par diviem latiem 3. maijā te varēja nopirkt gurķus, kas audzēti Cēsu pusē. Bija arī tomāti, kas atceļojuši no Lietuvas. Veikalos Bauskā, Uzvarā, maija pirmajās dienās nopērkami gurķi, kas izauguši SIA «Ints un Co» dārzniecībā Gailīšu pagastā. Uzņēmuma vadītājs Ints Jākobsons «Bauskas Dzīvei» pastāstīja, ka pirmā gurķu raža šogad veikaliem nodota nedaudz vēlāk nekā pērn: «Ziema bija gara, auksta, tāpēc arī ražot gurķi sāka vēlāk. Esam reālisti, ieguldīt siltumnīcu apkurē varam tik daudz naudas, lai ar izaudzētajiem dārzeņiem un ziediem varētu to atpelnīt,» skaidro uzņēmējs. Gurķu, salātu apjomi šogad ir apmēram tādi paši kā pērn. Gailīšu pagastā izaudzēto var iegādāties galvenokārt vietējos nelielajos veikalos. Lielveikalu tīkliem vietējā uzņēmēja piedāvātās produkcijas apjomi nešķiet saistoši. Strādniece Leokādija Gaižauska «Bauskas Dzīvei» apliecina, ka gurķus audzē divās siltumnīcās, realizēšanai tie paredzēti uzreiz pēc novākšanas. Izaugušie dārzeņi netiek uzglabāti, tāpēc var iztikt bez īpašām ķīmijas piedevām. «Kad norauju tikko izaugušo gurķi un pārgriežu to uz pusēm, tad man jājūt, kā tas smaržo un ka garšo pēc gurķa. Tad to var likt galdā,» vietējo dārzeņu prioritāti pār importa produkciju uzteic L. Gaižauska.