Smarža atvilina pie galda

Gaļa grilēšanai – dažādām gaumēm un dažādiem dvēseles noskaņojumiem.Pavasarī tapa zināms, ka uzņēmējs un muzikants Mārtiņš Ruža Bauskas Rātslaukumā gatavojas atvērt Mūzikas kafejnīcu, kurā ceps steikus. Viņa ideju atbalsta visa Ružu ģimene. Nebūs jāgaida, līdz Bauskas Kantrimūzikas festivālam jūlijā kafejnīca būs vaļā, sola Mārtiņš.Viņu savā ģimenē uzskata par labāko zinātāju, kā gaļu sagatavot, lai cepot mājiniekus un ciemiņus garšīgā smarža atvestu pie galda. Īpaši, ja gatavošana notiek pagalmā uz grila. Tāpēc «Bauskas Dzīve» padomu Līgovakara cienastam meklēja pie Mārtiņa Ružas Vecsaules pagastā.Ar ozolu pagalmāViņš mīt mājās, kurām Ružu ģimenes vairāk nekā 20 gados ieguldītie pūliņi ļauj piedzīvot otru mūžu. Augu gadu te dzīvo mamma Dzidra un tētis Viktors. Vasarās viņiem pievienojas Mārtiņa ģimene – sieva Aija ar meitām Sintiju, kura šogad beidz ģimnāziju, 14 gadus veco Kitiju, piecgadīgo Katrīnu un Beatrisi, kura savu vecumu atklāj, paceļot gaisā trīs pirkstiņus.Mārtiņa māsa Māra ar ģimeni jau daudzus gadus dzīvo Nīderlandē, bet reizi gadā brauc ciemoties pie tuviniekiem, jo ne tikai Līgovakaru, bet visus gadalaikus «Gudžās» var izbaudīt Edvarta Virzas «Straumēnu» garā. Pagalmā liels ozols, vasaras saulgriežus gaidot, dārzi izravēti, mauriņš nopļauts, lauki sakopti.Līgosvētki Ružu ģimenē ir īpaši arī tāpēc, ka Mārtiņš ar Aiju Jāņos precējušies un šogad viņiem būs laulības 19. jubileja.Pašu audzētsPierunāts atklāt savu pieredzi grilēšanā, Mārtiņš cepšanai sagatavojis liellopa, cūkas un vistas gaļu vairākās marinādēs «dažādām gaumēm un dažādiem dvēseles noskaņojumiem». Vērojot cepšanu un nogaršojot visu pēc kārtas, katrs gabaliņš šķiet arvien garšīgāks – jāatzīst meistara prasme.Mārtiņš neslēpj, ka pašlaik ir ļoti aizņemts. Kopā ar Uldi Ozoliņu viņš gatavo kārtējo Kantrimūzikas festivālu. Mārtiņš strādā ar jauniem projektiem, un viens no tiem ir jau pieminētā Mūzikas kafejnīca Bauskā, kur varēs nobaudīt pēc Mārtiņa paša receptēm gatavotu un, iespējams, arī viņa paša ceptu gaļu.«Divus gadus spēlēju restorānā «Steak House» Rīgā, un tur nekad nenācās ēst sīkstu steiku. Svarīgākais, lai gaļa būtu laba. Ja liellops, lai nav pārāk ilgi dzīvojis, citādi nekāda marināde to mīkstu nepadarīs,» tā Mārtiņš. Viņš to iemācījies, laikam tāpēc Ružu ģimenē nav neviena, kurš neēstu gaļu. Turklāt viņu privilēģija ir pašu zemnieku sētā audzēti lopi, līdz ar to kvalitatīva gaļa.Pašu audzēto Ružu ģimene paredzējusi piedāvāt kafejnīcā – ne tikai gaļu, arī dārzeņus, zaļumus. Trīs dīķos aug zivis un vēži, arī tie varētu būt kafejnīcas ēdienkartē.Uzkost svaiguMārtiņš stāsta, ka ēst gatavošanu mācījies no vecākiem, mammai vienmēr palīdzējis tētis. Dzidra Ruža mūs cienā ar tikko pagatavotu sieru un stāsta: «Ap desmit litru piena karsēju, kamēr parādās pirmās putiņas. Tad ieleju trīs četras karotes galda etiķa, turpinu maisot karsēt un skatos, kā piens savelkas gabalos. Kad tas noticis, noņemu katlu no uguns un noleju caurdurī ieklātā marlītē. Ļauju notecēties, tad lieku uz dēlīša, otru virsū un zem sloga. Pēc pāris stundām siera gabalu krietni ieberzēju ar sāli, ko karsējot katlā neberu. Var pievienot olas, ķimenes, tā jau gaumes lieta.»Par gaļu Mārtiņš ir lielākais zinātājs, bet par piedevām – Dzidra un Aija. Viņas atzīst, ka, rūpējot Līgovakara cienastu, nekavē laiku ar rasolu. Pie grilētas gaļas vislabāk