BauskasDzive.lv ARHĪVS

Stintēšana šogad švakāka

SANDRA DANOSA

2012. gada 2. marts 00:00

49
Stintēšana šogad švakāka

Salaku ķeršana – īsts azarts un sports.Ziema sākusi atkāpties, un copmaņi ledusprieku var meklēt vien uz Vidzemes ezeru spoguļiem. Lai arī kāds drosminieks vēl šonedēļ redzēts uz mūspuses ūdenstilpju aizsalušās virsmas, uzrunātie makšķernieki atzīst, ka tas ir liels risks. Upju malas jau izskalotas, ūdens līmenis krietni cēlies, ja kāds grib izpeldēties vai dzīvība vērtīgāka par asakas gūšanu, var mēģināt urbt ledu un ķert varbūt pēdējo spuraini savā mūžā.Par īstu azartu un sportu gan vīriem, gan sievām kļuvusi reņģēm līdzīgo, pēc svaigiem gurķiem smaržojošo salaku ķeršana Lielupē, Ventā, Liepājas kanālā un arī Daugavā. Kurzemes pusē tās arī par stintēm dēvē, kas ir no vācu valodas pārņemts nosaukums («stint»). Salakas no jūras parasti ienāk decembrī un upju ūdeņos turas līdz aprīlim. Sudrabaino spuraiņu bari mēdzot būt patiešām iespaidīgi, taču reņģu baru gan nesasniedz. Labākā ēsma – pati zivsSaulainietis Jānis Sirmbārdis stintēšanu (salaku ķeršanu) izmēģinājis gan Ventspils Ventā, gan pie Baltās kāpas un «Līvu akvaparka» Lielupē. Katru gadu cope un lomi esot atšķirīgi. Kā svarīgāko šajā nodarbē Jānis min salaku bara atrašanu. Dažkārt talkā tiek ņemta eholote, kas parāda zivju koncentrēšanās vietu. Salakām patīkot mainīt uzturēšanos, tās var būt gan tūlīt apakšā zem ledus, gan upes gultnē, gan arī pakavēties vidusslānī. Lai stinti pievilinātu, uz āķa spraužams it viss ziemas arsenāls – motilis, mušas kāpurs, garneles un pat slieka. Taču par labāko ēsmu Jānis uzskata pašas salakas miesu. Tiklīdz pirmā zivtele esot rokā, tā jāuzliek uz muguras un pie žaunu vākiem, kur biezāks gaļas slānis, jāizgriež desmit milimetru ēsmas sloksne, kura tad spraužama uz āķa. Cope mēdzot būt viļņveidīga – vienubrīd zivis negausīgi rij tā, ka cilvēks nespēj pienācīgi apkalpot pat vienu makšķerīti, bet jau pēc neliela laiciņa «frontē» var iestāties arī pamatīgs klusums. Tad esot vērts pamainīt ēsmas laišanas dziļumu. Uz ledus jātur arī acis un ausis vaļā, ja apkārtējie copmaņi pēkšņi sāk intensīvi vilkt «gurķīšus», bet pašam nekā, jādomā, ka atrastais bars ir aizpeldējis pie kaimiņa āliņģa, un steidzīgi jāmeklē cita vieta. Daži sakot, ka labākie panākumi ir no rīta vai vakarā, citviet prāvākā cope esot nakts melnumā. Copes rekords jāreģistrēŠogad saulainietis pēc salakām devies divreiz, taču prāvi lomi kā citus gadus nav izvilkti. Pieci kilogrami zivju mājās pārvesti, kas esot niecīgs guvums, salīdzinot ar pērno gadu, kad vairāk nekā desmit kilogramu saķerti dažās stundās. «Sākumā ieplunkšķinājām katrs pa divām makšķerēm, taču nespējām tās apkalpot un otru vajadzēja vilkt ārā. Salakošana gāja no rokas, un spainis bija pilns vienā rāvienā. Taču šogad bakstot divus makšķerkātus vienlaicīgi, bija pagrūti asszobaino rīmu pievilināt,» stāsta Jānis. Viņš pieļauj, ka pie vainas ir lietuvieši, kas stintēšanas trakumu intensīvi brauc izbaudīt Kurzemē. Jāņa pagājušajā nedēļā redzētais, ka viņam gar degunu leišu copmaņi aiznes pa trīs 12 litrīgus spaiņus ar zivīm, liekot domāt, ka kaimiņu brāļi izmanto neatļautas metodes. Un atliekot vien nobrīnīties, kāpēc populārākajās salakošanas vietās tik kūtri ir inspektori. Latvijā reģistrētais salaku rekords kopš 2005. gada piederot ventspilniekam J. Ozolam, kurš Ventā noķēris 170 gramus smagu un 26 centimetrus garu stinti. Vīri runājot arī par divsimtgramīgām salakām, taču šajā gadījumā nevajagot «malt tukšus salmus», bet jāaizpilda pieteikumu veidlapas un jānosūta tās rekordu noformēšanai uz Latvijas Makšķerēšanas sporta federāciju.  PADOMISalakas ir viegli tīrīt: nogriež galvu, uzšķērž, iztīra. Šim nolūkam izmanto nazi, speciālas grieznes vai vienkārši asas šķēres.Pavisam sīkas salakas var veselas sacept dziļā tauku peldē.Vispopulārākais salaku gatavošanas veids ir cepšana, iepriekš uzkaisot nedaudz sāls un apviļājot miltos. Dažādas garšvielas var uzkaisīt arī tūlīt pēc izcepšanas.Lai būtu vieglāk salakas vienmērīgi apviļāt, miltus ieber plastmasas maisiņā, ieliek salakas un maisiņu enerģiski sakrata.Salakas var arī grilēt, marinēt, izmantot sacepumiem un zupām.Salakas piemērotas arī saldēšanai. Vislabāk šim nolūkam izmantot iztīrītus, nosusinātus liemeņus, jo tie svaigāki – jo labāk.