Spridzinām ar svaigumu, krāsām un olām!

Lieldienu galdā dažādība.Šodienas Virtuves lappuses saimniece ir īslīciete Vineta Šilberga. No savas mammas Evas Rigastes viņa mantojusi ne tikai atzīstamu māku garšīgi gatavot ēst. Meita un māte krāj receptes – gan žurnālus, gan pavārgrāmatas – un izmanto tur publicētos padomus. Nav vēlreiz jāizgudro velosipēds, ja tas reiz kādam jau ir ļoti labi izdevies. Vineta piedāvā ēdienus, kurus pati gatavojusi, un tādus, kuri recepšu krājumos šķituši interesanti. Lieldienu galds, protams, nav iedomājams bez krāsotajām olām un pashas, taču cienastā iederas arī dažādu sakņu un dārzeņu krāsains sautējums un svaigi salāti. Tajos pēc Lieldienām var izmantot ciemiņu atnestās olas. Tās ir ļoti vērtīgs produkts, tāpēc saimniecei jādara viss, lai katra ola tiek apēsta ar gardu muti.Svaigie salāti Smalki sagriež kāpostu, sarīvē burkānu, rukolas salātu lapas saplucina. Piegriež papriku, svaigu gurķi, pievieno konservētu saldo kukurūzu, kādās proporcijās vēlas. Piespiež viena citrona sulu, pievieno mazliet olīveļļas un garšvielas – kaltētus vai saldētus garšaugus. Var piespiest arī kāda ķiploka daiviņu. Jo vairāk garšvielu, jo mazāk vajag sāls, to var pat vispār nelikt. Svaigi, garšīgi un veselīgi. Pildītās olas Kad krāsoto olu grozs pilns līdz malām, Vineta tās pilda. Olas noloba, pārgriež uz pusēm, uzmanīgi izņem dzeltenumu. To saspaida, pievieno liesāko, bet pikantāko majonēzi, samaisa viendabīgā masā. Var pievienot zaļumus vai angļu sinepes, kurās ir graudiņi. Masu ar konditorejas šprici pilda olu baltumu pusītēs. Dekorē ar to, kas ir pie rokas, – garnelēm, pētersīļu lapiņām, citrona šķēlīti; siļķes gabaliņu un ābola gabaliņu, gurķa un redīsa šķēlīti, ja garšo, var likt olīvas pusīti. Seleriju kāti salātosVeikalu dārzeņu plauktos nenovērtēti ir seleriju sulīgie kāti, tie ir bagāti vitamīniem, tāpēc veselīgi. Seleriju kātus nomazgā, ja vēlas, var arī mizot, bet nav obligāti, smalki sagriež, uzber mazliet sāls un bļodā ar koka bulīti nedaudz sadauza, lai izdalās sula. Seleriju kātiem un cieti vārītām olām salātos var pievienot krabju nūjiņas, papriku un majonēzi; žāvētu šķiņķi, redīsus, mērci, ko gatavo, sakuļot ēdamkaroti eļļas ar divām ēdamkarotēm vīna etiķa, tējkaroti sinepju, šķipsnu sāls, cukura, maltajiem pipariem. Salātus ar seleriju kātiem var dažādot, pievienojot tiem burkānus, ābolus un citus dārzeņus.Dārzeņu krāsainais sautējums ar ribiņāmCūkgaļas ribiņas, svaiga biete, neliels puķkāposts, cukini, sarkana un dzeltena paprika, burkāns, sīpols, ķiploks. Dārzeņus sagriež līdzīga lieluma gabaliņos. Cepešpannā (vēlams ar noņemamu rokturi, lai var likt cepeškrāsnī) ielej eļļu un saliek sagrieztos dārzeņus. Arī sīpolu un ķiploku. Sautējamā katlā liek sagrieztas ribiņas, apcep, līdz brūnas, un pievieno dārzeņiem. Ēdienam pieliek garš-vielas pēc gaumes un izvēles, apsmidzina vēl nedaudz ar eļļu, kārtīgi izmaisa un liek iepriekš sakarsē-tā cepeškrāsnī ar apmēram 180 – 200 grādiem. Cep apmēram vienu stundu, ik pa laikam apmaisot.Saldā krējumā sautēta cūkgaļaSvaigu cūkas šķiņķi (apmēram kilogramu) sagriež