BauskasDzive.lv ARHĪVS

Silta, smaržīga un mīļa

ANTRA ĒRGLE

2010. gada 8. februāris 00:00

50
Silta, smaržīga un mīļa

Pati labākā ekskursija – tā par viesošanos «Lāču» ceptuvē, kur rādīts konkursam sagatavotais mājasdarbs un iepazīta maizes tapšana, saka Dzimtmisas pamatskolas 4. klase.Ceptuves «Lāči» rīkotajam Maizes akadēmijas konkursam klase gatavojusi prezentāciju par maizes vēsturi, cepšanas kultūru un šī produkta uzturvērtību, stāsta audzinātāja Inese Krīgena. Ciemojoties ceptuvē, atrādīts mājasdarbs un līdz sīkumiem izzināts maizes tapšanas process.Cepa pašiSpītējot biezajam sniegam, 2. februārī 11 audzēkņu kopā ar skolotāju devušies ceļā uz «Lāču» ceptuvi. Ekskursija bija plānota jau pirms pāris nedēļām, tomēr toreiz to nācies atlikt lielā sala dēļ. Konkursam sagatavots uzvedums – maizes tematikai pielāgota un iestudēta ludziņa. Maizes tapšana attēlota prezentācijā un bērnu zīmējumos.Pašu izpētīto par maizes vēsturi papildinājis ceptuves darbinieku stāstījums, parādot ceļu no rudzu grauda iesēšanas pavasarī līdz gatava kukulīša izņemšanai no krāsns. Tā kā mājās maizi cep retais, «Lāčos» iepazīti senie rīki – lize, mulda, abra, maizes krāsns, ko kurina ar malku.Pēc procesa izpētes klasesbiedri deleģēja Jāni Kalniņu izveidot un iešaut krāsnī īpašu 4. klases kukulīti. Gan darītājiem, gan vērotājiem maizes tapšana sagādāja patiesu prieku. Ceturtdien, 4. februārī, savā klasītē bērni kopā ar audzinātāju gardu muti notiesāja pašu cepto maizīti, aizdarītu ar ievārījumu un tēju.Zināšanas un prieksMaizes akadēmijas konkursā jau otro gadu var piedalīties visas Latvijas skolas un klases. Dzimtmisas skolēni startē 4. – 6. klašu grupā. Piedalīties Maizes akadēmijas konkursā klasi rosinājusi Dzimtmisas skolas lielākā projektu zinātāja Velga Ērgle. Tas prasījis arī ieguldījumu no vecākiem – dalības maksa konkursā ir 15 latu no klases. I. Krīgena uzsver, ka bez bērnu un vecāku atsaucības dalība nebūtu iespējama.Konkursa mērķis ir parādīt jaunajai paaudzei, cik nozīmīga ir īsta rudzu maize gan kā produkts, gan kā nacionāla tradīcija. Lai arī «Lāčos» teic, ka šogad atsaucība nav tik liela, dalībnieku ieguvums ir zināšanas un sirsnīga izpratne par maizes vērtību.Konkursa dalībnieces Elvitas Strautnieces vērtējumam, ka šī Dzimtmisas pamatskolas 4. klasei bijusi pati labākā ekskursija, pievienojušies visi klasesbiedri. Mājiniekiem sniegotajā dienā siltajā ceptuvē piedzīvotais stāstīts ar milzīgu aizrautību un emociju pārbagātību.Nākamreiz bērni ceļu uz «Lāčiem» mēros martā, kad tur pulcēsies visi šī gada konkursa dalībnieki, lai uzzinātu uzvarētājus. Tad viņi cer satikt arī galveno «Lāču» maizes tēvu Normundu Skauģi.