garšo svaigi dārzeņi – kraukšķīgas salātu lapas, gurķi, redīsi, tomāti, puķkāposti, paprika, sulīgi loki, dilles, pētersīļi. Tiem gatavo zaļumu mērces. «Skābo krējumu uz pusēm sajaucu ar majonēzi. Var piespiest ķiploku pikantumam, tad sāli nevajag. Mērcēm pievienoju sagrieztas dilles, lociņus, pētersīļus, citai baziliku, timiānu, citai rozmarīnu, koriandru,» stāsta Aija.Vēl kāda garšīga piedeva pie ga-ļas – jaunos kartupeļus ar visu mizu izvāra, vien jāuzmanās, lai nepārvārītu. Ietin katru kartupeli folijā, uz restēm uzsilda. Ēd ar sviestu, kuram pievienoti garšaugi.Gaļas cepšana ir process, kurā katram svētku dalībniekam var atrast savu pienākumu. Līgovakarā ir jāciemojas, nevis jāpārēdas, lai dziedot un līgojot pavadītu sauli norietam un jau pēc dažām stundām sagaidītu uzlecam. RECEPTESPadomi: Pārlejot gaļu ar marinādi, to krietni izmīca. Gaļa ir kā sūklis, tāpēc jāpalīdz garšvielām iesūkties.Pietiek, ja gaļu marinē divas stundas pirms cepšanas, taču liellopa gaļu steikam var marinēt arī iepriekšējā vakarā.Cepot gaļu nedursta, lai neiztek sula, jāļauj pirmajam karstumam apraut gaļas gabalam apkārt garoziņu, tad iekšpusē gaļa sūt.Nav lietderīgi uz viena iesma ar gaļu durt dārzeņus, sēnes vai sīpolus. Tie izcepas pirms gaļas un apdeg, līdz gaļa gatava.Dārzeņus vajag grilēt atsevišķi. Šim nolūkam noder paprika, cukini, arī kāds stingrāks tomāts, kas jāietin folijā.Liellopa gaļas steiksGaļu griež šķērsām šķiedrai pirksta biezuma šķēlēs. Marinē «Vorčesteras» mērcē, pievienojot sāli un piparus. Liellopa gaļu var marinēt arī sarkanvīnā, pievienojot ķiplokus, sāli, piparus, eļļu, minerālūdeni. Cep uz restēm apmēram četras minūtes no katras puses. Tad noliek maliņā, lai nedaudz pasūt. Steikam piedien, ja viducītis ir sārts. Pasniedz, uz steika liekot gabaliņu garšaugu sviesta, kas iepriekš sasaldēts.Grilēta cūkas gaļaŠķiņķa vai filejas gabalu griež šķēlēs, samīca ar sāli, pipariem, rozmarīnu, eļļu. Cūkas gaļu var marinēt arī «Spilvas» steiku mērcē, kas gan jāpašķaida ar minerālūdeni. Cep uz restēm.Šašliku Mārtiņš iemācījies gatavot no Ozolainē dzīvojošajiem armēņiem. Sagriež gaļu gabalos, klāt liek daudz zaļumu, lielākoties lokus, var arī sīpolus, dilles, pētersīļus, sāli, piparus. Etiķi nevajag, jo tas dara gaļu sausu. Skābumam var piegriezt tomātus. Apmēram vienu stundu gaļa ar piedevām pamatīgi jāmīca. Pēc tam to dur uz iesmiem un cep. Gaļa ir ļoti sulīga un mīksta.Vistas fileja – sagriež gabalos, marinē medū un «Santa Maria» indiešu garšvielās. Cep uz restēm. Grilēšanai izklapē filejas gabalu, ieliek iekšā sviestu ar zaļumiem, pārloka, cep uz restēm. Ļoti sulīga.
Kategorijas
- Vietējās ziņas
- Sports
- Tautsaimniecība
- Izglītība
- Kultūra un izklaide
- Kriminālziņas
- Vēlēšanas
- Latvijā un pasaulē
- Lietotāju raksti
- Sēru vēstis
- Foto un video
- Blogi
- Laikraksta arhīvs
- Afiša
- Sports
- Kultūra un izklaide
- Dažādi
- Reklāmraksti
- Citas ziņas
- Projekts «Saimnieko gudri»
- Projekts «Kultūrvide novados»
- Projekts «Iesaukums politikā»
- Dzīvesstils
- Projekts «Mediju kritika»
- Projekts «Dzīves kvalitāte novados»
- Projekts «Dzīve pierobežā»
- Projekts «Vide un mēs»
- Projekts mediju profesionāļiem par trešo valstu pilsoņu sociālo iekļaušanos un migrāciju
- Projekts «Dzīve pierobežā – 2020»
- Projekts «Kultūrvide novados-2020»
- Projekts «Vide»-2021
- Projekts «Iesaukums politikā»-2021
- Podkāsts «ViedDoma»