pabiezās šķēlēs, nedaudz izklapē ar gaļas āmuriņu, liek uz pannas cepties. Atsevišķā traukā ēdamkarotei angļu sinepju, krietnai saujai zaļumu, sasmalcinātiem ķiplokiem un garšvielām pievieno puslitru salda krējuma. Kad gaļa apcepusies brūna, pannā lej saldo krējumu, ar piedevām sajauktu, un apmēram 20 minūtes sautē uz mazas uguns.Saldo krējumu var likt vairāk, tad vienlaikus būs mērcīte piedevām – kartupeļiem, griķiem vai rīsiem. Der zināt, ka ar sinepēm mērce būs diezgan pikanta. Puravu pudiņšMīklai 500 g kviešu miltu, 30 g rauga, četras ēdamkarotes eļļas, sāls, apmēram glāze silta ūdens. Raugam pievieno tējkaroti cukura, samaisa. Bļodā ieber miltus, pielej eļļu, pieber sāli, pamazām pielej ūdeni, samīca mīklu. Bļodu apsedz ar drāniņu, lai uzrūgst apmēram stundu. Pildījumam notīra vienu kilogramu puravu, sagriež balto un zaļo daļu ripiņās un sautē eļļā kopā ar sāli un pipariem piecas minūtes. Nolej radušos šķidrumu un apceptos puravus atdzesē. Sarīvē 375 g siera, tajā iemaisa četras cieti vārītas, sakapātas olas, 300 g skābā krējuma, pierīvē muskatriekstu, pieber timiānu, sāli.Šķēlītēs sagriež 375 g vārītas liesas gaļas vai sutināta šķiņķa. Pieber mazliet sāls, malto piparu. Labi uzrūgušu mīklu sadala, apmēram ¾ izveltnē un klāj apaļā ietaukotā veidnē, paceļot malas, lai veidojas «bļodiņa». Tajā kārto pildījumu šādā secībā: kārta gaļas, puravu, siera kārta un vēlreiz tas pats. Jāpacenšas produktus sadalīt tā, lai pa virsu būtu siera kārta. Atlikušo mīklu sarullē stienīšos, ko krusteniski liek virs siera. Labi uzsildītā cepeškrāsnī puravu pudiņš būs gatavs pēc apmēram 50 minūtēm. Gaiļa acsČetras lielas vistu filejas, četras cieti vārītas olas, spinātu saišķis, rīvmaize, sāls, pipari, eļļa cepšanai. Vislabāk noderēs māju vistu olas, jo tām dzeltenums ir košāks. Noskalotus spinātus vienu minūti pārlej ar verdošu ūdeni, pēc tam notecina sietā. Vistas filejas viegli izklapē, pārber ar sāli, pipariem. Spinātu lapiņas rūpīgi izklāj uz gaļas, vidū liek olu, ietin vistas filejās un sakniebj malas ar koka irbulīšiem. Apvārta rīvmaizē un cep eļļā gatavas no visām pusēm, līdz veidojas brūngana garoziņa.Atdzesētas ruletes liek uz šķīvja, izvelk koka irbulīšus un ar asu nazi pārgriež uz pusēm. Seleriju sacepums400 g seleriju kātu nomazgā, gareniski sagriež, katliņā litrā sālsūdens uzkarsē un 15 minūtes vāra. Pēc tam izņem no katliņa, notecina un kārto lēzenā cepešformā. Pārkaisa ar rīvētu sieru, pipariem un muskatu. Pārlej 125 g saldā krējuma, pārkaisa ar rīvmaizi un cep cepeškrāsnī zeltaini brūnu. Lieliska piedeva gaļas ēdieniem. Saldās olas Šo recepti Vineta vēl nav izmēģinājusi, bet tā šķiet interesanta. Divas svaigas olas, glāze piena, 2,5 ēdamkarotes cukura, pusēdamkarote miltu, viena paciņa vaniļas cukura. Olām uzmanīgi noņem augšu, izlej saturu, bet čaumalas neizmet.Dzeltenumus atdala no baltuma, saputo ar cukuru. Pievieno miltus, vaniļas cukuru un pienu. Masu liek uz lēnas uguns vai karsē ūdens peldē, līdz maisot krēms sabiezē. Krēms nedrīkst uzvārīties. Gatavo krēmu atdzesē un iepilda olu čaumalās. Divu olu baltumus