BauskasDzive.lv ARHĪVS

Veselīgs un garšīgs nav garlaicīgs

INGA MUIŽNIECE

2012. gada 20. aprīlis 00:00

53
Veselīgs un garšīgs nav garlaicīgs

Mājturības stunda Bauskas novada Uzvaras vidusskolas 6. un 7. klases skolēniem bija īpaša, kad to vadīja lielveikalu tīkla «Rimi» veselīgas ēšanas kustības «Aikāgaršo» pavārs Normunds Baranovskis.Bērniem 4. aprīlī bija jāparāda, ko viņi zina par veselīga uztura principiem, tiem atbilstīgi sakārtojot pavāra Normunda atvestos pārtikas produktus īpašā traukā. Tas skolēniem izdevās labi, vienīgais neatpazītais produkts bija lēcas. Bērni garšoja arī diedzētas redīsu sēklas, bet Normunds stāstīja, ka tajās ir koncentrēti vērtīgi vitamīni un sauja diedzēto sēklu līdzinās kilogramam redīsu, ko vienā paņēmienā nemaz nevar apēst. Uzber šķipsnu šādu sēklu uz biezpiena vai sviestmaizes, un tai uzreiz cita vērtība. Reizēm zemē iesēti redīsi nesadīgst, bet traukā izmērcētas sēklas uzbriest un, ar mitru marlīti pārsegtas, izdzen gardos asniņus dažu dienu laikā. Normunds skolēniem mācīja pagatavot brokastis, atgādinot, ka tajās var ēst ne tikai sviestmaizītes vai putru. Tiem, kuriem garšo pārslas, der zināt, ka vislabākās var pagatavot mājās. Uzvaras vidusskolas audzēkņiem tās ļoti garšoja, un pavāra Normunda māku vadīt stundu skolēni vērtēja ar 10+. Lielveikalu tīkla «Rimi» veselīgas ēšanas kustības «Aikāgaršo» mērķis ir veicināt skolēnu izpratni par sabalansētu uzturu, pārliecinot, ka ēst gatavošana var būt vienkārša, bet mājās gatavots ēdiens ir veselīgs un garšīgs. Pavārs Normunds Baranovskis tiksies ar 118 klašu skolēniem Latvijā. Starp viņiem ir arī Bauskas novada Ozolaines un Griķu pamatskolas, Īslīces vidusskolas, Iecavas novada Dzimtmisas pamatskolas un Zālītes speciālās internātpamatskolas audzēkņi. Līdzīgi kā Uzvaras vidusskolā, dažas mācību iestādes pieteikušas vairākas klases, informē kustības koordinatore Ilze Meirupska.Ikdienā Normunds Baranovskis strādā Imantas tirdzniecības centra «Damme» veikalā «Rimi»: «Tur ir mana virtuve, kur pasniedzam arī kursus, mācām gatavot ēst dažādu uzņēmumu darbiniekiem, apmācām arī «Rimi» strādājošos.» Normunda Baranovska krājumos ir daudz citu recepšu, ne tikai tās, kuras viņš māca skolēniem.  «Aikāgaršo» brokastu maisījumsVajadzīgie produkti: 250 g pilngraudu auzu pārslu, divas trīs ēdamkarotes medus, 250 g riekstu un žāvētu augļu, piemēram, tumšās un gaišās rozīnes, aprikozes, melnās plūmes, zemesrieksti, lobītas saulespuķu sēklas, valrieksti un mandeles jebkurās daudzuma attiecībās. Pagatavošana: uzkarsētā pannā ber auzu pārslas, uz lēnas uguns tās karamelizē ar medu. Atdzesē. Samaisa ar riekstiem, žāvētiem augļiem, ogām. Glabā slēgtā traukā. Ēd brokastīs, pārlejot ar pienu vai jogurtu. Ja pārlej ar sulu, var pievienot arī svaigus vai konservētus