BauskasDzive.lv ARHĪVS

Maizes cepējiem ir darbs

INGA MUIŽNIECE

2011. gada 3. janvāris 00:00

54
Maizes cepējiem ir darbs

Sabiedrības «Bauskas klēts» šogad ceptās maizes pirmie klaipi šodien jau ir tirdzniecības tīkla «Supernetto» veikalos Latvijā. Karstu un smaržīgu no krāsns to ņēma laukā vakar, 2. janvārī.«Supernetto» veikaliem tiek piedāvāta sešu veidu rupjā un baltmaize, ar 4. janvāri būs arī graudu maize, stāsta uzņēmuma vadītājs Rolands Vinogradovs. Baušķenieks Mareks Purgailis pagaidām ir mācekļa statusā. Iepriekš puisis strādājis par sliežu ceļa montētāju, tagad apgūst rupjmaizes mīklas gatavošanu. Jāceļas agri, bet puisim darbs patīk, un viņš domā pie tā arī turēties. Marekam līdzās ir pieredzējuši cepēji Olga Kabaņina un Antons Taukšķels.Cepēju vidū ir arī sievietes. Anita Bērziņa «Bauskas klētī» strādā, kopš uzņēmums izveidots, 15 gadu. «Esmu laimīga, visu šo laiku man ir bijis darbs,» saka Anita Bērziņa. «Bauskas klēts» maizes ceptuvē pašlaik strādā 32 cilvēki. Pieaugot pasūtījuma apjomam, radusies iespēja pieņemt darbā sešus darbiniekus, atklāj ceptuves vadītājs Agris Stūris. «Bauskas klēts», piedaloties konkursā, ieguvusi pasūtījumu ar maizi 2011. gadā apgādāt arī piecus Zemgales sociālās aprūpes centrus un Dobeles slimnīcu. Kopš novembra «Bauskas klēts» maizi pārdod veikalos «Supernetto», pieprasījums pieaudzis, kopā ar konditoreju dienā ražo četras tonnas produkcijas, no tām 3,5 tonnas maizes. Pašlaik ražošanas apjoms un produkcijas apgrozījums ir gandrīz sasniedzis agrāko gadu līmeni. Pašlaik cilvēki apēd to pašu daudzumu maizes, ko agrāk, tomēr viņi dārgāko produktu vietā izvēlas lētākas maizes šķirnes. Tas samazina naudas apgrozījumu un rada lielu spiedienu uz peļņas rādītāju. Pērn maizes cenas Latvijā samazinājās vairāk nekā ražošanas izmaksas. Šī tendence ir vērojama arī citās nozarēs, arī veikali samazina izdevumus. Lielveikalos tik intensīvi notiek pārdošanas akcijas, ka tirgotāji saka – pircēju izvēli nosaka cena, nevis produkta garša, tā spriež lielražotājas SIA «Fazer maiznīcas» ģenerāldirektors Ivars Skrebelis. Viņš arī norādījis, ka Latvijā ir ārkārtīgi plašs maizes sortiments – hipermārketos piedāvā pat 150 maizes šķirņu, Zviedrijā un Somijā – aptuveni desmit šķirņu.Padomju laikā katrā reģionā bija sava maizes ceptuve un veikali maizi saņēma vēl siltu. Tas bija lētākais un efektīvākais veids, kā nodrošināt apgādi ar maizi, nevis vadāt to krustu šķērsu pa Latviju.