BauskasDzive.lv ARHĪVS

Pie vecmāmiņas viss bija garšīgāks

INGA MUIŽNIECE

2010. gada 24. maijs 00:00

11
Pie vecmāmiņas viss bija garšīgāks

Caurcaurēm viesturiete, kopš dzimšanas un joprojām, tā par sevi saka Zaiga Ārente. Viņa ir lietvede Rundāles novada Viesturu pagasta pārvaldē, ēst gatavošana Zaigai patīk un padodas vaļasprieka līmenī, tomēr mazāk nekā savulaik šūšana. Ikdienā svarīgākais ir mazāk laika pavadīt pie plīts. Toties svētku reizēs radi un draugi gaida Zaigas ceptās kūkas, tortes, cepumiņus.Ciemošanās ir ierasta«Ģimenē esam četras māsas – Vizma, Laima, Daina un es, pati jaunākā. Ar vecāko māsu man ir septiņu gadu starpība, bet vienmēr visas esam labi sapratušās. Ciemošanās ar māsu ģimenēm, viņu bērniem ir ierasta, un tas, ka pie galda ir vairāk par desmit cilvēku, nav nekas īpašs. Nesen nosvinējām arī Dainas un Laimas simtgadi, kad viņām apritēja apaļi 50,» stāsta Zaiga.Bērnībā vecāki bijuši aizņemti darbā – mamma kopsaimniecībā strādāja par agronomi, tētis bija darbnīcu vadītājs. Tāpēc mazotnē meitenes vairāk audzinājusi tēta mamma, ar kuru dzīvots vienā mājā. Zaiga atceras, ka vecmāmiņa gatavojusi citādākus ēdienus nekā mamma. Piemēram, kuģelis, kartupeļu sacepums pie vecmāmiņas vienmēr bijis ārkārtīgi garšīgs, tāpat kā avīzē ietīta un plītī uz oglēm izcepta siļķe vai vienkāršais našķis – lauku rupjmaize, iegriezta glāzē ūdens, kas saldināts ar cukuru. Vecmāmiņa reizēm cepusi pīrāgus, ko pildījusi ar siļķi, vārījusi mannā putru ar ķirbjiem, bet šie ēdieni Zaigai gan nav garšojuši.Prot gatavot gardumusPašai interese par ēst gatavošanu radusies, mācoties Pilsrundāles pamatskolā, kur mājturību mācījusi Mērija Vera Feldmane. Skolā gūtā ievirze ietekmējusi divu Zaigas māsu profesijas izvēli – Vizma kooperatīvajā tehnikumā izmācījās par pārtikas tehnoloģi un kādu laiku strādājusi Mežotnes ēdnīcā, tagad viņai ir sava zemnieku saimniecība. Savukārt Laima sākusi studēt filoloģiju, bet vēlāk daudzus gadus strādājusi Andreja Žagara restorānos Rīgā, bet tagad ir konditore «Hotel Bergs». Viņa prot gatavot tādus gardumus un kārumus, par kuriem tikai brīnīties, atzīst Zaiga. Māsa Daina ir daiļdārzniece un strādā SIA «Ints un Co».Dažas pārbaudītas ēdienu receptes Zaiga Ārente šodien piedāvā «Bauskas Dzīves» lasītājiem. Zaigai ir dārzs, kurā aug viss, kas ģimenei vajadzīgs, tāpēc pie rokas vienmēr ir svaigi zaļumi un dārzeņi.Olu kultenis ar spinātiemPannā apgrauzdē sezama sēkliņas, tad gatavo pildījumu – prāvu sauju spinātu sagriež kopā ar sīpollokiem, uz pannas eļļā ātri apcep. Pārliek uz šķīvja. Sakuļ trīs olas ar trim ēdamkarotēm piena vai saldā krējuma, pievieno šķipsnu sāls, cep eļļā. Kulteņa vienā malā liek saceptos spinātus, cepto olu pārloka pāri. Pārkaisa sezama sēkliņas. Var uzreiz sacept vairāk spinātu un gatavot šādu kulteni katram ēdējam.Kāpostu salāti ar vistas gaļuJauno kāpostu galviņu sīki sagriež. Pievieno žāvētas vistas gaļu (var izmantot arī vārītu fileju), avokado šķēlītes. Mērcei sakapā iztīrītas ķilavas, maurlociņus, ko iemaisa skābā krējumā, kam pievienota majonēze (1:1). Pikantuma pietiek, nevajag ne sāli, ne piparus. Šāda mērce labi garšo arī ar vārītiem puķkāpostiem.Jauno kartupeļu salāti ar ziviRaugot vagā pirmos jaunos kartupeļus, zem cera bieži vien ir nelieli bumbuļi. Plāno miziņu drusku «nodrāž», vāra veselus, atdzesē, vēlāk lielākos var pārgriezt, liek bļodā. Ķirš-tomātiņus pārgriež uz pusēm, palielos gabalos saplucina lapu salātus un karsti kūpinātu zivi. Skābā krējumā iegriež daudz zaļumu – dilles, pētersīļu lapiņas, lociņus, pievieno sāli pēc garšas. Mērci iecilā salātos.Jauno kartupeļu katliņšŠis ēdiens nāk no Zaigas bērnības un ir ātri pagatavojams. Katlā mazā ūdens daudzumā vāra noberztus jaunos kartupelīšus. Žāvētu cūkas krūtiņas gabalu sagriež un pannā sačurkstina, var pielikt arī sīpolus, pievieno kartupeļiem, kas vārās. Kad kartupeļi