BauskasDzive.lv ARHĪVS

Ovālā pilnība pannā un katlā

INGA MUIŽNIECE

2011. gada 26. janvāris 00:00

50
Ovālā pilnība pannā un katlā

Atbildes uz jautājumu, kas bija pirmais – vista vai ola –, joprojām nav. Toties veikalos olas pašlaik ir tas produkts, kas atšķirībā no citiem neko dārgāks nav kļuvis.Ola ir jaunas dzīvības sākums un arī tik pilnīgs veidojums, ka visas tās īpašības nav atklātas vēl šodien. Cilvēka organisms vieglāk izmanto mīksti vārītas vai tvaicētas olas, sliktāk – taukvielās ceptas. Dzerot jēlas olas, kuņģa sulas ietekmē olbaltums sarec lielās pikās un ir grūti sagremojams.Akciju sabiedrības «Balticovo» gādībā nācis klajā izdevums «88 receptes», kurā ir olu ēdieni – sāļi, saldi, olas zupās, mērcēs, našķos. Tajā ielūkojās arī «Bauskas Dzīve», un šajā lappusē piedāvā padomus dažādu olu ēdienu pagatavošanā. Daži no šiem padomiem atrodami recepšu portālā www.omlete.lv.Pienā tvaicētaKatliņā uzvāra puslitru 0,5% piena. Sakuļ trīs olas, pievieno garšvielas pēc izvēles. Ja gatavo sāļu omleti, tad olām pieber sāli, maltus melnos piparus, kaltētu baziliku vai kādu universālo garšvielu ar gaļas, sēņu vai vistas aromātu, vēl mazliet kapāta šķiņķa. Ja omlete būs salda – cukuru, kanēli, ēdamkaroti nomazgātu rozīņu, tikpat sakapātu riekstu. Kad katliņā piens uzvārījies, tajā maisot lej saputoto olu masu, turpina karsēt un maisīt, kamēr ola pienā sarecējusi. Lej sietā. Iegūtā omlete ir maiga, nav cepta, līdz ar to bez liekiem taukiem.Maize ar actiņuGraudu maizes šķēlei izņem viduci un liek uz pannas sakarsētā eļļā. Tukšajā viducī iesit olu. Cik ēdēju, tik maizes šķēlīšu un olu. Cep, kamēr olas baltums sarecējis. Ja grib, lai sarecē arī dzeltenums, pannai uzliek vāku. Garšvielas pārkaisa, kad maize gatava. Pasniedz karstu. Līdzīgi olas var cept arī rupjmaizes ķieģelīša šķēlē. Pasniedz sakarsētā šķīvīTrīs olas, 15 g mīksta sviesta, krietna šķipsna sāls, taukviela cepšanai. Olas pāršķeļ un atdala dzeltenumu no baltuma atsevišķos traukos. Dzeltenumam pievieno piciņu sviesta, sakuļ. Baltumiem pieber sāli, saputo stingrās putās un iecilā dzeltenumos. Pannā izkausē sviestu vai margarīnu, ielej olu masu un mazliet izlīdzina. Kad omletes apakša kļūst zeltaini brūngana, pannu grozot un pakratot pārbauda, vai omletes apakša nav pieķērusies. Omlete ar tunciDivām porcijām nepieciešamas četras olas, četras ēdamkarotes ūdens, tējkarotes gals sāls, baltie pipari, taukviela cepšanai. Puse no kārbiņas konservēta tunča, viens tomāts, ko sagriež plānās šķēlēs, sauja melno olīvu bez kauliņiem, ja ir – lociņi, dilles. Olas sakuļ ar ūdeni, lej sakarsētās taukvielās pannā. Cep un no apakšas uzmanīgi pacilā vairākās vietās, lai tā būtu gaisīgāka. Kad omlete no apakšas izcepusies, virsū vienā pusē uzliek tunča gabaliņus, tomātu daiviņas un olīves. Uzmanīgi pārloka omleti uz pusēm un pirms pasniegšanas pārkaisa ar lociņiem un dillēm. Dārzeņu akcentsTrīs dažādas krāsas paprikas, trīs tomāti, prāvs sīpols, taukviela cepšanai. Piecas olas, tējkarote sāls, 1/4 tējkarotes melno piparu, glāze rīvēta siera. Papriku sagriež strēmelēs, tomātus – šķēlītēs. Sīki sakapā sīpolu. Dārzeņus vairākas minūtes cep taukvielā, pēc tam uz mazas uguns pasautē. Olas samaisa ar sāli, pipariem un rīvēto sieru. Lej pannā uz dārzeņiem. Kad olas sarec, pārkaisa sieru, un omlete ir gatava. Pasniedz ar mērci, ko pagatavo no skābā krējuma, kurā iemaisa sīki sakapātus zaļumus – dilles, pētersīļus, lociņus. Uzkoda ar ķiplokiem100 ml sausā baltvīna, ķiploka trīs daiviņas, sešas olas, 200 g rīvēta siera, sviests, sāls un pipari pēc garšas. Ķiplokus viegli apvāra vīnā un atdzesē. Sakuļ olas, sieru uzkarsē sviestā, pievieno olas, ķiplokus vīnā, garšvielas. Silda uz lēnas uguns, līdz maisījums iegūst biezputras konsistenci. Ēdienu liek māla traukā, ēd, tajā mērcējot grauzdētu graudu maizi.Cepti tomāti ar olāmAstoņas olas, pieci svaigi tomāti