BauskasDzive.lv ARHĪVS

Lai smaguma sajūtu nezinām!

INGA MUIŽNIECE

2011. gada 23. decembris 00:00

50
Lai smaguma sajūtu nezinām!

Ziemassvētku vecītis nevar iztikt bez rūķu palīdzības. Arī «Bauskas Dzīves» šodienas lappusē «Virtuve» iesaistījušies vairāki rūķi. Nav patīkami, ja svētkos jāiet gulēt neēdušam, taču grūti arī tam, kurš pārēdies treknus kāpostus, zirņus ar speķi, svaigi ceptus pīrāgus vai, piemēram, riekstus. Tāpēc šoreiz ne vārda par tiem.Lai «Bauskas Dzīves» sastapto Ziemassvētku rūķu padomi palīdz nenopūlēties pārlieku ne gatavojot, ne ēdot. Jaukus svētkus!  BIRUTA JANOČKO Gailīšu pagastāZemnieku vakariņas Aizkarpatu gaumēIzsautē skābus kāpostus ar gaļu vai eļļu, sīpoliem, ķiplokiem, lauru lapu, pipariem. Kartupeļus sarīvē kā pankūkām, piesit vienu olu un tik daudz miltu, lai mīkla ir bieza kā klimpām. Ar tējkaroti laiž klimpas verdošā ūdenī, vāra apmēram pusstundu. Tad lej caurdurī un noskalo aukstā ūdenī.Apcep krietni daudz sagrieztu sīpolu ar žāvētu speķi vai cūkas vaidziņu. Liek katlā vienādās daļās sautētos kāpostus, kartupeļu klimpas un pārlej ar speķi un sīpoliem. Visu kopā uzsilda un ēd ar rūgušpienu vai kefīru. Veģetārais kēkss – beķerejas «Buča» recepteNepieciešami: 350 g burkānu (Ls 0,11) vai ķirbja, 250 g kviešu miltu (Ls 0,11), 200 g cukura (Ls 0,18), ap 100 g rozīņu un saulespuķu sēkliņu (ap Ls 0,20), viena tējkarote piparkūku garšvielu maisījuma (ap Ls 0,03), pustējkarote sodas (Ls 0,01), tikpat vaniļas cukura (Ls 0,10), 100 g sviesta (Ls 0,40). Kopīgās izmaksas atkarībā no sviesta un cukura cenas nepārsniedz Ls 1,30.Bļodā samaisa visas sastāvdaļas, liek kēksa veidnītēs, kārto pannā, cepeškrāsnī 180 grādu temperatūrā cep apmēram 40 minūšu.  ANDA GILE Brunavas pagastāGriķu salātiJa parastais rasols ar kartupeļiem apnicis, salātus var pagatavot, izmantojot iepriekšējā vakarā izvārītus, atdzesētus griķus. Porcija apmēram uz trim tasēm vārītu griķu. Pievieno trīs cieti vārītas, sakapātas olas, pusi sagriezta svaiga gurķa vai vairākus marinētos. Pēc izvēles pievieno vai nu žāvētu cauraudzi, tad salātus sajauc ar nedaudz olīveļļas, ja gribas, pieliek sāli, maltos piparus. Taču salātiem var pievienot arī konservētu tunci un konserva eļļu izmantot salātu mērcei. Bagātīgi pārkaisa ar zaļumiem.   INGRĪDA ĶĒBERE Codes pagastāLāveniekiGatavo mīklu kā pelmeņiem: glāze ūdens, viena ola, divas ēdamkarotes eļļas, sāls, cukurs pa šķipsnai, miltus pievieno pamazām tik, lai mīkla ir plāni izveltnējama. Pildījumam: kūpinātu speķi sacep ar sīpoliem, biezpienu, maltiem pipariem, sāli. Veido palielus pīrāgus, pilda, laiž verdošā ūdenī, vāra apmēram piecas minūtes. Ja vēlas, pēc tam var cepeškrāsnī apcept. Lāveniekus var pagatavot iepriekš un sasaldēt.Sulīgi kraukšķīgie salātiSakapā svaigus seleriju kātus, pievieno vienu kārbu konservētu ananasu, krabju nūjiņas, cik vēlas, mērcei majonēze. Sastāvdaļas apmēram vienādās daļās. Samaisa, un gatavs.  