«Sieru, sieru, Jāņa māte!»

Pirms vasaras saulgriežiem Ilutas un Jāņa Straģu zemnieku saimniecībā «Krišjāņi», kas atrodas Bauskas novada Brunavā, sieru gatavo pat naktīs, lai līgotājiem nepietrūktu tradicionālās uzkodas.Līdzās pirms dažiem gadiem sāktajai svaigpiena pārdošanai stabilu vietu ieņēmusi tā pārstrāde – pircēju iecienīts ir «Krišjāņu» saldais un skābais krējums, biezpiens, jogurts, šovasar arī saldējums, kuru drīz varēs nopirkt pie Rundāles pils. Tomēr sieram produktu klāstā ir īpaša vieta. Kā mājās«Sākām ar četriem biezpiena svaigajiem sieriem, nu ir pāri par desmit veidu, sāļi un saldi, ar dažādām garšvielu piedevām, arī kūpinātais siers,» stāsta Iluta Straģe.Piena ražošana un pārstrāde «Krišjāņos» nodrošina darbu brunaviešiem. Pēc savas vecmāmiņas receptes Jāņos visiecienītāko ķimeņu sieru «Valērija» vāra Valērija Žindule. Nākas pasvīst gandrīz stundu maisot, līdz masa katlā ir vijīga, spīdīga. Tāpēc jau siers ir tik garšīgs, ka tā nav bezpersoniska masveida produkcija, uzskata Valērija Žindule. Mārīte Tarvida sieru liek trauciņos un atdzesētu iesaiņo. Lāsma Šiņķe sākusi strādāt par trauku mazgātāju, bet tagad gatavo biezpiena sāļo un saldo sieru pēc Ilutas Straģes pašas receptēm.Prāvs ganāmpulksSieram «Saimniece» pievienotas saulespuķu un linsēklas, bet «Saimnieks» ir ar ķirbju un sezama sēklām. Gatavo sieru ar ķiplokiem un dillēm, top pikantais – ar sinepju graudiņiem. Ir arī saldais siers ar rozīnēm, aprikozēm, kaltētiem ananasu gabaliņiem. Savukārt siera kūpināšana esot Jāņa mammas ziņā, atklāj Iluta.Ganāmpulks zemnieku saimniecībā «Krišjāņi» ir prāvs – pārraudzībā ap 200 govju, 180 slaucamas. Lopi visu gadu ēd vienādu barību, tas nodrošina nemainīgu piena kvalitāti. Lai papildinātu zināšanas piena lopkopībā, pārraudzībā un pārstrādē, Iluta ik pa laikam mācās kursos. «Man ir mākslinieciska profesija, esmu beigusi Kristīgo akadēmiju, varu gleznot ikonas. Taču arī ēdiena gatavošana ir māksla, tajā jāieliek sirds, izdoma, talants,» skaidro Iluta.Labo novērtē«Krišjāņos» sietais siers un piena produkti Bauskā nopērkami stendā Bauzes tirgū. Tieši šeit baušķeniece Tamāra Grīnvalde pērk skābo krējumu, jo tam esot tāda garša kā agrāk no pašas gotiņas piena gatavotajam. Divas reizes nedēļā pienu, krējumu un biezpienu te pērk arī īslīciete Velga Brazaucka. «Izdevīgi – atnāc ar savu burciņu, un iesvērs, cik gribi,» viņa atzīst. «Krišjāņu» pienu slavē arī brunaviete Līga, ēdienu no tā nevārot, izdzerot svaigu, īpaši zemeņu laikā. Savukārt sieru vislabāk izdodas pārdot izbraukumos – pilsētu svētkos, gadatirgos, atklāj Iluta. Ēdoles pils pagalmā 19. jūnijā notika Emīla gadatirgus ar 17 sieriem un vēžiem. Kurzemniekiem Brunavā vārītais siers garšojis, viss aizvestais izpirkts, stāsta Iluta.Līdz Jāņu dienai «Krišjāņu» sieru varēs nopirkt Jelgavā, Kandavā, Dobelē. Ne mazums ir arī individuālu pasūtījumu, labs produkts tiek novērtēts, un tad ir prieks strādāt, saka Iluta Straģe.
Kategorijas
- Vietējās ziņas
- Sports
- Tautsaimniecība
- Izglītība
- Kultūra un izklaide
- Kriminālziņas
- Vēlēšanas
- Latvijā un pasaulē
- Lietotāju raksti
- Sēru vēstis
- Foto un video
- Blogi
- Laikraksta arhīvs
- Afiša
- Sports
- Kultūra un izklaide
- Dažādi
- Reklāmraksti
- Citas ziņas
- Projekts «Saimnieko gudri»
- Projekts «Kultūrvide novados»
- Projekts «Iesaukums politikā»
- Dzīvesstils
- Projekts «Mediju kritika»
- Projekts «Dzīves kvalitāte novados»
- Projekts «Dzīve pierobežā»
- Projekts «Vide un mēs»
- Projekts mediju profesionāļiem par trešo valstu pilsoņu sociālo iekļaušanos un migrāciju
- Projekts «Dzīve pierobežā – 2020»
- Projekts «Kultūrvide novados-2020»
- Projekts «Vide»-2021
- Projekts «Iesaukums politikā»-2021
- Podkāsts «ViedDoma»