BauskasDzive.lv ARHĪVS

Ar baroka interjeru un izsmalcinātību

LAUMA IEVENIECE

2013. gada 10. maijs 00:00

18
Ar baroka interjeru un izsmalcinātību

Jauns deserts «Rastrelli»pirmoreiz tika pasniegts 7. maijā, kad Rundāles pils muzeja restorāns svinēja 20 darba gadu jubileju.Restorāna direktore Sanita Millere priecājas, ka viņas darbavieta ikdiena ir svētki, kuros ēdienu pasniedz ar sudraba vāku, tajā atspoguļojoties greznajiem griestu rotājumiem.Itālijas deserts latviešiemUz deserta «Rastrelli» prezentāciju 7. maijā ieradās īpaši viesi: Komo reģiona pašvaldības delegācija no Itālijas, kuras sastāvā ir Komo provinces profesionālās izglītības centra pavārmākslas pasniedzējs, sava aroda guru Fabrizio Uboldi. Viņš strādā arī Lugano (Šveice) restorānā «Il bottegone». Svinībās piedalījās Latvijas kulinārijas zvaigzne Mārtiņš Rītiņš, kura dzimtas saknes ir Bauskas novada Brunavas pagastā. Klāt bija pils muzeja direktors Imants Lancmanis un restorāna darbinieku komanda ar ģimenēm. Sarīkojumu svinīgi atklāja Zelta zālē, pasniedzot «Gold prosecco» šampanieti, jo uzsvars todien bija uz īstu Itālijas garšu.Deserts nosaukts Rundāles pils arhitekta Frančesko Bartolomeo Rastrelli vārdā. Garduma recepti pavārs F. Uboldi, protams, neatklāj, taču «vieglos vilcienos» tas ir kārtains saldēdiens ar melno šokolādi, ogām un īpašu mērci. Pils restorāna šefpavāres Andas Dubrovskas vadībā tas tiek piemērots šai vietai. «Desertam jābūt nevainojamam, ja pie tā strādā divi profesionāļi, kuri papildina viens otru ar savu gatavošanas pieredzi,» atzīst S. Millere.Ar Komo reģiona pašvaldību noslēgts ilglaicīgas sadarbības līgums, un šī ir pirmā reize, kad pavārmeistars ar 35 gadu pieredzi ēdināšanā F. Uboldi ir Latvijā, tieši Rundāles pilī. Viņš ir vienisprātis ar S. Milleri, ka «latvieši ir desertu cienītāji, jo pusdienām vienmēr jābeidzas uz saldgardas nots».Prieks atklāt LatvijuGadu gaitā Rundāles pils muzeja restorāns ir sadarbojies ar pavāriem no gardēžu lielvalstīm – Japānas, Ķīnas, Spānijas, Vācijas, Francijas, Itālijas. Komanda apmācīta un ieguvusi sertifikātus Katalonijā (Spānija), Neapolē (Itālija) un Šampaņā (Francija).Viena no iespaidīgākajām bijusi 2009. gadā notikusī «Rožu kūkas» prezentācija, uz kuru ieradās 300 viesu, tostarp arī toreizējais Valsts prezidents Valdis Zatlers. Šai kūkai ir savs garšas protokols, ko parakstījis kulinārijas konsultants no Francijas Bruno Šaperons.S. Millere teic, ka «vislabākā alga, ko viņa saņem par ieguldīto darbu, tiek konvertēta vārdos, ko netaupa viesi». Viens no ierakstiem viesu grāmatā, ar ko restorāna «ģimene» lepojas, no franču valodas pārtulkots latviski skan šādi: «Paldies par šiem mirkļiem, skaisto vietu un lielisko uzņemšanu! Man ir liels prieks sev atklāt šo burvīgo valsti.»Pēc maltītes Rundāles pils restorānā «Bauskas Dzīve» uzklausīja ciemiņus no Amerikas Savienotajām Valstīm. Viņiem jau pati iespēja pusdienot vēsturiskā pilī šķiet kā pasaka, jo «štatos» autentisku piļu gluži vienkārši nav. Baroka interjers, īpašie ēdieni skaistos traukos un viesmīļi laikmetam atbilstīgos tērpos – tas viss atbraucējiem no ASV šķitis iespaidīgi un palikšot atmiņā no mazās Latvijas. *** S. Millere par veikumu 20 gados pateicas savai komandai: Andai Dubrovskai, kura restorāna šefpavāre ir 14 gadus; vadošajiem viesmīļiem, kuri pierādījuši savu sagatavotību darbā; vietējiem uzņēmējiem un zemniekiem Rundāles novadā, kuri audzē ekoloģiskus dārzeņus un garš­vielas, jo restorānu biznesā ir svarīgi piparmētras saņemt tikko svaigi noplūktas, nevis apvītušas pirkt lieltirgotavā. S. Millere atzīst, ka «zemnieki audzē lietas, kuras ne vienmēr var nopirkt veikalā, piemēram, svaigu timiānu vai majorānu».