BauskasDzive.lv ARHĪVS

Izbērt uz apledojuša celiņa

INGA MUIŽNIECE

2010. gada 24. novembris 00:00

1
Izbērt uz  apledojuša celiņa

Latvijas Ārstu biedrības prezidents Pēteris Apinis neatlaidīgi rosina ar papildu akcīzes nodokli aplikt ne tikai cigaretes un alkoholu, bet arī sāli un cukuru. Tas atbilst arī Pasaules Veselības organizācijas rekomendācijām, bet ieteikums nav guvis atbalstu. Pārmērīga vārāmā sāls lietošana lielā mērā ir arteriālās hipertensijas (paaugstināts asinsspiediens) iemesls. Cilvēkam ar uzturu dabiski būtu jāuzņem viens līdz divi grami vārāmā sāls dienā. Šajā ziņā grēko daudzi – skandināvi uzņem piecus līdz sešus gramus, bet latvieši – 10 – 12 gramus vārāmā sāls.Samazina dzīves ilgumuPārmērīgs sāls daudzums uzturā rada nieru darbības traucējumus, kā dēļ rodas augsts asinsspiediens, bet no tā – dažādas sirds un asinsvadu slimības, skaidro Latvijas Ārstu biedrība.Sāls un cukura ir par daudz pat maizē, kur nu vēl desās, kūpinājumos, sierā, par čipsiem nemaz nerunājot, tā Pēteris Apinis. Divlitru pudelē kvasa vai kolas ir tikpat saldvielu, cik divās glāzēs cukura. Disaharīdu jeb cukura pārmērīga lietošana ir galvenais iemesls straujai cukura diabēta izplatībai Latvijā un lielā mērā nosaka tos 4000 nāves gadījumus gadā, ko izraisa cukura diabēts, skaidro P. Apinis.Pārāk salds vai pārsālīts ēdiens Latvijas iedzīvotājiem ļoti bojā veselību, veicinot tādu saslimšanu rašanos, kas vidējo dzīves ilgumu samazina par diviem trim gadiem, salīdzinot ar Skandināvijas valstu iedzīvotājiem. Jo slimāka sabiedrība, jo vairāk jātērē veselības aprūpei. Tāpēc katram nāktos padomāt, pirms likt karoti cukurtraukā. Vēl vairāk – Pēteris Apinis iesaka sievām, kuras grib, lai vīri dzīvo ilgāk, sāli nevis bērt zupā, bet ziemā izkaisīt uz apledojuša celiņa.Atbildot uz Latvijas Ārstu biedrības prezidenta ieteikumu, Veselības ministrija atzinusi, ka tuvākajā laikā negatavojas skatīt akcīzes nodokļa paaugstināšanu sālim un cukuram.Bez E vielāmTikmēr «Rimi» hipermārketos, kādu Bauskā gan nav, produkti, kuri tiek gatavoti tirgotavas kulinārijā un kuru ražošanā netiek izmantoti ķīmiski uzlabotāji, konservanti vai citas E vielas, tiks izcelti ar īpašām uzlīmēm.Pašlaik «Rimi» hipermārketos pircējiem pieejami vairāk nekā 100 produkti un gatavās pārtikas ēdieni, kas tiek ražoti un pagatavoti uz vietas veikalā un kuru sastāvā nav konservantu un ķīmisku uzlabotāju. Tie ir dažādi gaļas izstrādājumi, zivis, dārzeņu salāti, svaigas augļu sulas, ķiploku grauzdiņi, cepumi un vairāku veidu maize, apgalvo Zane Eniņa, SIA «Rimi Latvia» mārketinga un sabiedrisko attiecību vadītāja.Ikdienā gribam lietot tikai garšīgu, veselīgu, iespējami dabisku pārtiku. Taču ražotāji apgalvo, ka bez E vielām – pārtikas piedevām un uztura bagātinātājiem – neviens pārtikas produkts nebūtu glabājams ilgāk par vienu dienu. Izsenis ēdiens ir ticis aromatizēts, skābēts, dažādos veidos konservēts, arī iekrāsots.E vielas ir gan dabiskas – uzbriedinātāji, piemēram, želatīns, dabas vielas – medus, bišu vasks, olbaltums, arī sāls, cukurs –, gan mākslīgi radītas jeb sintētiskas, piemēram, mākslīgie saldinātāji.Jānorāda uz etiķetesUztura bagātinātāji kopā ar pārējām produkta sastāvdaļām ir jānorāda uz etiķetes. E vielu kategorijai jābūt apzīmētai ar skaitli un specifisko burtu vai nosaukumu. Numerācija ir starptautiska un netiek pielietota vienīgi Šveicē.Piemēram, sorbīnskābe (E200) margarīnā un benzoskābe (E210) limonādē ir konservēšanas līdzeklis, kas pagarina produkta glabāšanas ilgumu un pasargā no baktēriju kaitīgās ietekmes. Skābēšanas līdzeklis, kas var būt pievienots kāpostiem, ir pienskābe (E270). Emulgatori, piemēram, lecitīns (E322), tiek pielikts majonēzēm, jo ļauj savienot eļļu ar ūdeni, kas citādi neizdotos. Savukārt salātu mērcēm ir pievienota oksidētā ciete (E1404). Iebiezinātājs agaragars (E406) ir saldējumā, produkta garšu un smaržu pastiprina nātrija glutamāts (E621), ko pievieno garšvielām.P. S. Publikācijā izmantoti dati no Latvijas Diabēta federācijas izdevuma «Saule» un Latvijas Ārstu biedrības informācija.  UZZIŅAIVai E vielas ir kaitīgas? Nepārsniedzot pieļaujamās normas, noteikti nē, taču, ja cilvēkam ir alerģiska reakcija no, piemēram, olām, selerijas, piena produktiem, zivīm, riekstiem, citrusaugļiem, jāuzmanās arī no E vielām. Rīgas piena kombināta ražotajā pienā ar zemeņu piedevu un vitamīniem «Lāsēns» ir: E330 – citronskābe, E407 – karagināns un E331 – nātrija citrāti. Pieminētais karagināns ir dabiskas izcelsmes recinātājs, biezinātājs, emulgators un stabilizators, ko pievieno rūpnieciski ražotiem desertiem, saldējumam, saldinātam konservētajam pienam un citiem piena produktiem, mērcēm, cepumiem, šokolādes produktiem, konservētai gaļai. Vairāk informācijas – www.evielas.lv