BauskasDzive.lv ARHĪVS

Lēnāk, bet tik uz priekšu

ANTRA ĒRGLE

2010. gada 17. februāris 00:00

51
Lēnāk, bet tik uz priekšu

Pārdomāti dažādojot piedāvājumu, Iecavas tirgū pircēju skaits nesamazinās. Pašvaldības kapitālsabiedrības vadība cer pirktspējas kritumu pārlaist, nezaudējot tirgotājus, lai pēcāk atsāktu attīstību.Pērn SIA «Iecavas tirgus» teritorijā atvērtas divas jaunas bodītes, telpas meklē arvien citi komersanti, «Bauskas Dzīvei» stāsta uzņēmuma direktors Jānis Ošiņš. Tirgus baro vietējās ģimenes, tāpēc pārdevēji cer uz lielāku atbalstu attīstībai no pašvaldības puses.Plāno atpūtas vietu«Bauskas Dzīves» veiktā iecavnieku ekspresaptauja rāda, ka tirgus ir iecienīta iepirkšanās vieta. Kioskos dominē vietējo zemnieku un ražotāju produkcija, svētdienās sabraukušo rūpniecības preču tirgotāju sortimenta kvalitāte atbilst cenai. Iecavas tirgū ir ap 50 tirdzniecības vietu, kurās strādā ap 130 vietējo iedzīvotāju, – tas mazam ciematam ir svarīgi, uzsver tirgus vadītājs.Pamazām tirgus aug – iekārtots un atvērts Bauskas novada Brunavas pagasta zemnieku saimniecības «Krišjāņi» piena kiosks, kurā pārdod pašu ražotus piena produktus. Pirms Ziemassvētkiem atvērta jauna kulinārija, kurā var iegādāties gatavus ēdienus.Lielajā paviljonā kāds komersants iecerējis ierīkot vairumtirdzniecības punktu, no kura izplatīt preces apkārtējo novadu veikaliem. Iecerēts iekārtot nelielu atpūtas vietu ar soliņiem un zaļumiem, stāsta Jānis Ošiņš. Maijā tirgus pabeigs maksāt picērijas paviljona iegādei ņemto kredītu, tad kļūšot vieglāk finansiāli.Citu atbalsta, citu nePagājušo gadu pašvaldības kapitālsabiedrība SIA «Iecavas tirgus» noslēgusi sliktāk, nekā plānots, tomēr J. Ošiņš sagaida uzlabojumu nākotnē. «Bija jāsamazina kiosku nomas maksa, jo cilvēkiem nav pirktspējas,» atzīst direktors, «Iecavā ir daudz bezdarbnieku, tāpēc apgrozījums mazs un tirgotājiem sāk krāties nomas parādi. Pa bišķim jau maksā, savējos tak nedzīsi ārā!»Formalitāšu kārtošanā ļoti palīdz pašvaldības lēmums piešķirt kioskiem atsevišķas adreses, jo tas atvieglo kases aparātu ierīkošanu un reģistrēšanu, stāsta tirgus direktors. Picērijā būs vieglais nefasētais alkohols, kura tirgošanai dome jau deva atļauju, un teju, teju būšot nokārtoti dokumenti valsts institūcijās.Juris Atkočuns, jaunā veikala kulinārijas īpašnieks, pie alkohola tirgošanas atļaujas no pašvaldības puses vēl nav ticis: «Četrus mēnešus dome novilka laiku, sakot, ka cilvēki piedzersies un vārtīsies pa ielu. Tas man ļoti sita pa kabatu. Slikti deputāti domā par mūsu cilvēkiem, Iecavā tomēr ir kulturāla tauta, te tā nedara.» Tā kā pašvaldības atļaujai ir vien konsultatīvs raksturs, komersants patlaban kārto vajadzīgās atļaujas valsts institūcijās un ar laiku cer tirgot arī labus vīnus.Pēta vēlmesPircēju interese par jauno veikalu kulināriju aug. «Cilvēki pagaršo vienu vai otru ēdienu un parasti nāk atkal,» «Bauskas Dzīvei» stāsta saimnieks, «pasūtina lielāku ēdienu daudzumu dzimšanas dienām.» Viss top no vietējiem produktiem veikala virtuvē, kur rosās pavāre. Šeit pēta pircēju vēlmes un cenšas arvien piedāvāt ko jaunu.«Krišjāņu» piena kiosks strādā trīs dienas nedēļā, «Bauskas Dzīvei» stāsta zemnieku saimniecības īpašnieks Jānis Straģis, uzteicot Iecavas tirgus vadību par raito sadarbību. «Kopš atvēršanas apgrozījums Iecavā nav mainījies. Mums ir vēl viens veikaliņš Bauskā, nodarbojamies arī ar tiešo tirdzniecību.» «Krišjāņi» tirgo savu pienu, ko slauc no 185 govīm, kā arī kefīru, jogurtu, biezpienu, krējumu, sieru un suliņas. Saimniecības piens 2007. gadā atzīts par labāko kooperatīvā «Piena ceļš», un kvalitāte līdz šim neesot mainījusies, saka saimnieks.Iecavas tirgu iecienījuši komersanti no Cēsīm, Daugavpils, Valmieras, Ventspils, stāsta J. Ošiņš. Iebraucēju tirgotāju svētdienās ir arvien vairāk, jo šeit Rīgas bankrotējušie veikali izpārdod rūpniecības preces par pašizmaksu.