BauskasDzive.lv ARHĪVS

Medus nezaudē vērtību

M. OZOLIŅA

2012. gada 25. jūlijs 00:00

71
Medus nezaudē vērtību

Latvijas biškopju saimē viņnedēļ varēja pamanīt arī mūspuses novadu dravniekus. Īslīcietis Gido Gailis un viņa palīgi Latvijas biškopju saietā tirgoja inventāru, Urbānu ģimene piedāvāja Vecumnieku novadā gatavoto stipro «Bites buču». Citi iesniedza medu degustācijas konkursam, gādāja savām dravām un darbam noderīgas lietas.21. un 22. jūlijā organizētais biškopju vasaras saiets notika gleznainā vietā Madonas novada Vestienas pagastā, Sudzērdiņa ezera krastā. Šoreiz īpaši tika izcelts konkurss «Garšīgākais Latvijas medus 2012», uzsver Latvijas Biškopības biedrība (LBB), saieta organizatore. Konkurss īpašs ar to, ka tam aprit desmit gadu. Izceļas vidzemniekiKonkurence bija milzīga, no 93 paraugiem nācās izgaršot un noteikt, kurš ir pats gardākais medus. Bitenieki, saprotams, nebrīnās, ka stropos savāktais var būt pavisam gaišā tonī līdz pat tumši brūnam. Krāsu palete bija ļoti labi redzama uz garajiem galdiem, kur izvietojās burciņas.Ceraukstietis Vladimirs Manavickis ir ilggadējs dravnieks un vasaras saietos piedalās allaž. Atminoties iepriekšējās degustācijas, viņš atgādināja, ka pirms vairākiem gadiem sāncensība ir bijusi ievērojami mazāka. Vienu reizi viņam veicies iekļūt pirmajā sešniekā. Biškopju aktivitāte paplašinājusies, kad visi konkursam iesniegtie paraugi tika analizēti laboratorijā un noteikti kvalitātes parametri.Līdzīgi kā pērn, arī šajā vasarā kolēģi augstāko vērtējumu deva Vidzemes reģionā vāktajam nektāram. Visvairāk balsu savāca Jāņa Kārkla dravā, kas atrodas Pļaviņu novadā, ņemtais medus, otrs labākais vērtējums Igoram Ignatjevam no Valkas. Ar īpatnējo garšu daudziem patika latvāņu medus, kuru konkursam bija iesniedzis Jānis Vainovskis no Brocēnu novada. Tas bija trešais atzītākais. Izrādās, ka šis augs ļoti labi medo un bites tajā aizgūtnēm vāc nektāru, kas itin nemaz nav kaitīgs, kā, iespējams, varētu iedomāties patērētāji. Medus cienītāji zina, ka J. Vainovskis piedāvā monofloro medu, tas ir, no viena veida augiem ienestu nektāru. Degustācijas īpatnībasLBB veterinārārste konsultante Ineta Eglīte uzsver, ka dravnieki ir gana azartiski, piesakot medu konkursam. Šajā gadā desmit labākajiem bija dota iespēja par minimālu samaksu veikt produkta analīzes laboratorijā. Balsojums bija tāds, ka vairāki ieguva vienādu punktu skaitu. Piemēram, skaistkalnieša Dzintara Bērziņa vāktais nektārs ieņēma septīto vietu, taču tāds pats punktu skaits bija vēl četriem dravniekiem. Līdzīgs balsojums 22 medus paraugus ierindoja desmitniekā.LBB darbinieki atklāj, ka profesionālā medus degustācijā vienā dienā tiek izgaršots desmit paraugu. Tādā veidā iespējams pamanīt visas «notis». Konkursā par garšīgāko medu ir citādāks vērtējums, rezultātu nosaka vasaras saieta dalībnieki pēc savas garšas sajūtas. Šī gan nav vienīgā nektāra skate, vēl viena ir priekšā – Jelgavas Piena, maizes un medus svētkos vērtēs Latvijā atzītāko medu 2012.Īpašā konkursā vērtēja veiksmīgāko biškopības produkta etiķeti. Pārliecinošs balsojuma vairākums bija Cesvaines ziedošajās pļavās iegūtā medus noformējumam. Dravnieka Viļņa Špata uzlīmes un burciņas vāka apsaite izcēlās ar atturīgu eleganci un vienkāršību.Priekam un biznesamBiškopju vasaras saiets ir nozares gada lielākais notikums, kurā biškopji satiekas, lai dalītos pieredzē, spriestu par aktuāliem nozares jautājumiem un kopā atpūstos. Jau ceturto reizi LBB biedri vasaras mācībās bez maksas var saņemt bioloģiskos preparātus varrozes ierobežošanai. To nodrošina Eiropas Savienības finansētais pasākums «Atbalsts biškopības pro-grammai», arī tas aktivizē dravniekus amatierus būt kopā ar kolēģiem. LBB Bauskas nodaļas biedriem bija organizēts kopīgs izbraukums uz saietu, prāva grupiņa uz Vidzemi bija devušies ar savu transportu.Biškopības nianses var apgūt visu mūžu, un katrs rod savu pieeju senajai nozarei. Vestēniete Vita Eizentāle neslēpa, ka ģimene bites kopj savam priekam un ļaujas dravas dabiskai attīstībai. Viņasprāt, katrs taču var strādāt, kā pašam labāk tīk. Vieniem tas ir prieks, citiem bizness, citiem pētījums un salīdzinājums, vēl kādam – harmonijas avots. Vasaras saietos var sastapt tik ļoti dažādos Latvijas biteniekus.  SKAIDROJUMSBaltais MEDUSŠķidrs medus nav balts, bet, tiklīdz tas kristalizējas, iegūst šādu nokrāsu. Atsevišķus kristalizēta medus veidus raksturo kā piena baltus.Balta krāsa ir rapšu ziedu medum, tas ir ar maigu garšu, iecienīts bērnu un jauniešu vidū. Gaišais medusŠī veida nektārs svārstās no gandrīz caurspīdīgas līdz dzintarkrāsai. Maigi dzeltena krāsa ir, piemēram, āboliņa, akāciju, bišu amoliņa un pavasara ziedu medum. Gaišajiem nektāriem var būt ļoti atšķirīga garša – no ļoti maigas līdz pat asai, par kuru pircēji mēdz sacīt «kož kaklā».Tumšais medusDažu veidu medus krāsa var būt tumša. Piemēram, tikai no griķiem iegūts nektārs ir pat melns, viršu ziedu – sarkanbrūns, meža augu un izsvīduma – no zaļgana līdz tumši brūnam. Tumšie medus veidi ir raksturīgi ar izteiktu specifisku garšu. Krāsu un garšu medum piešķir nektārā esošais karotīns, ksantofils, hlorofils, kā arī ziedputekšņi. Avots: Latvijas Biškopības biedrība