BauskasDzive.lv ARHĪVS

Labākais «Hesburger» restorāns – Iecavā

ANITA BUKOVSKA

2013. gada 11. marts 00:00

165
Labākais «Hesburger» restorāns – Iecavā

Bauskā un Iecavā vairākus gadus strādā «Hesburger» ķēdes restorāni. Iecavas ēstuvē «Nestes» degvielas uzpildes stacijā redzama plāksnīte «Labākais «Hesburger» restorāns 2012. gadā».Latvijā ir 35 «Hesburger» ātrās ēdināšanas restorāni, līdz vasarai jaunu ēstuvi paredzēts atklāt Jelgavā un Rēzeknē. Reģionos darbojas 18 restorānu, divi no tiem mūspu-sē – Iecavā un Bauskā. Par klientu ērtībām Iecavā gādā 12 darbinieku, Bauskā – arī 12, «Bauskas Dzīvei» stāsta «Hesburger» attīstības direktore Baltijas valstīs Ieva Salmela.«Hesburger» ir videi draudzīgs uzņēmums, kas rūpējas par dabas resursiem, uzstādot saules paneļus, pārstrādājot siltumenerģiju un rūpējoties par ūdens patēriņu.Strādā, lai samazinātu darbības gaitā radīto atkritumu daudzumu. Piemēram, tiek izmantots iespējami maz iepakojuma materiāla, atteikušies no kartona iepakojumiem hamburgeriem un bērnu maltītēm. Arī dzērienam vairs automātiski nepiedāvā salmiņu un vāku. Tas viss tiek darīts ar mērķi samazināt atkritumu daudzumu.Ātri, lēti, garšīgiUzņēmuma mērķis – piedāvāt garšīgu un kvalitatīvu maltīti vietējiem iedzīvotājiem un viesiem. Pētījumi liecina, ka klienti visaugstāk vērtē ātru apkalpošanu, plašu piedāvājumu un pieņemamas cenas.Restorāni tiek apgādāti centralizēti, tomēr uzņēmuma vadība nesmādē Latvijas produktus. Sadarbībā ar SIA «SunCrisp» restorānu tīklam visā Baltijā tiek piegādāti burkāni, «Food Union» nodrošina ar pienu un piena produktiem «Lāsēns». «Mēs izskatām dažādas sadarbības iespējas. Lokālais faktors mums ir ļoti svarīgs. Esam atvērti sadarbībai ar Zemgales novadu uzņēmējiem, kas spēj nodrošināt augstas kvalitātes produktus lielā apjomā,» aicina I. Salmela. «Noturēt latiņu» Plāksnīte «Labākais «Hesburger» restorāns 2012. gadā» rotā ēstuvi Iecavā. I. Salmela skaidro, ka ik gadu tiek nominēti labākie, ko nosaka, rūpīgi izvērtējot restorāna darbību.Evita Zaumane Iecavā restorānu vada tikai gadu, lai gan uzņēmumā «Hesburger» nostrādājusi divus gadus. Restorāna vadītāja atzīst, ka iegūtā nominācija un augstais novērtējums bijis liels pārsteigums. Tituls iegūts, pateicoties komandas darbam, tagad svarīgākais esot «noturēt šo latiņu». «Mums ir jauks kolektīvs, rotācija nav īpaši liela. Arī reģionālā vadība ir ļoti pretimnākoša,» teic E. Zaumane. Kopā ar mammu Iecavas restorāna vadītāja stāsta, ka «Hesburger» apmeklē gan garāmbraucēji, gan vietējie iedzīvotāji. «Maltīti te izvēlas dažādi apmeklētāji, vecāki ļaudis parasti visu kārtīgi izjautā,» stāsta E. Zaumane. No pulksten 12 līdz 13, kad skolā ir pusdienu pārtraukums, restorānā vērojami skolēnu bariņi. Viņiem ļoti garšojot frī kartupeļi, novērojuši darbinieki.Paši šeit strādājošie priekšroku dodot mājās gatavotam ēdienam. «Restorāna piedāvājumu baudām reti, parasti tad, kad parādās kāds jaunums ēdienkartē. Tagad mūsu jaunums ir ļoti garšīgs burgers ar jūras veltēm,» tā E. Zaumane.Restorānā sastaptais rīdzinieks Andrejs atzīst, ka viņam garšo ātrās uzkodas, maltīti «Hesburgerā» viņš bauda dažreiz mēnesī. Šoreiz ēstuvi izvēlējies tāpēc, ka tā bijusi pa ceļam. Skolēni Kristaps un Emīls sacīja, ka viņiem ir gan «Hesburgernedēļas», gan «Makdonaldnedēļas», jo «veselīgi var paēst mājās». E. Zaumane sestdienas un svētdienas sauc par ģimenes dienām, jo tad te ēd gan bērni, gan vecāki, gan vecvecāki. «Bauskas Dzīve» pamanīja, ka @Spangers_ savā «twitter» kontā ziņo, ka kopā ar mammu ir devies uz Iecavas «Hesburger». Puspaciņa sviestaSertificēta uztura speciāliste Lizete Māldere, pēc «Bauskas Dzīves» lūguma izpētījusi iepriekš minētā restorāna ēdienkarti, secina: ««Hesburger» ēdienu klāsts ir plašs, tāpat kā uzņemto tauku, sāls un kaloriju daudzums.»Speciāliste sīkāk analizēja daudzu iecienītos megaburgerus un «Cēzara salātus». Megaburgera enerģētiskā vērtība ir 1105 kcal – tā ir mazkustīga cilvēka dienas norma. Uztura speciāliste skaidro, ka pārmērīgais sāls patēriņš organismā var radīt šķidruma aizturi – tūskas, paaugstinātu asinsspiedienu un sliktu pašsajūtu. Arī tauku saturs burgerī ir pārmērīgs – 78 grami, dienā drīkst uzņemt aptuveni 20 gramus piesātināto gaļas un piena tauku. «To ir tikpat daudz kā puspaciņā sviesta,» atklāj L. Māldere, «šāds ēdiens paaugstina holesterīna līmeni.» Skolēni parasti izvēlas ēdienu komplektus. Tātad vienā ēdienreizē viņi notiesā divu dienu uzturvielu devu.«Cēzara salātos» ir optimāls vienas ēdienreizes enerģijas saturs. Uztura speciāliste gan atzīst, ka sāls un tauku daudzums salātos ir augsts.Pētot jauniešu «twitter» ierakstus, var secināt, ka viņi apzinās kaitējumu, ko var nodarīt pārmērīga ātro uzkodu ēšana, taču «Hesburger» restorānu piedāvājumu uzskata par ātru, ērtu un garšīgu.   UZZIŅAILielākās Baltijas un Somijas restorānu ķēdes «Hesburger» ēra sākās, kad Heiki un Kirsti Salmeli 1966. gadā Somijā izveidoja grila kiosku un 1980. gadā atvēra pirmo «Hesburger» restorānu. Tagad šīs ēstuves plaši pazīstamas arī Vācijā, Krievijā un Baltijas valstīs.«Hesburger» pērn atvērusi ap 40 jaunus restorānus dažādās valstīs. Pašlaik kopējais restorānu skaits Somijā, Baltijas valstīs, Krievijā, Vācijā un Ukrainā sasniedz 380.Latvijā esošajos 35 restorānos mēneša laikā paēd aptuveni 300 – 400 tūkstoši iedzīvotāju.