augļus. Karbonāde ar dārzeņiem cepeškrāsnīCūkgaļas karbonādes šķēle 180g (divām personām). Rīvmaizi sajauc ar garšvielu maisījumu, sezama sēklām, medu, citrona sulu un sojas mērci, kas ir koncentrēts sāls, lai veidojas bieza masa. Tajā apviļā gaļu, kas iepriekš apslacīta ar olīveļļu. Liek gaļas gabalu cepamā pannā, kopā ar ķirštomātiem, sagrieztu papriku, ja vēlas, ar nelieliem ripās sagrieztiem kartupeļiem. Dārzeņus pārslaka ar olīveļļu, cep cepeškrāsnī 180 grādu temperatūrā 20 – 25 minūtes, puslaikā apgriež gaļas gabalu uz otru pusi. Kad gatavs, gaļu pārgriež, pasniedz kopā ar krāsnī ceptajiem dārzeņiem.Svaigie salāti ar jogurta mērciVajadzīgie produkti: 100 g svaigu salātu, 160 g lobītas mazās garneles, četras cieti vārītas olas, viens svaigs gurķis, viena dzeltenā paprika, sauja melno olīvu, viens sarkanais sīpols. Pagatavošana: dārzeņus, salātus un olas sagriež. Mērces pagatavošanai cepeškrāsnī izkarsē vai blanšē sarkano papriku, lai var novilkt mizu. Liek to blendera traukā kopā ar 200 g jogurta bez piedevām, divām daivām ķiploka, tējkaroti citrona sulas, tējkaroti medus, tējkaroti brendija, sāls, pipari pēc garšas. Sakuļ viendabīgā mērcē. Pārlej salātiem, ko pārkaisa ar garnelēm. Zivju zupaViens no latviešu zvejnieku un makšķernieku iecienītākajiem ēdieniem ir zivju zupa, ko vāra pat upes malā uz ugunskura. Normunds Baranovskis iecienījis viru no dažādām jūras veltēm. Šī ir viena versija no slavenās franču zupas «Bouillabaisse», pie tās pasniedz grauzdētu bageti ar pikantu ķiploku krēmu. Sešām porcijām viras vajadzīga 200 g jebkuras baltās zivs fileja, 300 g dažādas jūras veltes – mīdijas, garneles, kalmāri vai kas cits. Divi kartupeļi, divas paprikas, divi burkāni, viens fenhelis, piecas daivas ķiploka, viens sīpols, viens čili pipars, kārba (300 g) sasmalcinātu tomātu savā sulā. Garšvielas: tējkarote citronu sulas, pāris zariņu timiāna, pustējkarote fenheļa sēklu, puse anīsa zvaigznes, viena lauru lapa, ēdamkarote olīveļļas, sāls, smaržīgie pipari, cukurs pēc garšas.Notīrītus dārzeņus sagriež vienādos gabalos, katlā apcep olīveļļā, pievieno sasmalcinātus tomātus. Pielej ap 2 litriem ūdens. Vāra, līdz dārzeņi nedaudz novārījušies vieglā buljonā. Anīsa zvaigzni, lauru lapu, fenheļa sēklas, smaržīgos piparus un timiānu iesien marlītē un liek vārīties buljonā. Kad garša ienākusies, maisiņu var viegli izņemt. Sagriež zivs fileju, kopā ar jūras veltēm pievieno buljonam, pieliek arī sāli, cukuru. Vāra 10 – 15 minūšu, uzmanot, lai jūras veltes nepārvārās. Noņem no uguns, pievieno citrona sulu, līdz pasniegšanai ļauj virai nedaudz pastāvēt, lai savelkas visas garšas.Cepta pildīta vistaVistas gaļa ir maiga, putna ķermeņa pildīšanai var izmantot augļus – ābolus, plūmes, dārzeņus – skābus vai svaigus kāpostus, burkānus, rīvētus