saputo ar divām glāzēm pūdercukura un cep bezē cepumus.Vārītā pashaViens kilograms biezpiena, piecas olas, 200 g sviesta, 400 g skābā krējuma, divas glāzes cukura, pusglāze kapātu mandeļu, tikpat rozīņu, vanilīns. Biezpienu, olas, sviestu, krējumu liek katliņā, kārtīgi samaisa ar koka lāpstiņu un vislabāk ūdens peldē, nepārtraukti maisot, uzkarsē līdz vārīšanas temperatūrai, bet nevāra. Katliņu ātri ņem no uguns, gremdē to aukstā ūdenī un maisot atdzesē. Pievieno cukuru, vanilīnu, sasmalcinātas mandeles, nomazgātas un nosusinātas rozīnes, kārtīgi samaisa. Metāla vai plastmasas caurdurī ieklāj marli, lej masu, virsū liek slogu un atstāj vēsumā. UZZIŅAIVitamīnu zobeni – seleriju kāti Seleriju aromātiskos kātus to kraukšķīgās struktūras un viegli sāļās garšas dēļ bieži izmanto salātu, kā arī citu ēdienu gatavošanā. Kātu seleriju enerģētiskā vērtība ir 16 kcal 100 gramos produkta. Tie satur ēteriskās eļļas, dzelzi, kāliju, mangānu un kalciju, retāk sastopamo K vitamīnu, arī C, E, A provitamīnu, B grupas u. c. vitamīnus. Seleriju kāti satur vielas, kas uzmundrina asinsriti un veicina vielmaiņu. Sulīgos kātus uzskata arī par asinis attīrošu un vēdera izeju regulējošu līdzekli. Selerijas ir nozīmīgs asinsspiedienu pazeminošs līdzeklis, jo satur vielu, kas palīdz atslābināt ap artērijām esošos muskuļus, tādējādi ļaujot asinīm plūst ar zemāku spiedienu. Turklāt selerijas ir labs kālija, kalcija un magnija avots, kas tikai pastiprina asinsspiedienu pazeminošo iedarbību. Selerijās esošās aktīvās vielas mazina arī stresa hormonu iedarbību, un jau Hipokrāts ieteicis seleriju kātus ēst nervoziem, nemiera pārņemtiem cilvēkiem.Arī C vitamīns pasargā no brīvo radikāļu negatīvās iedarbības, tādējādi samazinot nosacījumus, kas izraisa iekaisumu slimības, piemēram, astmu, osteoartrītu, reimatisko artrītu. Selerijās esošās sastāvdaļas, tai skaitā C vitamīns, ietekmē holesterīna līmeni, tāpēc tas ir labvēlīgs sirds un asinsvadu slimību profilaksei. Selerijās esošais kālijs un nātrijs, kuri ietekmē šķidruma līdzsvaru organismā, stimulē urīna veidošanos, tādējādi palīdzot organismam atbrīvoties no liekā šķidruma. Der zināt, ka selerijas kopumā – saknes, lapas, kāti, tāpat kā šai dzimtai piederīgie pētersīļi, jutīgiem cilvēkiem var izraisīt alerģiskas reakcijas.Avots: www.darzabagatiba.lv.
Kategorijas
- Vietējās ziņas
- Sports
- Tautsaimniecība
- Izglītība
- Kultūra un izklaide
- Kriminālziņas
- Vēlēšanas
- Latvijā un pasaulē
- Lietotāju raksti
- Sēru vēstis
- Foto un video
- Blogi
- Laikraksta arhīvs
- Afiša
- Sports
- Kultūra un izklaide
- Dažādi
- Reklāmraksti
- Citas ziņas
- Projekts «Saimnieko gudri»
- Projekts «Kultūrvide novados»
- Projekts «Iesaukums politikā»
- Dzīvesstils
- Projekts «Mediju kritika»
- Projekts «Dzīves kvalitāte novados»
- Projekts «Dzīve pierobežā»
- Projekts «Vide un mēs»
- Projekts mediju profesionāļiem par trešo valstu pilsoņu sociālo iekļaušanos un migrāciju
- Projekts «Dzīve pierobežā – 2020»
- Projekts «Kultūrvide novados-2020»
- Projekts «Vide»-2021
- Projekts «Iesaukums politikā»-2021
- Podkāsts «ViedDoma»