BauskasDzive.lv ARHĪVS

Komentāri: Zemnieki paši tirgo pienu

2009. gada 13. februāris 00:00

77
Komentāri: Zemnieki paši tirgo pienu

Veikalos un tirgos nopērkama zemnieku saimniecību produkcija. Cik tas ir izdevīgi ražotājiem, tirgotājiem? Ko saka kontroles dienesti?Domā paplašināt piedāvājumu JĀNIS STRAĢIS, ZEMNIEKS:Katrs sākums ir grūts, īpaši Rīgā nav viegli iekarot pircēju uzmanību. Vairumam pircēju jau ir savi pastāvīgie piegādātāji, tāpēc ar jauniem produktiem neklājas viegli. Toties Bauskā manai produkcijai ir labs apgrozījums, tirgū esmu pieņēmis darbā vēl vienu pārdevēju. Domāju izvērst arī sviesta ražošanu, jo pircēji to pieprasa. Vienlaikus ir idejas par vēl dažu tirdzniecības vietu izveidi rajonā.Salīdzinot ar kopējo manā fermā saražoto piena daudzumu, šādā veidā iztirgoju pavisam maz. Taču neliels finansiāls atspaids tas ir. Tā ir reāla nauda, ko saņemu uzreiz un uzreiz arī varu likt lietā.Pircēji uzteic kvalitāti AIRISA HIRŠFELDE, PĀRDEVĒJA:Pāris nedēļu laikā, kopš tirgojam zemnieku gādātus piena produktus, nav nācies uzklausīt nevienu pircēja sūdzību. Viņi atzinīgi izsakās par to, ka piens ir lētāks un treknāks. Mazāk pērk sieru, biezpienu, jo tas pie mums ir krietni dārgāks. Tomēr tie, kas var atļauties, slavē šos produktus, jo tie ir dabiski un garšīgi.Veikalā ir redzama Pārtikas un veterinārā dienesta norāde par to, ka pienu pirms lietošanas vēlams uzvārīt. Tādējādi atbildība lielā mērā jāuzņemas produktu lietotājiem.Protams, tirgot šādu, traukos lejamu produkciju nav tik ērti kā fasēto. Taču tāds ir pārdevēja darbs. Uzskatu, ka šādā veidā zemnieki gūst kaut nelielu atspaidu. Produkciju kontrolē UNA STATKUS, PVD PIENA UN OLU PRODUKTU UZRAUDZĪBAS SEKTORA VADĪTĀJA:Zemnieku ražotā svaigpiena tirdzniecība veikalos un tirgos atļauta saskaņā ar 2007. gada 18. decembra Ministru kabineta noteikumiem. To izpildi kontrolē Pārtikas un veterinārais dienests. Pārbaudes veicam dzīvnieku novietnēs, kur pienu iegūst, arī realizācijas vietās.Zemnieks ir atbildīgs par piena atbilstību higiēnas un obligātajām nekaitīguma prasībām, arī par svaigpiena laboratoriskajiem izmeklējumiem. Viņam jānodrošina, lai transportēšanas laikā piena temperatūra nepārsniegtu desmit grādus. Savukārt tirgotājam jāizmēra un jāreģistrē piena temperatūra, jānovērtē produkta izskats, konsistence, jānodrošina svaigpiena uzglabāšanas temperatūra no diviem līdz sešiem grādiem. Redzamā vietā jābūt norādei «Svaigs piens, pirms lietošanas ieteicams uzvārīt». Piens jārealizē vienreiz lietojamā iepakojumā vai pircēja tarā.Ņemot vērā ekonomisko situāciju, svaigpiena realizācija nelielā apjomā varētu būt izdevīga gan ražotājam, gan pircējam. Protams, tā ir patērētāja izvēle – pirkt vai nepirkt šādu pienu.