vai konservētie bez mizas, pāris ēdamkarošu sviesta, pipari, sāls un zaļumi (pētersīļi, dilles, var būt arī saldēti) pēc garšas. Stikla cepamo veidni bagātīgi ieziež ar taukvielu, kārtām saliek tomātus, pārkaisa sāli, piparus. Veidnē uz tomātiem uzmanīgi lej olas, nesajaucot olu baltumus ar dzeltenumiem, pārkaisa ar sāli. Cep cepeškrāsnī, līdz olbaltums sarec. Pirms pasniegšanas pārkaisa ar smalki sakapātiem zaļumiem.Ar svaigiem gurķiemAstoņas olas, divi vidēja lieluma svaigi gurķi, divas trīs ēdamkarotes rīsu degvīna vai sausā baltvīna, 1/3 glāzes vistas buljona, pannā sacep apmēram 150 g žāvēta cūkas speķīša, sāls, pipari un zaļumi pēc garšas. Gurķus nomizo, sagriež kubiņos, sajauc ar saputotām olām, pielej alkoholu, buljonu, pieber sāli un piparus. Maisījumu lej pannā ar speķi, cep. Gatavu pārkaisa ar sakapātiem zaļumiem. Zemnieku gaumēAp sešām olām, žāvēts cauraudzītis vai desa, divi sīpoli, vārīti vai svaigi sagriezti kartupeļi, ja ir, pāris tomātu, rīvēts siers, taukviela cepšanai, garšvielas pēc izvēles. Sakarsētā pannā apcep sīpolus ar kartupeļiem, speķīti. Uzgriež tomātus. Olas vai nu sakuļ, vai pa vienai sit pannā līdzās citu citai. Cep pannā ar vāku, pirms gatavības pārber sieru un zem vāka ļauj tam pakust. Olbaltumu saldā omletePieci olu baltumi, trīs ēdamkarotes zemeņu, aveņu vai cita bieza ievārījuma, taukvielas. Olu baltumus saputo, iecilā ievārījumu, masu liek ietaukotā ugunsdrošā stikla veidnē un cep cepeškrāsnī. Ēd ar karstu pienu. Sniedziņš Divas glāzes piena uzvāra. Trīs olu baltumus sakuļ ar 100 g pūdercukura. Baltuma piciņas ar karoti uzmanīgi laiž karstā (bet ne verdošā) pienā, lai tās neskartu cita citu. Katliņu apsedz ar vāciņu, ļauj uzvirst. Olbaltuma piciņas izņem un liek sietā. Pienu atdzesē. Trīs olu dzeltenumus saputo ar 50 g cukura, pieliek vienu tējkaroti kartupeļu cietes. Iemaisa padzisušajā pienā. Uzliek uz plīts un maisa, līdz sabiezē. Izveidojas vārītais krēms, kurā liek olas baltuma piciņas. Var pagatavot šokolādes krēmu, pie piena pieliekot saberztu šokolādi (30 g) vai 10 g kakao.Baltmaizes sacepumsKlaipiņš nobriedušas maizes, seši āboli, četras olas, trīs četras ēdamkarotes skābā krējuma, glāze cukura, kanēlis. Olas sakuļ ar krējumu un cukuru. Nomizo ābolus un sagriež šķēlēs. Maizi sagriež šķēlēs un pēc tam kubiņos. Kārto veidnē kārtu maizes, kārtu ābolu, kamēr veidne pilna. Pārlej ar sakulto olu masu. Cep cepeškrāsnī apmēram 30 minūšu, gatavu pārkaisa ar kanēli.UZZIŅAIOlas baltums sastāv no 87% ūdens un tikai 13% proteīnu, tajā nav ne tauku, ne holesterīna, un tā uzturvērtība ir apmēram 15 kaloriju. Vislabākais un ne tik labais – holesterīns, tauki (100 g olas dzeltenuma satur 10 g tauku), proteīns – koncentrējas olas dzeltenumā. Nav gan pierādīts, ka tieši olu ēšana veicinātu aterosklerozi. Olā ir diezgan maz kaloriju, daudz neaizstājamu aminoskābju, nepiesātinātās taukskābes, lecitīns, holīns, A, B, D, E un K vitamīni, fosfors, dzelzs, sērs un citi. C vitamīna un ogļhidrātu olā nav.Olas cilvēku uzturā ir kopš seniem laikiem. Vispirms ēda meža putnu olas, kad sāka turēt mājputnus, sāka ēst vistu, pīļu, zosu, tītaru, paipalu, tagad iecienītas arī strausu olas. Olas ne tikai vāra un cep, tās pievieno maizes, cepumu mīklai, salātiem, sacepumiem, pankūkām, kūkām, dažādiem desertiem un pat saldējumam. Olu var izmantot visā pilnībā, īpaši mājās turētas vistas olai čaumalu ieteicams nomazgāt, izžāvēt, sasmalcināt pulverī un lietot pa tējkarotei katru dienu vai arī pievienot dažādiem ēdieniem.Katrā olā ir gaisa burbulis. Jo ola ir vecāka, jo tas ir lielāks.Ieliekot svaigu olu traukā ar ūdeni, tā nogulsies dibenā, jo tā ir smagāka par tāda paša tilpuma ūdeni. 7 – 14 dienas veca ola nostājas nedaudz slīpi – ar strupo galu mazliet uz augšu. Ja ola stāv vertikāli ar spico galu lejā, tā ir vismaz trīs nedēļas veca. Ja ola ir īpaši veca, tā ūdenī peld.