Kaut vai no cirvja kāta, bet ar grūbām

Karsta, bieza zupa ir īsts rudens un ziemas ēdiens. Katru trešdienu to novērtē Pestīšanas Armijas Bauskas korpusa apmeklētāji, kuri reizi nedēļā var nākt ēst zupu bez maksas. Tās vienmēr ir biezas gaļas zupas ar dārzeņiem un katli tiek izēsti tukši, atzīst saimnieces Lija Žeikare, Ināra Kaktiņa un Ingrīda Straujā.Gaļu virai pērk tirgū, bet dārzeņi un saknes Pestīšanas Armijas Bauskas korpusam tiek ziedoti. «Novadu sociālie darbinieki brauc pie mums pēc humānās palīdzības un atved vietējo zemnieku audzēto. Paldies īslīciešiem, rundāliešiem, sviteniekiem!» teic Ināra Kaktiņa.Ziema griežas uz otru pusi, un jācenšas izlietot pagrabā glabāto, lai pavasarī nav jānes uz kompostkaudzi vai atkritumu konteineru savītušie dārzeņi un saknes. Ja manāms, ka pašu patēriņam kartupeļu, burkānu, biešu, kāpostu ir par daudz, sazinieties ar Pestīšanas Armiju, tās virtuvē noderēs viss, kas apēdams.Mēdz sacīt, ka zupu varot izvārīt kaut vai no cirvja kāta, bet, lai vira būtu sātīgāka, tai pievieno grūbas. Tie ir lobīti, veseli vai šķelti miežu graudi, bagātīgs vitamīnu, ogļhidrātu, olbaltumvielu un minerālvielu avots, graudos ir mangāns, selēns, dzelzs. Krūzīte grūbu sniedz cilvēkam 12 procentu no rekomendētā ikdienas dzelzs daudzuma, tā aprēķināts ASV. Grūbu lietošana uzturā arī ļoti labvēlīgi ietekmē sirdsdarbību.Liellopu, vistas, cūkgaļas zupas ir neaizvietojams ēdiens, ja kuņģī skābes saturs ir pazemināts vai tās ir maz. Treknas zupas nevajadzētu ēst kuņģa čūlas un hroniska gastrīta slimniekiem. Toties vieglas dārzeņu zupas (pazīstamā kāpostu zupas diēta) stimulē vielmaiņu. Tāpēc šoreiz tieši par tādām. Dārzeņu zupa 1,3 kg svaigu kāpostu, burkānu, kartupeļu (vienādi daudz). Pētersīļa sakni, vienu sīpolu, puravu visā garumā sasmalcina, burkānus sarīvē uz sakņu rīves, sausā katlā apbrūnina, pārlej ar verdošu ūdeni. Pievieno sagrieztus svaigos kāpostus, kartupeļus un sāli. Īsi pirms zupas gatavības pieliek aso tomātu mērci un cukuru pēc garšas, uzvāra. Pasniedz ar sasmalcinātiem zaļumiem, krējumu. Kartupeļu zupa 1,6 kg kartupeļu, viens liels sīpols, 100 g sviesta, šķipsna ķimeņu, sāls, zaļumi. Kartupeļus sagriež kubiņos. Sīpolu sasmalcina un pusē sviesta daudzuma izkarsē, pēc tam kopā ar kartupeļiem liek verdošā ūdenī. Pieliek ķimenes, sāli un vāra, līdz kartupeļi mīksti. Zupu var uztumēt: daļu kartupeļu izņem no šķidruma, bļodā sastampā, samaisa ar atlikušo sviestu, liek atpakaļ zupā un uzvāra, pievieno sasmalcinātus zaļumus. Pupiņu zupa 300 g izmērcētu pupiņu, 300 g kartupeļu, viens burkāns, pētersīļa sakne, 50 g sviesta, sāls. Uz pannas sviestā apcep rupji sarīvētu burkānu un pētersīļsakni. Apceptās saknes kopā ar izmērcētām pupiņām liek verdošā ūdenī. Pupiņas izvāra gandrīz mīkstas, pieliek kubiņos sagrieztus kartupeļus, sāli, piparus un lauru lapu. Vāra, kamēr kartupeļi mīksti, pievieno atlikušo sviestu. Var pasniegt ar skābu krējumu. Biešu