Rundāles pils restorāns 20 gadus atvērts viesiem

Jauna deserta «Rastrelli» prezentācija 7. maijā tika rīkota, lai atzīmētu Rundāles pils restorāna 20 gadu jubileju. Pils restorāna direktore Sanita Millere priecājas, ka viņas darbavietas ikdiena ir svētki, kuros ēdienu pasniedz ar sudraba vāku, tajā atspoguļojoties greznajiem griestu rotājumiem. Uz deserta «Rastrelli» prezentāciju 7. maijā ieradās īpaši viesi: Komo reģiona pašvaldības delegācija no Itālijas, kuras sastāvā ir Komo provinces profesionālās izglītības centra pavārmākslas pasniedzējs Fabrizio Uboldi. Viņš strādā arī Lugano (Šveice) restorānā «Il bottegone». Svinībās piedalījās Latvijas kulinārijas zvaigzne Mārtiņš Rītiņš, kura dzimtas saknes ir arī Bauskas novadā. Protams, bija arī pils muzeja direktors Imants Lancmanis un restorāna komanda ar ģimenēm. Sarīkojums tika svinīgi atklāts Zelta zālē, pasniedzot «Gold prosecco» šampanieti, jo uzsvaram bija jābūt uz īstu Itālijas garšu.Deserts nosaukts Rundāles pils arhitekta Frančesko Bartolomeo Rastrelli vārdā. Recepti, protams, pavārs F. Uboldi neatklāj, taču «vieglos vilcienos» tas ir kārtains saldais ēdiens ar melno šokolādi, ogām un īpašu mērci. Pils restorāna šefpavāres Andas Dubrovskas vadībā tas tiek piemērots šim restorānam. «Desertam jābūt nevainojamam, jo pie tā strādā divi profesionāļi, kas papildina viens otru ar savu gatavošanas pieredzi,» atzīst S. Millere. Ar Komo reģiona pašvaldību noslēgts ilglaicīgas sadarbības līgums, un šī ir pirmā reize, kad pavārmeistars ar 35 gadu pieredzi ēdināšanā F. Uboldi ir Latvijā, tieši Rundāles pilī. Viņš ir vienisprātis ar S. Milleri, ka «latvieši ir desertu cienītāji, jo pusdienām vienmēr jābeidzas uz saldgardas nots».Gadu gaitā restorāns ir veidojis sadarbību ar pavāriem no gardēžu lielvalstīm – Japānas, Ķīnas, Spānijas, Vācijas, Francijas, Itālijas. Komanda apmācīta un ieguvusi sertifikātus Katalonijā (Spānija), Neapolē (Itālija) un Šampaņā (Francija).Viena no iespaidīgākajām bijusi «Rožu kūkas» prezentācija 2009. gadā, uz kuru ieradās 300 viesu, tostarp arī toreizējais Valsts prezidents Valdis Zatlers. Šai kūkai ir savs garšas protokols, ko parakstījis kulinārijas konsultants no Francijas Bruno Šaperons. S. Millere teic, ka «vislabākā alga, ko viņa saņem par ieguldīto darbu, tiek konvertēta vārdos, ko netaupa viesi». Viens no ierakstiem viesu grāmatā, ar ko restorāna «ģimene» lepojas, ir rakstīts franciski, bet latviski skan šādi: «Paldies par šiem mirkļiem, skaisto vietu un lielisko uzņemšanu! Man ir liels prieks sev atklāt šo burvīgo valsti.»«Bauskas Dzīve» pēc maltītes Rundāles pils restorānā ir uzklausījusi ciemiņus no Amerikas Savienotajām Valstīm. Viņiem tikai iespēja pusdienot vēsturiskā pilī vien jau šķiet kā pasaka, jo «štatos» autentisku piļu gluži vienkārši nav. Baroka interjers, īpašie ēdieni skaistos traukos un viesmīļi laikmetam atbilstīgos tērpos – tas viss atbraucējiem no ASV šķitis iespaidīgi un palikšot no mazās Latvijas atmiņā. ***S. Millere par veikumu 20 gados pateicas savai komandai, kas ir laba darba pamatā: Andai Dubrovskai, kura 14 gadus ir restorāna šefpavāre; vadošajiem viesmīļiem, kuri pierādījuši savu sagatavotību darbā; vietējiem uzņēmējiem un zemniekiem Rundāles novadā, kuri audzē ekoloģiskus dārzeņus un garšvielas, jo restorānu biznesā ir svarīgi piparmētras saņemt tikko svaigi noplūktas, nevis nopirkt veikalā. S. Millere atzīst, ka «zemnieki audzē lietas, kuras ne vienmēr var nopirkt veikalā, piemēram, svaigu timiānu vai majorānu».
Kategorijas
- Vietējās ziņas
- Sports
- Tautsaimniecība
- Izglītība
- Kultūra un izklaide
- Kriminālziņas
- Vēlēšanas
- Latvijā un pasaulē
- Lietotāju raksti
- Sēru vēstis
- Foto un video
- Blogi
- Laikraksta arhīvs
- Afiša
- Sports
- Kultūra un izklaide
- Dažādi
- Reklāmraksti
- Citas ziņas
- Projekts «Saimnieko gudri»
- Projekts «Kultūrvide novados»
- Projekts «Iesaukums politikā»
- Dzīvesstils
- Projekts «Mediju kritika»
- Projekts «Dzīves kvalitāte novados»
- Projekts «Dzīve pierobežā»
- Projekts «Vide un mēs»
- Projekts mediju profesionāļiem par trešo valstu pilsoņu sociālo iekļaušanos un migrāciju
- Projekts «Dzīve pierobežā – 2020»
- Projekts «Kultūrvide novados-2020»
- Projekts «Vide»-2021
- Projekts «Iesaukums politikā»-2021
- Podkāsts «ViedDoma»