mīksti un novārījušies gandrīz sausi, saldā krējumā iejauc nedaudz miltu, virumu uztumē, pievieno pēc garšas sāli, bagātīgi pārkaisa ar zaļumiem.Dārzeņu un siera zupaBurkānus ar sīpoliem apcep pannā, ber katlā, kur vārās gabaliņos sagriezti kartupeļi. Kad kartupeļi mīksti, zupai pievieno buljona kubiņu, sauju sagrieztu marinētu gurķu, kārbiņu kausētā siera «Dzintars», uzvāra un izmaisa. Pārber ar zaļumiem. Šai zupai labi noder pērnie kartupeļi, kas ir miltaināki.Biezpiens ar gurķiemBļodā 250 g biezpiena pievieno četrus piecus sagrieztus lauka gurķus, sakapā divas daiviņas ķiploka, sāli, baltos piparus, skābo krējumu. Ēd ar vārītiem jaunajiem kartupeļiem, ķilavām, tomātu vai redīsu salātiem.Rabarberu kūka Sešām olām atdala dzeltenumu no baltuma. Ar mikseri olas baltumus kuļ, pamazām pieberot 130 g cukura, paciņu vaniļas cukura, šķipsnu sāls. Kad baltums ir stingrās putās, pievieno olu dzeltenumus, četras ēdamkarotes ūdens, turpina kult. Pieber 50 g kakao un turpina maisīt ar karoti, pievienojot 120 g kviešu miltu, 120 g kartupeļu cietes, tējkaroti cepamā pulvera.Apaļo veidni vai pannu izklāj ar cepamo papīru un tajā lej mīklu. Cep lielā karstumā, kamēr biskvīts ir zeltains un sauss.600 g rabarberu nomizo, sagriež. Katlā ielej pāris ēdamkarotes ūdens un ber rabarberus, vāra, līdz tie izjūk. Tad pievieno pusglāzi cukura. Sakuļ 500 g putukrējuma, tajā iemaisa rabarberu biezeni un divas ēdamkarotes uzbriedināta želatīna. Pagaida, kamēr sākt stingt. Biskvītu pārgriež horizontāli, starp kārtām bagātīgi ziež putukrējuma un rabarberu masu. Ar to dekorē arī kūkas virspusi, ko vēl pārber ar kokosriekstu skaidiņām.Kūka «Ideāls»Atšķirībā no rabarberu kūkas, šīs pagatavošanai nav nepieciešams mikseris. Toties jau dienu iepriekš var krēmam sagatavot kondensēto pienu, neatvērtu kārbiņu vāra apmēram pusotru stundu. Sešas olas iesit bļodā, baltumu un dzeltenumu kopā samaisa ar divām glāzēm cukura, četrām ēdamkarotēm medus, četrām ēdamkarotēm kakao. Pamazām iemaisa trīs glāzes miltu, 300 g sadrupinātu valriekstu, tējkaroti sodas, tikpat atšķaidīta galda etiķa. Mīklu labi samaisa, apmēram pusi lej ar cepampapīru izklātā pannā, pēc tam otru pusi. Cep lielā karstumā apmēram 15 minūšu.Sabiezējušu kondensēto pienu sakuļ ar 300 g mīksta sviesta. Biskvīta plāksnes mitrina ar kāda kompota sīrupu vai cukurūdeni, mazliet brendija. Starp kārtām un kūkas virspusē ziež krēmu, dekorē ar svaigām vai saldētām ogām.Lauku «Tiramisu»Šis ir ātrais un vienkāršākais variants. Puslitru 35% saldā krējuma saputo ar 100 g cukura, pievieno trīs ēdamkarotes uzbriedināta želatīna. Piecām lauku olām atdala baltumu, ko saputo ar šķipsnu sāls. Dzeltenumus puto ar piecām ēdamkarotēm cukura. Olu masu pievieno putukrējumam. Nedaudz pagaida, lai sāk biezēt.Apaļā stikla traukā ar plakanu dibenu blīvi kārto cepumus «Dāmu pirkstiņi» (šim daudzumam vajadzīgas divas paciņas šo cepumu). Pārslaka ar stipru, saldinātu kafiju, kam mazliet pievienots brendijs. Liek kārtu krēma, nolīdzina, tad atkal kārtu cepumu, ko pārslaka ar kafiju un atlikušo krēmu. Virsu var pārkaisīt ar rīvētu šokolādi, kakao vai smalcinātiem riekstiem. Saldēdiens jāpagatavo vairākas stundas pirms pasniegšanas, lai krēms sastingst un cepumi kļūst irdeni.  VIEDOKĻINauris Brūvelis, tiešais priekšnieks:«Zaigas ceptās kūkas ir burvīgas, no tām pat es nespēju atteikties. Ja viņai nebūtu tik daudz tiešā darba, ļautu, lai cep kūkas katru dienu, un varbūt ar Zaigas kūkām Viesturu pagasts varētu izcelties.»Daina Kaspardena, māsa:«Brīnos, kā Zaigai vienmēr izdodas, piemēram, biskvīts, es arī mēģinu, visu daru, kā grāmatā rakstīts, bet man cepums sakrītas. Kūku cepšana varētu būt Zaigas specialitāte.»Zinta Baltiņa, radiniece:«Ēst gatavošana Zaigai ļoti padodas, bet kūkas – tas ir kaut kas īpašs. Zaiga tās cep tādas, ka garšo pat sievietēm, kurām netīk īpaši salds, trekns un miltains.»