BauskasDzive.lv ARHĪVS

Pārstrādā dzērvenes no austrumiem

VILNIS AUZĀNS

2012. gada 19. oktobris 00:00

60
Pārstrādā dzērvenes no austrumiem

Bauskas uzņēmumā «Kronis» līdz ar citām ogām tiek pārstrādātas dzērvenes, turklāt tās iepērk Zemgales austrumdaļā un Vidzemē.Rudens ir intensīvākais šo ogu pārstrādes periods. «Kronis» dzērvenes gatavo pūdercukurā, pircējiem tiek piedāvātas arī rīvētas dzērvenes ar cukuru. Tirgotavās nonāk dzērveņu nektārs, kā arī tā maisījums ar āboliem.Uzņēmuma vadītājs Aivars Svarenieks stāsta, ka šajā sezonā plānots pārstrādāt apmēram sešas tonnas dzērveņu, no kurām izgatavos pircēju iecienīto produktu «Dzērvenes pūdercukurā». Tam izmanto tikai Latvijas austrumos – Jēkabpils, Lubānas puses – purvos lasītas ogas. Tās uzpircēji iegādājas no vietējiem iedzīvotājiem un pēc tam piegādā pārstrādātājiem, tostarp SIA «Kronis». Bauskas pusē, lai arī dzērvenes dažviet aug, tomēr pārstrādei no iedzīvotājiem tās neiepērk.Bauskā ražotais saldums pašlaik tiek pārdots galvenokārt tikai Latvijas tirgotavās. Pirms pāris gadiem uzņēmums izpildīja arī kāda Izraēlas klienta pasūtījumu. Par Bauskā ražoto ogu gardumu interesējušies pircēji Polijā, tomēr līdz līguma slēgšanai sarunas pagaidām nav nonākušas.«Latvijas tirgū līdz šim izdevies pārdot visu saražoto, lai arī konkurence nav maza. Iespējams, pircējiem mūsu dzērvenes pūdercukurā garšo tādēļ, ka tās gatavojam pēc padomju gadu receptēm. Var teikt, ka tās ir dzērvenes pūdercukurā ar bērnības garšu,» stāsta Aivars Svarenieks.Veikalos nopērkama līdzīga SIA «Mandor Rīga» un SIA «Very berry» produkcija. Dažādu ražotāju piedāvātajām «Dzērvenēm puder-cukurā» cenas atšķirība nav īpaši liela.