«Balticovo» pārdos arī vārītas olas

Iecavas novada uzņēmums «Balticovo» nodevis ekspluatācijā olu vārīšanas cehu, piedāvājot tirgū jaunu produktu ar pievienoto vērtību.Palepojies ar jauno lietišķo uniformu - zilu kreklu ar «Balticovo» 40 gadu jubilejas logo, ko augusta vidū sāks nēsāt visi uzņēmuma darbinieki, ražošanas direktors Aleksandrs Kovaļčuks ieved «Bauskas Dzīves» pārstāvjus jaunā ceha priekštelpā. Te nepietiek ar baltajām aubītēm un ķitelīšiem, katram ienācējam jāuzvelk zilas čībiņas, jānomazgā un jādezinficē rokas. «Telpās, kur iepako gatavās olas, ir paaugstināta riska zona, tur būs atsevišķas pārģērbšanās telpas,» stāsta ceha vadītājs Verners Rinkovičs. Ap konveijeru viss spīd un laistās, darbinieki, vairākumā jauni puiši, balti zilos tērpos rosās pie olu vārīšanas, lobīšanas, šķirošanas un iepakošanas līnijas. Tā ir standarta industriālā vārītu olu sagatavošanas iekārta, taču pirmā Baltijā, atklāj Aleksandrs: «Pašiem jāpieslīpē process, konsultējamies ar citiem līdzīgu produktu ražotājiem.» Ap vārīšanas katlu, kurā saiet 32 tūkstoši olu, valda karstums, toties telpā ar divām dzesēšanas vannām un lobīšanas līniju ir patīkami vēsi, visās malās plūst ūdens. Katras olas resnajā galā, kur gaisa kamera, pirms vārīšanas iedur ar adatiņu, lai vieglāk nolobīt. Lobītājs olas samīca un izkrata, noraujot brūno čaumalu. Daža nenolobītā tiek izcelta no baltā bara un likta lobītājā vēlreiz. Vārīšanas cehā nonāk olas, kas mazākas par pieļaujamo standartu, skaidro ražošanas direktors. Izvārītās un nolobītās olas dubultiepakojumā pa 60 tiek liktas polietilēnā ar sāls šķīdumu. «Šis ir jauns iepakojuma veids, vēl pētām, kāds lielums un veids būs labākais,» rāda ceha vadītājs. Ieplīsušās olas tiek atlasītas un vēlāk tiks sasmalcinātas. Plānots vakuumā vai gāzu maisījumā iepakot arī sagrieztas olas - pircējam atliks vien apēst vai maisīt salātos. «Vārītas olas pārdodam visos eksporta tirgos un Latvijā,» skaidro kompānijas valdes priekšsēdētājs Arnis Veinbergs, «jaunais cehs ir ražotnes pakāpeniskās modernizācijas plāna daļa. To pamatā būvējām eksporta nolūkiem.» Vārītas un nolobītas olas ir pieprasītas HORECA - viesnīcu, restorānu un ēdināšanas pakalpojumu - sektorā. Vienā tonnā gatavās produkcijas ir 25 tūkstoši vārītu olu, tās jaunajā cehā var sagatavot vienā stundā. Kad līnija būs noregulēta, produkts tiks ražots klientu pieprasītajā apjomā. «Bauskas Dzīvei» bija tas gods pirmajai no preses apskatīt jauno ražotni, oficiālā atklāšana paredzēta 30. augustā. Līdz tam viss būs automatizēts, saka Aleksandrs: «Vienā galā cilvēks olas uzliks, otrā cits noņems sapakotā produkta paletes.» Verners piebilst, ka konveijera apkalpošanai kopumā vajadzēs ne vairāk par trijiem darbiniekiem. Pārējie tikšot nodarbināti citu jaunu olu produktu ar pievienoto vērtību, piemēram, omletes masas, ražošanā. «Plāni mums ir lieli,» atvadoties smaida Aleksandrs, «domāju, vēl šogad būs citi labi jaunumi.»
Kategorijas
- Vietējās ziņas
- Sports
- Tautsaimniecība
- Izglītība
- Kultūra un izklaide
- Kriminālziņas
- Vēlēšanas
- Latvijā un pasaulē
- Lietotāju raksti
- Sēru vēstis
- Foto un video
- Blogi
- Laikraksta arhīvs
- Afiša
- Sports
- Kultūra un izklaide
- Dažādi
- Reklāmraksti
- Citas ziņas
- Projekts «Saimnieko gudri»
- Projekts «Kultūrvide novados»
- Projekts «Iesaukums politikā»
- Dzīvesstils
- Projekts «Mediju kritika»
- Projekts «Dzīves kvalitāte novados»
- Projekts «Dzīve pierobežā»
- Projekts «Vide un mēs»
- Projekts mediju profesionāļiem par trešo valstu pilsoņu sociālo iekļaušanos un migrāciju
- Projekts «Dzīve pierobežā – 2020»
- Projekts «Kultūrvide novados-2020»
- Projekts «Vide»-2021
- Projekts «Iesaukums politikā»-2021
- Podkāsts «ViedDoma»