BauskasDzive.lv ARHĪVS

Valdnieks savā virtuvē

ZANE GORŠKOVA

2013. gada 22. marts 00:00

34
Valdnieks savā virtuvē

Neapēstās Lieldienu olas jāpārvērš gardumos.Iecavnieks Jānis Krūze ir pārliecināts, ka veiklākās rokas pie plīts ir vīriešiem. Savā virtuvē 40 gadu vecais Jānis spēj iepriecināt teju katru gardēdi.Jānis Krūze ir «Rimi» gaļas un kulinārijas izstrādājumu pārtikas tehnologs. Viņam jādomā jaunas receptes, jāievieš tās tirdzniecībā un jāuzrauga izpilde veikalos. Pie visiem gaļas, siltajiem ēdieniem, salātiem un citiem kulinārijas izstrādājumiem, ko ikdienā redzam veikala plauktos, Jānis ir pielicis savu roku un prātu. Konsultē šefpavārus Šī gada Sieviešu dienā apritēja desmitā gadskārta, kopš Jānis savas dotības realizē lielveikalu «Rimi» tīklā. Ceļu līdz tehnologa amatam viņš sasniedza ātri, veiksmīgi pierādot sevi miesnieka, vēlāk nodaļas vadītāja un visbeidzot veikala ražošanas vadītāja darbā.Pašlaik Jānis Krūze strādā «Rimi» centrālajā birojā, pārrauga 20 hipermārketu un ir gandarīts par savu darbu. Viņš konsultē un palīdz šefpavāriem lielveikalu tīkla «Rimi» hipermārketos. Pēdējā pusgada laikā Jānis Krūze palīdzējis atvērt divas jaunas tirdzniecības vietas, tomēr atzīst, ka «visgrūtākais ir noturēt vienmērīgi labu kvalitāti visos hipermārketos.»Eksperimenti virtuvēDarba pienākumus Jānis dažkārt uztver kā vaļasprieku. Vairāk kā gadu katru mēnesi Jānis jaunas receptes sniedza veikala iekšējam žurnālam «Ķēķis». Atkarībā no žurnāla tematikas viņam vajadzēja pievērsties kādam konkrētam produktam un to pakļaut eksperimentiem virtuvē, radot jaunu ēdiena recepti. Tomēr ne viss, kas izmēģināts savā virtuvē, der arī veikalam, atzīst Jānis. Īpaši tāpēc, ka latviešus ir ļoti grūti pieradināt pie netradicionāliem ēdieniem. Mūsu dzīvē šis bizness balstās uz klasiku, atzīst Jānis.Par godu Lieldienām pašlaik veikalos ir pieejamas pildītās olas un citi Jāņa kulinārijas brīnumi. Viņš stāsta, ka no idejas līdz produkta tirdzniecībai ir garš un sarežģīts process, tāpēc tagad jau laiks gudrot receptes grilēšanas sezonai, pēc tam jādomā par ieteikumiem Ziemassvētku maltītei, piebilst tehnologs.Smelties idejas jaunām receptēm palīdz internets, virtuvē ar pavārgrāmatām pārblīvētais plaukts un kulinārijas žurnālu kalni viesistabā. Kā puzli no katra avota kaut ko aizgūstot un liekot kopā, veidojas šedevrs. Jānis atzīst: «Kulinārijas izdevumi un televīzijas raidījumi krievu valodā ir interesantāki un daudzveidīgāki par līdziniekiem latviešu valodā. Pavārgrāmata ar bildēm man ir labākā dāvana.»Viegli nāk«Katram jādara tas, kas viņam vislabāk padodas,» par to ir pārliecināta Jāņa sieva Agnese, raksturojot vīra saimniekošanu mājas virtuvē. Paiet 40 minūšu, un Jānim ēdiens esot gatavs tāds kā restorānā, atklāj sieva. Saimnieka kulinārijas dotības iecienījusi ne tikai ģimene – sieva un meitas Arta un Ance, bet arī draugi un radi. «Mans ieguvums ir ģimene un lielais draugu loks, kas parasti nogaršo visus jaunos ēdienus. Ja viņiem iepatīkas, tad zinu, ka uz veikalu arī var vest.» Ikdienā viņam tuvākos sanāk iepriecināt gan ar jauniem ēdieniem, gan kulinārijas klasiku. Jānis stāsta, ka pēdējais gardums, ko atzinīgi novērtēja tuvie cilvēki, bija kūka «Skudrupūznis» – ļoti viegli pagatavojama un ārkārtīgi garšīga. Viņam virtuvē viss sokas, un lielus pārbaudījumus neuzliek neviena maltīte. Jānis atzīst: «Kam interesē, tam arī viegli padodas, kā man.»  Sāļā laša torteSajauc viendabīgā masā 100 g majonēzes ar 180 g krēmsiera («Rama creme bonjour»). 50 g sviesta izkausē un pievieno masai, kārtīgi sajauc. Trešdaļu masas atliek atsevišķā traukā dekorēšanai. 400 g laša filejas sagriež šķēlītēs dekoram, smalkos kubiņos – masai. Vienu vārītu, sakapātu olu un sasmalcinātu lasi pievieno pārējiem produktiem, samaisa. Ņem vienu klaipu tostermaizes, nogriež garozu. Trauku izklāj ar pārtikas plēvi, maizes škēles izkārto traukā un noziež ar masu. Tā pilda trīs kārtās un ievieto ledusskapī. Dekorē ar laša šķēlītēm, garnelēm, gurķi un zaļumiem.«Sēņu pļava»Lēzenā bļodā pa vidu aplī izliek 250 g marinēto šampinjonu ar kātiņiem uz augšu. Sasmalcina dilles, lociņus un apkaisa apkārt šampinjoniem. Trīs vārītu olu dzeltenumus sarīvē un ber apkārt zaļumu aplim. Baltumu sarīvē un pārkaisa pāri sēnēm. 100 g kaltētu persiku izmērcē karstā ūdenī, sagriež strēmelītēs, pārkaisa pāri olas baltumiem. Visu pārsmērē ar majonēzi. Izvāra 300 g vistas fileja, ko smalki sagriež un pārkaisa pāri. Pārsmērē ar majonēzi. 150 g cietā siera sarīvē un pārber pāri visam ēdienam. Visu viegli piespiež. Ņem šķīvi, uzliek virsū sagatavotajiem salātiem un apgriež otrādi, lai sēņu cepurītes ir uz augšu. Gatavos salātus ledusskapī atdzesē. Uzkoda «Baravikas»Deviņas cieti novārītas olas griež horizontāli uz pusēm, lai spicā olas daļa ir mazliet lielāka. Izņem dzeltenumus un ieliek atsevišķā traukā. Katliņā ielej 300 g ūdens, pieber divas tējkarotes melnās tējas un uzvāra. Liek iekšā mazākās olu pusītes un uz lēnas uguns vāra apmēram 5 – 7 minūtes. Olu dzeltenumus, sasmalcinātu vienu ķiploka daiviņu un no bundžas konservētu tunci saspaida ar dakšu, pievieno divas ēdamkarotes majonēzes un vienu ēdamkaroti sinepju. Visu kārtīgi samaisa, pagatavo pildījumu, ko liek olas baltuma pusītēs, kārto uz šķīvja ar pildījumu uz leju. Akurāti uzliekam tējas ūdenī nokrāsotās olu cepurītes. Rotājam ar zaļumiem.