zupa ar āboliemViena svaiga sarkanā biete, skābs ābols, viens kartupelis, naža gals ķimeņu, augu eļļa, veģetāra dārzeņu buljona kubiņš.Nevārītu bieti nomizo un sarīvē uz rupjās dārzeņu rīves. Katliņā uzkarsē eļļu, tajā dažas sekundes apcep ķimenes, tad pievieno sarīvēto bieti. Pēc apmēram piecām minūtēm pievieno pusotru glāzi ūdens un buljona kubiņu. Vāra uz nelielas liesmas apmēram desmit minūšu, tad pievieno nomizotu, kubiņos sagrieztu kartupeli. Kad tas mīksts, pieliek nomizotu, sarīvētu ābolu.Pupiņu zupa grieķu gaumēPusglāze balto pupiņu, ceturtdaļa selerijas saknes vai arī viens selerijas kāts, viens burkāns, tomātu mērce vai konservēti tomāti savā sulā, olīveļļa, selerijas vai pētersīļa zaļumi, malti melnie pipari.Pupiņas mērcē vismaz astoņas stundas istabas temperatūras ūdenī vai arī uzvāra un atstāj karstajā ūdenī mirkt vienu stundu. Seleriju un burkānu nomizo un sagriež salmiņos, tomātus – sīkos kubiņos. Pievieno zupai pārējo un vāra, līdz pupiņas mīkstas, tad pievieno sāli un zaļumus.Zupa ar sojas frikadelēmFrikadelēm – 150 ml sārto sojas granulu, divas ēdamkarotes rīvmaizes, divas ēdamkarotes zirņu miltu, viena ēdamkarote sojas mērces.Zupai – augu eļļa, viens neliels sīpols, viens burkāns, viens kartupelis, lauru lapa, malts koriandrs, malti melnie pipari, dārzeņu buljona kubiņš. Sojas granulas aplej ar verdošu ūdeni, pievieno sojas mērci, ļauj uzbriest. Nomizotu burkānu sagriež pusripiņās, kartupeli – kubiņos, sīpolu sakapā. Eļļā apcep koriandru un sīpolu, burkānu. Pielej apmēram puslitru ūdens, uzvāra. Zupai pievieno lauru lapu, piparus un kartupeli.Sojas granulas notecina, nospiež lieko ūdeni, ar rokām saspaida pēc iespējas viendabīgākā masā. Pievieno piparus, rīvmaizi, zirņu miltus, samīca. Veido frikadelītes, eļļā apcep brūnas. Kad kartupelis izvārījies mīksts, liek frikadeles zupā un pāris minūtes uz mazas uguns pavāra.Ķirbja krēmzupaAp 500 – 600 g ķirbja sagriež, liek katlā kopā ar četriem pipariem, dažām šķēpelītēm ingvera, diviem sagrieztiem sīpoliem un četrām daiviņām ķiploka. Pārlej ūdeni tā, lai pārsedz, un uz lēnas uguns vāra.Kad ķirbis sāk šķīst, pievieno buljona kubiņu vai ēdamkaroti ar kaudzi meksikāņu garšvielu «Fajita». Karstu sablenderē, pievienojot 200 g salda krējuma (35%). Nogaršo, ja vajag, pievieno sāli. Ēdot šķīvī bagātīgi ber svaigus vai saldētus zaļumus. Var pasniegt ķiploku grauzdiņus, ko ber zupā.Krāsnī ceptas nemizotas saknesŠis pagatavošanas veids padara vienreizēji gardus pat tādus dārzeņus, ko vārītus par garšīgiem sauc retais, – ķirbjus, bietes, kāļus un citus. Tiem līdzās pannā liek nomazgātus, bet nemizotus kartupeļus, burkānus, kabaci, seleriju, veselu ķiploka galvu. Nomazgā, bet nemizo. Ķirbi griež šķēlēs, bet kartupeļus vai burkānus, ja tie pārāk lieli, uz pusēm. Cep apmēram stundu līdz 200 grādiem uzkarsētā cepeškrāsnī uz sausas pannas vai restēm. Var likt arī veidnē, kuru ieziež ar olīveļļu. Tos ēd kā ugunskurā