kartupeļus, graudu produktus – rīsus, griķus. Šoreiz vista pildīta ar dārzeņiem.Sagatavo marinādi: smalki sagriež baziliku un ķiploku. Pievieno čili, citrona un apelsīna mizu. Izspiež sulu no apelsīna un citrona. Pievieno cukuru, sāli un piparus, visu labi samaisa. Noskalo dārzeņus – mizotus burkānus, kāpostus, brokoļus, papriku tekošā ūdenī, sagriež vienādos kubiņos un uz piecām minūtēm liek marinādē. Vistu skalo tekošā aukstā ūdenī no ārpuses un iekšpuses, nosusina ar papīra dvieli.Dārzeņus pilda vistas vēderā un aizšuj atveri. Ar atlikušo marinādi iesmērē vistu no ārpuses, liek cepamtraukā ar filejām uz leju.Ielej cepamajā traukā pusglāzi vai glāzi ūdens, apklāj ar pārtikas foliju. Uzkarsē krāsni līdz 180 grādiem un cep vistu vienu stundu. Noņem foliju, aplej vistu ar marinādi un apbrūnina, turpinot cept vēl 20 minūšu, ik pēc piecām minūtēm aplaistot ar marinādi, līdz tā ir brūna, kraukšķīgu ādiņu. Vistu pasniedz ar svaigiem lapu salātiem, kopā ar pildījumā izsutušajiem dārzeņiem.Pupiņu sautējums ar austersēnēm Kārba jebkuru konservēto pupiņu, divi selerijas kāti, četras ķiploka daivas, viens sīpols, septiņi ķirštomāti, viena paprika, 200 g austersēņu, 150 g smalcinātu tomātu savā sulā, ēdamkarote medus, tikpat sviesta, sāls, pipari pēc garšas, «Aikāgaršo» garšvielu maisījums. Izspiež sulu no puses citrona. Vajadzīga arī sauja salātlapu šķīvju dekorēšanai pirms pasniegšanas.Pagatavošana vienkārša, Normunds Baranovskis smejas: «Sautējums ir tā pati zupa, tikai šķidruma mazāk. Visas sastāvdaļas sagriež apmēram pupiņu lielumā. Sautējamā katlā uzkarsē sviestu un apcep dārzeņus ar garšaugiem un garšvielām. Uzliek vāku, sautē uz lēnas uguns 10 – 15 minūšu. Ja nepieciešams, pievieno mazliet ūdens, lai nepiedeg. Pievieno medu, citrona sulu, tomātus savā sulā, sutina vēl desmit minūšu, pievieno konservētās pupiņas, ļauj uzmest burbuli un izslēdz uguni.» Cepts tējas siers ar dārzeņiem medus mērcē Pasterizētā piena tējas siers (24%) 250 g, ķirbis 120 g, cukini 50 g, puravs 40 g, seleriju kāts 40 g, puse paprikas, divas daiviņas ķiploka, viena ēdamkarote olīveļļas, viens tomāts, svaigs rozmarīns. Marinādei sajauc tējkaroti sasmalcināta ingvera, ēdamkaroti citrona sulas, tikpat medus, pustējkaroti «Aikāgaršo» garšvielu maisījuma. Noskalo un nomizo dārzeņus, sagriež nelielos kubiciņos. Pannā uzkarsē pusi no marinādes, tajā karamelizē sieru no visām pusēm tā, lai tā pielīp sieram. Liek sieru uzkarsētā cepeškrāsnī uz laiku līdz 10 minūtēm 160 grādos.Sakarsētā pannā ielej olīveļļu un maisot cep dārzeņus piecas līdz septiņas minūtes. Tad pievieno rozmarīnu un atlikušo medus marinādi. Pasniedz dārzeņus ar cepto tējas sieru un dekorē ar rozmarīna lapiņām.Lappuse tapusi sadarbībā ar tirdzniecības tīkla «Rimi Latvija» kustību «Aikāgaršo».