BauskasDzive.lv ARHĪVS

Sulu kūre aug dārzā

Sulu kūre aug dārzā

Sulu dzeršana nodrošina daudz organismam vajadzīgu vitamīnu. Baudāmas ir ne tikai ogu un augļu, bet arī dārzeņu sulas.Ziemā dārzeņi nebūs tik sulīgi un veselīgi kā tagad. Atliek vien nopirkt elektrisko sulu spiedi un mājās sarīkot sulu kūri. Svaigi spiesta sula jādzer pusstundu pirms ēšanas, vislabāk pirms brokastīm.Bietes citu sakņaugu vidū izceļas ar lielu cukura saturu (9%), tajās ir daudz nātrija sāļu, no vitamīniem pārsvarā C vitamīns. Sula noder asinssastāva uzlabošanai. Taču šo sulu nedrīkst dzert tikko spiestu un lielos daudzumos. Tad var reibt galva, rasties nelabums, pat vemšana. Biešu sulu pēc izspiešanas ledusskapī patur pāris stundu, noņem putas, pievieno burkānu sulai attiecībā 1:4.Toties burkānu sula jādzer svaigi spiesta. Ik pārdienas pa glāzei, un drīz vien burkānu vaga būs sarukusi krietni īsāka. Burkānu sula ir lielisks A vitamīna avots, ko organisms labi spēj izmantot. Šajā sulā ir arī B, C, D, E un K vitamīns. Burkānu sula uzlabo apetīti, gremošanu un zobu struktūru, palīdz regulēt vielmaiņu, paaugstina organisma pretestību infekcijas slimībām. Burkānu sula ietilpst daudzu diētu sastāvā, tā ir viena no pirmajām sulām, ko iesaka bērniem. Burkānu sulu lieto neatšķaidītu, tai var pievienot arī biešu, ābolu, gurķu un cukini sulu.Sulu var spiest arī no gurķiem. Gurķu sula ir labs urīndzenošs līdzeklis, mazina asinsspiedienu, stiprina sirdi un locītavas, tai ir nomierinoša ietekme uz nervu sistēmu. Diennakts deva ir pusglāze svaigi spiestas sulas, garšas uzlabošanai pievieno, piemēram, burkānu vai ābolu sulu.Kāpostu sula ir lieliska organisma attīrīšanai, taču, ja zarnu trakts ir jutīgs, vēders var kļūt nemierīgs. Sulu kūri mājas apstākļos ieteicams sākt ar burkānu, ābolu un biešu sulu. Kad tas darīts regulāri, pēc nedēļas vai divām varat pamēģināt svaigu kāpostu sulu. Labs C vitamīna avots ir burkānu un kāpostu sulas maisījums. To var lietot mutes skalošanai, ja ir iekaisušas smaganas.Smalcinot kartupeļus pankūkām, iegūst sulu, kas satur cukurus un cieti. Der pa malkam iedzert arī to. Maisījumā ar burkānu un seleriju sulu svaiga kartupeļu sula palīdz cīņā ar gremošanas traucējumiem un mazina aizcietējumus. Vairāk par sulām var uzzināt Osvalda Plēpja grāmatā «Sulu terapija».