BauskasDzive.lv ARHĪVS

«Kronis» pārstrādā Austrumlatvijas dzērvenes

Vilnis Auzāns

2012. gada 17. oktobris 17:02

1940
«Kronis» pārstrādā Austrumlatvijas dzērvenes

Bauskas uzņēmumā «Kronis» citu ogu starpā tiek pārstrādātas arī dzērvenes. Rudens ir intensīvs šo ogu pārstrādes periods. «Kronis» dzērvenes gatavo pūdercukurā, pircējiem tiek piedāvātas arī rīvētas dzērvenes ar cukuru. Vēl tirgotavās nonāk tikai dzērveņu nektārs vai arī sajaukumā ar āboliem. Uzņēmuma vadītājs Aivars Svarenieks stāsta, ka šajā sezonā plānots pārstrādāt apmēram sešas tonnas dzērveņu, no kurām izgatavos pircēju iecienīto produktu «Dzērvenes pūdercukurā». Tam izmantos tikai Latvijas austrumos - Jēkabpils, Lubānas puses - purvos lasītas ogas.  Ogas uzpircēji iegādājas no vietējiem iedzīvotājiem un pēc tam tās piegādā pārstrādātājiem, tostarp SIA «Kronis». Bauskas pusē, lai arī dzērvenes dažviet ir sastopamas, tomēr pārstrādei no iedzīvotājiem tās neiepērk. Bauskā ražotais saldums pašlaik tiek realizēts galvenokārt tikai Latvijas tirgotavās. Pirms pāris gadiem uzņēmums izpildīja kāda klienta no Izraēlas pasūtījumu. Taču vairāk tas nav darīts. Pašlaik par Bauskā ražotām ogām interesējušies pircēji Polijā, tomēr līdz līguma slēgšanai sarunas pagaidām nav nonākušas. «Latvijas tirgū līdz šim izdevies realizēt visu saražoto, lai arī konkurence nav maza. Iespējams, pircējiem mūsu dzērvenes pūdercukurā garšo tādēļ, ka tās gatavojam vēl pēc padomju gadu receptēm. Var teikt, ka tās ir dzērvenes pūdercukurā ar bērnības garšu,» apliecina A. Svarenieks. Veikalos nopērkama SIA «Mandor Rīga», arī SIA «Very berry» ražotā produkcija. Dažādu ražotāju saldumam «Dzērvenēm pudercukurā» cenas atšķirība nav īpaši liela.