ceptus kartupeļus – izēdot mīkstumu. Veselus krāsnī ceptus kartupeļus iešķeļ, griezumā ieliek ar zaļumiem vai ķiplokiem sakultu sviestu vai kaņepju pavalgu. Sāli pakaisa ēdot. UZZIŅAIVistas buljons un zupa ar dārzeņiem ieteicama slimniekiem, tā spēcina un nav smags ēdiens, stiprs vistas buljons uzlabo asinsriti un sirdsdarbību. Zivju zupa satur daudz mikroelementu, un kuņģim to ir viegli pārstrādāt. Tomēr gaļas, vistas, zivju un sēņu buljons nav ieteicams cilvēkiem, kuriem ir vielmaiņas traucējumi, podagra vai nierakmeņi. Jo stiprāks buljons, jo vērtīgāks. Tomēr pirmo uzvārījumu vajadzētu noliet, jo tajā koncentrējas kaitīgās dzīvnieku barības piedevas un hormoni, kas izdalās dzīvnieka nokaušanas brīdī, – serotīns un adrenalīns. Vārot dārzeņus vien, ūdeni mēdzam noliet, taču zupā saglabājas visas minerālvielas, šķiedrvielas. Ja dārzeņus liek vārošā ūdenī – mazāk izdalās C vitamīns. Pievienojot zupai rīvētus burkānus, karotīns izdalās labāk. Tomēr, atkārtoti sildot zupu, vitamīni zūd un ēdiena vērtība mazinās. Zupa bez gaļas veicina organisma attīrīšanos un samazina holesterīna līmeni. Dārzeņi jāliek verdošā ūdenī tādā secībā, lai tie vienlaikus būtu gatavi. Garšsaknes – burkānus, sīpolus, pētersīļu un seleriju saknes – vispirms viegli apbrūnina sausā pannā. Galda bietes, nevārītas vai vārītas, borščam vispirms nedaudz apcep eļļā un pasautē. Veģetārās zupas bagātīgi pārkaisa ar sasmalcinātiem zaļumiem un pieliek krējumu. Pie tām var pasniegt vārītus vai ceptus kartupeļus, cieti novārītas olas, grauzdētas maizītes ar sieru, biezpienu, novārītiem un sagrieztiem dārzeņiem, piemēram, burkāniem un kāļiem. Zupas vāra lēni, uz mazas liesmas. Tās var tumēt ar kviešu miltiem un olas dzeltenumu. Kviešu miltus uzber uz sausas pannas, maisot karsē, līdz iztvaiko mitrums, milti iegūst dzeltenīgu nokrāsu un īpatnēju, patīkamu aromātu. Izkarsētos miltus atšķaida ar zupas šķidrumu, lej atpakaļ katlā un vāra vēl apmēram piecas minūtes. Olu dzeltenumu sakuļ ar saldu krējumu (var arī ar skābu), pievieno zupai, tikai vairs nevāra. Olu dzeltenumu mēdz pievienot biezeņzupām. Ja zupa pārāk bieza, tai pielej karstu, bet ne vēsu ūdeni.
Kategorijas
- Vietējās ziņas
- Sports
- Tautsaimniecība
- Izglītība
- Kultūra un izklaide
- Kriminālziņas
- Vēlēšanas
- Latvijā un pasaulē
- Lietotāju raksti
- Sēru vēstis
- Foto un video
- Blogi
- Laikraksta arhīvs
- Afiša
- Sports
- Kultūra un izklaide
- Dažādi
- Reklāmraksti
- Citas ziņas
- Projekts «Saimnieko gudri»
- Projekts «Kultūrvide novados»
- Projekts «Iesaukums politikā»
- Dzīvesstils
- Projekts «Mediju kritika»
- Projekts «Dzīves kvalitāte novados»
- Projekts «Dzīve pierobežā»
- Projekts «Vide un mēs»
- Projekts mediju profesionāļiem par trešo valstu pilsoņu sociālo iekļaušanos un migrāciju
- Projekts «Dzīve pierobežā – 2020»
- Projekts «Kultūrvide novados-2020»
- Projekts «Vide»-2021
- Projekts «Iesaukums politikā»-2021
- Podkāsts «ViedDoma»