JĀNIS KARALIS, brīžiem Ceraukstē, Rīgā vai BriselēSlinkās vakariņasNelielus kartupeļus nomizo, izgriež tajos piltuvveida iedobes, iepilda kūpināta vai sālīta speķa šķēlītes. Vispirms kartupeļus apcep uz pannas no abām pusēm, līdz izveidojusies garoziņa. Apsāla, appiparo un liek uz cepamā papīra pannā un karstā cepeškrāsnī apmēram pusstundu cep. Āboli mīklāSaldētu kārtaino mīklu atlaidina, izrullē, sagriež daudzmaz vienādos četrstūros. Ābolus nomazgā, noslauka, izņem viduci. Pildīt var ar riekstiem un medu, ievārījumu vai vislētāko saulespuķu halvu. Katru ābolu ietin mīklas kvadrātos, stūrīšus saceļ uz augšu un ar koka iesmiņu sastiprina kopā. Kārto uz pannas un cep cepeškrāsnī.ApalīšiJa ir pietiekami liela virtuve, gatavošanā var iesaistīt ciemiņus, būs jautrāk, īpaši darboties patīk bērniem. Rauga mīklu izveltnē, sagriež gabaliņos tā, lai no katra iznāktu 15 cm gara un 1 – 1,5 cm plata desiņa, ko izrullē rokās. Ar ūdeni apslapina desiņas galus, malas un saspiež kopā. Ļauj nedaudz uzbriest. Uzvāra katlā ūdeni, piemet mazliet sāls, kad ūdens vārās, liesmu samazina un uzmanīgi laiž iekšā sagatavotos riņķīšus. Vāra burtiski mirkli, noskaita līdz 20, riņķīši uzpeld, tos uzmanīgi izņem, kārto uz salvetes, lai notek liekais šķidrums. Tālāk jārīkojas ātri, jo, ilgi turot uz salvetes, aplīši var pielipt, ķēpājoties ar noņemšanu, var sabojāt formu. Riņķīšus apziež ar sakultu olu, pārkaisa ar magonēm vai sezama sēklām, saulespuķu sēklām, kas ir pie rokas. Kārto uz cepamā papīra pannā un cep krāsnī. Svaigi cepti apalīši ir ļoti gardi.   INGA MUIŽNIECE Bauskā  Sautējums «Atmiņas par vasaru» (porcija sešiem – astoņiem ēdējiem)Cūkas šķiņķa gabalu vai kakla karbonādi (ap kilogramu) sagriež gabaliņos un iemarinē, samīcot ar meksikāņu («Tex Mex») garšvielu «Fajita» no «Santa Maria», olīveļļu. Liek slēgtā traukā vai maisiņā uz 24 stundām ledusskapī. Gatavo, vispirms apcepot gaļu eļļā viegli brūnu, tad bagātīgi pievieno ķiplokus, sīpolus, apmēram 300 g gabaliņos sagriezta ķirbja, tikpat sagrieztu burkānu, sviesta pupiņas – paša vai veikalā pirktas saldētas, pannā ber bez atkausēšanas. Sautē uz lēnas uguns, pievieno garšvielām bagāto šķidrumu, kurā gaļa marinējusies, un mazītiņu gabaliņu čili pipara. Sautējumam ūdens nav jāpielej, jo dārzeņi atkūstot un jo īpaši ķirbis izšķīstot dod vajadzīgo mitrumu. Kad gaļa gandrīz gatava, pievieno kaltētu vai svaigu baziliku un divas lielas sagrieztas paprikas. Var sautējumu pagatavot iepriekš, pirms pasniegšanas salikt karstumizturīgajos māla porciju podiņos un uzsildīt. Vienkāršais gardums Divas paciņas Dobeles maizes zupas bļodā pārlej ar verdošu ūdeni, ļauj uzbriest stundas četras. Tas jādara obligāti, pretējā gadījumā maize briedīs vēderos, būs grūti pašam un apkārtējiem. Rupjmaizes masu izlīdzina veidnē, nākamā kārta – atkausētas, sablenderētas ogas, kādas nu ir ledusskapī – zemenes, upenes, mellenes, avenes, jāņogas, ķirši vai arī kāds skābens ievārījums, piemēram, brūklenes ar āboliem. Uz tā kārto uz pusēm pārdalītus zefīrus. Saputotu krējumu izlīdzina virs zefīriem, dekorē, kā patīk.Zefīrus var arī nelikt, bet tie nedaudz atdala skābās ogas no putukrējuma, kuru pasargā no saskābšanas. Pašizmaksa apmēram Ls 3.